tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Öntapadós fóliák szekrényre!

Dobd fel az otthonod: öntapadós fóliák szekrényre

Öntapadós fólia szekrényre

Az otthon megfelelő hangulatát eltalálni, talán az egyik legnehezebb feladat. Manapság egyre nagyobb divat a minimalista berendezés, azonban sokszor mégis úgy tűnik, hogy valami hiányzik az egészből.

Míg régen a tapétázás, majd utána a vintage romantika térhódítása végett a bútorfelújítás korszakát éltük aktívan, most ránk köszöntött a dekor-fóliázás kora. Elég hozzá pár eszköz és némi ügyesség, hogy ne legyen buborékos a felület (erről alább olvashatsz) és már kész is.

Ha új atmoszférát szeretnél teremteni, vagy esetleg funkcionális megoldásra van szükséged, a dekorfólia megoldja a feladatot. Tartósak, ám bármikor eltávolíthatóak, ha változtatni szeretnél az üvegfelület, fal vagy bútor megjelenésén.

 

De mi is az az öntapadós fólia vagy fal/bútormatrica?

Egyszerű, kreatív dolog, amivel még a legunalmasabb szobába is vihetünk egy kis életet. Nincs szükség arra, hogy drága bútorokat vásároljunk, amit később már nem tudjuk, hogy hova helyezzünk. Ezért nyújthatnak kellő varázst szobáinknak a falmatricák.

A falmatrica egy egyszerű öntapadós fólia, amelyből egy olyan alakzat van kivágva, amely egy tökéletes dekoratív eleme lehet otthonának. Ez lehet egy fa, egy filmhős, vagy akár egy absztrakt rajz, minden üres falat kellőképpen fel tud dobni.

 

Egy kis névtan: Akkor most fólia, tapéta vagy matrica?

Sokan sokféleképpen hívják:

  • Öntapadós tapéta
  • Öntapadós fólia
  • Dekorációs fólia
  • Bútortapéta
  • Falmatrica
  • Matrica
  • Bútorfólia

Ezek majdnem mind ugyanazt jelentik. A legtöbben öntapadós tapéta vagy falmatrica néven ismerik, ezért a legtöbb boltban, webshopban így fogod megtalálni.

 

Mi a falmatrica (staticnak is hívják) és az öntapadós fólia között a különbség?

Öntapadós tapéta

Ezeket a fóliákat a tulajdonságaik alapján több kategóriába sorolták be. A falmatrica olyan típusú fólia, amelyik nem ragasztóval rögzül, ezért csak olyan felületre lehet feltenni, amelyik elég sima ahhoz, hogy a levegő kikerüljön alóla. A recés felületek alatt nem tud vákuum keletkezni és ezért nem lehet használni statikus fóliákat.

Az öntapadós fóliák hátulján egy speciális vízbázisú ragasztó van, ezért az öntapadós fóliákat recés felületekre is fel tudjuk ragasztani, bár a végeredmény így nem lesz tökéletes, mert a levegőt nem tudjuk alóla kiszorítani.

 

Mik az előnyei a falmatricának a többi dekorációval szemben?

  • Precíz rajzok: a falmatricák plotterrel vannak kivágva, így még a legkisebb vonalak is precízek maradnak
  • Könnyű felhelyezés és eltávolítás
  • Olcsóbb minden más dekor elemnél
  • Több méretben rendelhető
  • Bármilyen sík és száraz felületre feltehető
 

Milyen stílusú fóliák vannak?

 A kínálat rendkívül széles. Lehet akár klasszikus stílus, modern, vintage, fa, egyszínű, márvány, trendi, fancy, gyerek, természet vagy bőrmintás. Vannak feliratok, híres embereket ábrázolók, állatosak, viccesek, többrészes. Sőt, saját tervezésű matricát is tudsz rendelni olyan boltnál, ahol vállalják a kivitelezést.

 

Minden, ami az öntapadós fólia (static) feltételéről tudni kell

Öntapadós fólia

A falmatricák felhelyezése bár igényel egy kis odafigyelést, mindössze 5-10 perc munkával megvagyunk vele. Csak ki kell nézni a megfelelő helyet neki, majd a ragadó anyagot egyszerűen el kell távolítani az alapfelületről, a transzferfólia segítségével. Vízmértékkel bemérjük, hogy egyenes legyen vagy vonalzóval középre mérjük a fóliát. Ezután felhelyezzük a kijelölt helyre, majd lehúzzuk a transzferfóliát és kész is.

Kérdések és válaszok, amik fontosak lehetnek

  • Milyen felületre lehet felvinni a fóliát? 

Sima, pormentes, zsírtalanított felületre van szükség a fólia felrakásához.

  • Hogyan marad fent a fólia ragasztóanyag nélkül? 

A fólia elektrosztatikus tapadással rögzül. Mindössze a fólia és az egyenletes, tiszta felület közötti közvetlen kapcsolat a feltétele a tapadásnak.

  • Hogyan előzhetjük meg a buborékok keletkezését a fólia felragasztásánál?  

A legjobb eredmény elérése érdekében először csak egy kis részen távolítsuk el a fólia hátoldalát, illesszük a fóliát a megfelelő helyre, majd simítókés illetve egy puha rongy segítségével középről a szélek felé haladva simítsuk a fóliát a felületre. Ha a fóliát rosszul illesztettük, egyszerűen távolítsuk el, majd illesszük újból a helyére. A simításhoz ajánlott egy tégla alakú fadarab köré erősített szőnyegdarabot használni.

  • Az illesztés ferdére sikerült, mit tehetünk? 

Semmi probléma, a fólia lehúzható és újra illeszthető.

  • Hogyan távolíthatjuk el a régi fóliát? 

Egyszerűen az egyik saroknál kezdjük el lehúzni a fóliát.

 

Kezdőknek és haladóknak

Ha most dolgozol először öntapadós fóliával, célszerű kisebb felületet és kisebb fóliát választani pl: 30-40 cm átmérőjűt.

Ha már haladó vagy, akkor határ a csillagos ég. Olyan méretű fóliát is találsz, ami 2*2 méteres felületet is le tudsz fedni pl.: tölgyfa minta madarakkal és virágokkal. Nagy méretűnél, jó ha ketten teszitek fel.