tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Csíkos tapéták

Egy megunhatatlan tapétacsoport: a csíkos tapéta

A csíkos tapéták évtizedek óta tartó töretlen népszerűségének számtalan oka van. A különböző tapétagyártó cégek designerei által megálmodott csíkos tapéták nemcsak játékossá és hangulatossá varázsolják az enteriőrt, de térformáló hatásuk miatt kifejezetten ajánlottak a vagy túl kicsi, vagy túl nagy belső terekkel rendelkező helyiségek optikai hatásának megváltoztatására.

Amiért a csíkos tapéták egyediek

A tapétaüzletek és webáruházak kínálatából azonnal szembetűnik, hogy a csíkos tapétáknak szinte megszámlálhatatlan változata megtalálható. Gyakorlatilag nincs olyan tapétakollekció – legyen szó többek között az Architects Paper, Graham&Brown, Khroma, Prestigious, Casadeco vagy éppen a Casamance termékeiről – amelyben ne találkoznánk ezzel a tapétatípussal. Ami az elmúlt években újdonságként hatott, hogy a tradicionális csíkok mellett egyre jobban megjelentek egyrészt az elmosódott kontúrvonalakkal operáló strukturált csíkos tapéták, valamint az addig nem ismert színtársításokat felvonultató darabok. Laikusok számára újdonság lehet a csíkos tapéták azon egyedülálló tulajdonsága, hogy akár vízszintesen is felhelyezhetők a falakra, amellyel – a függőleges ragasztással szemben – teljesen más térhatás érhető el.

Szinte bárhol megállja a helyét!

A csíkozás modern és klasszikus enteriőrben is jól mutat. A lakberendezők szemében a csíkos tapétakollekciók rendkívül közkedveltek, mivel nincs olyan enteriőr, amelybe ne lenne könnyűszerrel beilleszthető. A dolog persze ennyire nem egyszerű, mert az optimális hatás elérése érdekében számtalan dologra figyelni kell, kezdve a csíkok színétől, a csíkok vastagságán át azok sűrűségére vagy éppen elhelyezkedésére. Ami ellenben tény az tény: a nappaliban, előszobában, hálószobában, gyerekszobában és szinte bárhol megállják a helyüket. Részint utóbbinak, részint annak köszönheti továbbá töretlen népszerűségét, hogy mindenféle mintával és egyszínű tapétával össze lehet hangolni. Utóbbi esetben ellenben csupán olyan csíkozású tapéta jöhet szóba, melyeken egyfelől tökéletesen egyenletes a csíkok mérete és távolsága egymástól, másfelől a tapétán felvonultatott színek illenek a helyiség többi falfelületének színéhez. A designerek szerint az apró mintákhoz ugyancsak rendkívül jól passzolnak a vastagabb csíkozású változatok, nagyobb mintákkal pedig értelemszerűen a keskenyebb csíkok harmonizálnak. A csíkos tapétákkal, illetve azok kontrasztos színeivel szintén nagyon látványos falfelületeket lehet kialakítani, amennyiben a tapétán felvonultatott csíkok vastagságát is megfelelően kombináljuk. A lakberendezők előszeretettel ajánlják az egy csíkos, és egy más mintázatú tapéta kombinációját, mert – különösen nappalikban – egyszerre kölcsönöz az enteriőrnek nyugalmat és mozgalmasságot. Utóbbiak esetében a tapéták túlnyomórészt hosszanti csíkozással vannak ellátva. Újabban viszont már egyes lakberendezők vízszintesbe forgatják el a csíkokat, mellyel előbbinél is izgalmasabb összkép teremthető.

Egyedülálló térformáló hatás

A belsőépítészet világában eléggé közismert a csíkos tapéták térformáló hatása, amellyel jelentősen befolyásolni képesek a helyiségbe érkező térérzetét. Míg a függőlegesen ragasztott vékony csíkozottsággal ellátott tapéták látványosan megnyújtják a teret, addig a vastag csíkos darabok inkább összenyomják azt. A nagy belmagasságból visszavesznek a vastag csíkok, ám ha a helyiség téglalap alakú, keskeny is és magas is, legjobb, ha a rövidebb falszakaszra vízszintesen ragasztjuk a csíkos tapétát, és legalább még egy falszakaszon körbefuttatjuk. Ezzel szélesebbnek láttatjuk a teret és vizuálisan csökkentjük a padló és a plafon közötti távolságot. Amennyiben az adott helyiségnek nincs elég belmagassága, a csíkos tapétát érdemes függőlegesen felragasztani. A lakberendezők az alacsony, ennek ellenére tágasabb szobában az esetek többségében a széles csíkos tapétát javasolják, míg a kis alapterületű helyiségbe közepesen a keskeny csíkos tapétát érdemes választani. Bár meglehetősen jól mutatnak egy szín árnyalatai csíkokként egy tapétafelületen, a bátrabb lakásfelújítók gyakran kontrasztos megoldást választanak. Utóbbit az olyan szobákba javasolják, ahol a tapétán megjelenő színek a helyiség egyéb tárgyain is visszaköszönnek. Nagyon megkapó tud lenni, ha a csíkos tapétán egy szín jelenik meg, de annak fényes és matt változatai váltakoznak. A csíkos tapéta kiválasztása előtt tehát mindig tartsuk szem előtt azt az alapszabályt, hogy bármennyire is látványos és hangulatos egy ilyen tapéta, mindig mértékkel használjuk. Az esetek többségében éppen elég, ha csupán egy–két falfelületre kerül a csíkos tapétából. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a túl sok csík nemcsak zavaró lehet a szemnek, de egyes esetekben fejfájást is okozhat.