tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

A váltakozó irányban ragasztandó tapéta

A tapéta tekercsben található címkén fontos információk vannak a ragasztás technikai előírásoknak megfelelően. Ezek között a jelzések között a legcselesebb a váltakozó irányban ragasztandó tapétákkal kapcsolatos információ. Egymással ellentétes nyilak, ikonok vannak a tapétákon amelyeknél az  egyik felfelé, a másik pedig lefelé (vagy fordítva). Ez a szimbólum azt jelenti, hogy mindig pontosan váltakozva kell a ragasztást végezni, mert optikailag a minta így lesz megfelelő. Ismerkedjen meg ennek a tapétázási utasításnak a fontosságával, mert kellemetlenségtől és sok idegességtől szabadulhat meg. Minden esetben a tapétázóval a munka megkezdése előtt fokozottan át kell beszélni ennek a fontos utasításnak, ikonnak a jelentőségét.

A váltakozó irányú illesztés célja.

A kifogástalan minőségű színes, sima, texturált, mintás, természetes, és szövet tapéták néha a helytelen illesztés miatt elfordulnak, ha a találkozási margónál technikai okok miatt színben vagy szerkezetben különböznek egymástól. Ha megnézzük a tapéta tekercset és elkezdjük levágni a tapétákat ezek a kis különbségek nem tűnnek fel. A tapétázás után azonban a nem váltakozó irányú elhelyezés miatt optikai rendellenességek (árnyékok) jelentkezhetnek az illesztési pontokon és az átmeneteken. Ezek nagy hatással vannak a tapétázott képre. Emiatt a váltakozó irányú tapéta tekercsekhez tartozik ez a szimbólum. Ököl szabály: Minden második tapéta csíkot 180 fokkal elforgatunk.

Tapéta ragasztása normál esetben, amikor folyamatosan  szabja a tapétát és helyezi a falra a tapétázó. Ebben az esetben jól látszik, hogy az árnyalat mindig egy irányban jelentkezik.

  

  

  Váltakozó illesztés esetén az első tapéta csíkot leszabja a tapétázó asztalon, a másodikat amikor levágja akkor megfordítja a tapétát a képen látható módon. Nagy pontossággal mindig ugyan abban a ritmusban kell szabni és elhelyezni, mert különben azonnal látszik a pontatlan kivitelezés.

A tapétázás lépésről lépésre

Ha a tapéta tekercsen levő címkén a szimbólum ellentétes nyilakkal van ellátva, akkor ennek megfelelően kell tapétázni. Annak érdekében, hogy ne lépjünk ki a ritmusból, tanácsos különösen az első alkalommal, hogy szabáskor mindig jelöljük meg a leszabott tapéta csíkon melyik az alsó és melyik a felső fele a tapétának.

Papír hátú tapéta esetén a ragasztás előtt áztatási idő szükséges. A nem szőtt, vlies tapéta közvetlenül ragasztható az előzőleg ragasztóval megkent falfelületre. Tapasztalat hiánya miatt javasoljuk, hogy annyi tapéta csíkot vágjon le, amennyit gyorsan feldolgozhat. Kérjük, vegye figyelembe a tapétázási útmutatóban található megjegyzéseket a megfelelő leszabáshoz.

  • A helyiség bel méretét pontosan mérje meg és vágja le az első tapétacsíkot legalább 5- 5 cm-el hosszabbra a helyiség padló és mennyezet közötti mérete alapján. Ha vlies tapéta, akkor az asztalon van vágva, jelezve a fent és a lent jel és közvetlenül az előre ragasztózott falfelületre lehet elhelyezni a tapétát. A papír tapétánál meg kell jelezni a "fent" jelet ceruzával a tapétázás előtt. Ez megakadályozza, hogy a váltakozó sáv megkeveredjék, rossz irányba tapétázzunk.
  • Vágja le a második tapéta csíkot. Fordítsa 180 fokkal a tapétát úgy, hogy az alsó vége a tapétázóasztal elejénA ceruzával a hátoldalon történő jelölés fontos segítséget nyújt annak érdekében, hogy a ragasztás után ne keveredjenek össze a tapéta csíkok.
  • Ezután vágja le a harmadik tapéta csíkot, és tartsa a normál irányba, mint az elsőt.
  • A negyedik tapéta csík ismét ellenkező irányban kerül ragasztásra.
  • Folytassa bátran de figyelmesen a többi sávban is a váltakozó irányú tapétázást, az irányváltásnak megfelelően. Ha ebből a tapéta ritmustól eltér, akkor össze keverednek a minták.

A mennyezeti tapétázásánál is mindig ennek a szisztémának megfelelően kell eljárni.  

A tapétázással kapcsolatos kérdése van?

Nyugodtan vegye fel velünk a kapcsolatot. Írjon az info@tapetacenter.hu címünkre és a lehető leggyorsabban válaszolunk. Beszélhet velünk az üzletben, vagy a +361 788 5095 telefonszámon. Nyitva tartás: 09:00 - 18:00  hétfőtől péntekig. Szombaton: 09:00 - 13:00-ig

Tapétázási tanácsadó: Mészáros Árpád ügyvezető, Hajlék-2000 Kft.  

„MINDEN FALRA VAN TAPÉTÁNK”

Útmutató letöltése pdf -formátumban