tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Tapéta minták – Hol milyet és mikor válasszunk?

Legyen szó lakberendezésről, lakásdekorációról vagy éppen felújításról, a tapéták stílusos, olcsó és praktikus megoldást kínálnak minden esetben.

image zöld tapéta Elképesztően bő napjaink tapétakínálata, így akár azt is mondhatnánk, hogy csak azt nem találjuk meg a piacon, amit éppen nem akarunk. A stílusában, mintázatában és színében változatos tapéták között viszont ember legyen a talpán, aki könnyedén eligazodik, mert nem feltétlen csak az alapján jó döntenünk, hogy mi az, ami tetszik és mi az, ami nem.

Bármilyen helyiséget fel lehet dobni egy jól megválasztott tapétával, ami egyszerre ápol és eltakar, dekorál, sőt még a személyiségünk is megmutatkozhat általa. Fontos azonban bizonyos szempontokat szem előtt tartanunk, például, hogy az általunk választott tapéta melyik helyiségbe kerül, ott vannak-e már bútorok, ha pedig igen, megtartanánk-e őket régi mivoltukban, esetleg ezeket is átalakítanánk. Viszonylag egyszerű a dolgunk, ha új otthonba költözünk, ahol még semmi sincs, hiszen itt kompromisszum-mentesen, nulláról kezdve alakíthatjuk ki a helyiségeket. Felújításnál érdemes viszont figyelembe venni a bútorok stílusát, illetve, hogy azokat a falakat, amelyekre nem kerül tapéta, át szeretnénk-e festeni, avagy sem. Annak, aki az átfestés mellett dönt, azt tanácsoljuk, hogy először a dekortapétát válassza ki, és annak függvényében, hogy az milyen színű és mintázatú, döntsön a fal színéről is.

Nézzük meg a helyiség fekvését tapétázás előtt

Szakemberek szerint az égtájaknak is nagy jelentősége lehet abban, hogy milyen színű tapétát válasszunk, hiszen egy északi fekvésű, hűvösebb, sötétebb szobában nem mutat ugyanaz jól, mint egy napos déliben.

Az északi oldalon fekvő kisebb szobákba világos árnyalatú tapétát javasolnak, például fehéret, krémszínűt vagy sárgát, míg egy déli fekvésűnél az összhatás sokkal jobb lesz, ha világos zöld, tengerkék vagy éppen szürke árnyalatok mellett döntünk. A nyugati helyiségekbe bátran választhatunk piros, narancs és sárga színűeket is, míg keletre néző szobáinkból pasztellszínekkel hozhatjuk ki a legtöbbet.

Kisebb és nagyobb terek

Nincs méretében két egyforma helyiség, így ezeket az adottságokat is szem előtt kell tartanunk tapétaválasztásnál. Optikailag sokat javíthat egy apró szobán egy jól megválasztott, világosabb szín. A kisebb méterű helyiségekbe a diszkrétebb mintájú tapéták illenek jobban, ugyanis a nagyobb mintázatú modellek zsúfoltabbá, telítetté teszik a teret. Szintén a kisebb helyiségekbe szokták javasolni a csillogó felszínű, metalizált árnyalatú tapétákat, amelyekkel szintén növelhetjük a térérzetet.

image csíkos tapéta

Alacsony mennyezetű szobába ajánlatos függőleges vonalú tapétát tenni, hiszen ezzel optikailag magasítható a beltér. Ott pedig, ahol kicsi a belterület, a vízszintes vonalú tapéta szélesítheti vizuálisan a teret.

Apró trükkök ezek, ám annál nagyobb jelentőséggel bírnak, ha nem csak úgy találomra választanánk tapétát.

Egyszínű és diszkrét mintás tapéták

Abban az esetben, ha a tapétázásra váró felületen ajtó, ablak, esetleg több konnektor vagy kapcsoló is van, egyértelmű, hogy inkább egyszínű vagy diszkrét mintás tapétát válasszunk, hiszen ezek az „akadályok” éppen annyira képesek megtörni a teret, hogy egy nagyobb mintás tapéta már nem fog itt jól mutatni. A látványos, nagy mintás tapéták magas belmagasságnál és tágas, nyitott tereknél tudnak jól érvényesülni. Bár csábítóak az extra színes típusúak, amik vidámságot hoznak a terekbe, ezekkel jobb óvatosan bánni: ha túl sok koncentrálódik belőlük egy helyre az már zavaró lehet a szemnek. Ha ismétlődő motívumos, mintás tapétát választunk, figyeljünk a falfelület adottságaira is. A nagy mintás tapéta nagyobb falfelületen mutat jól, kis falon szűkítik a teret. Az apró minták nagy felületen nem érvényesülnek eléggé, elvesztik funkciójukat.

A tapéta anyagát, színét és mintáját megfelelő gondossággal kell kiválasztanunk, hogy az adott helyiség a tapétázás után kellemes, barátságos atmoszférát nyújtson. A tapétának igazodnia kell a szoba funkciójához, hangulatához, de figyelembe kell vegyük az építészeti adottságokat és azt is, hogy mennyi természetes fény jut a helyiségbe.

image, kék szoba belső