tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Így tartsd otthonod hűvösen kánikula idején!

Egy hetes hőség vár ránk, érdemes hűvösen tartani otthonunkat. De hogyan lehet valóban hatékonyan hűteni a lakásunkat? Ritkán hallott, megbízható tanácsok hőség idejére.

 Hőhullám

Le a lámpákkal, ki a számítógéppel!

 

A hagyományos izzók és az elektromos készülékek, mint a számítógép igen sok hőt termelnek. Sokan követik el azt a hibát, hogy elsötétítenek, majd felkapcsolják a lámpát. Ezzel valójában fűtik a szobát. Hagyjunk inkább egy kis rést a sötétítőn, de ne kapcsoljunk lámpát. A sütés-főzést is időzítsük máskorra, a párolgó forró víz szintén a lakást fűti.

 

Irány a padló!

 

Ha emeletes házban élünk, használjuk az alsó szinteket. A meleg levegő könnyebb, mint a hideg, ezért felfele száll. A szoba légterében több fokos hőmérséklet különbségek is kialakulhatnak. Minél közelebb vagyunk a padlóhoz, annál hidegebb van. Kerüljük az emeletes ágyakat, legyen kaland a hőség, aludjunk a padlón!

 

Házi légkondi!

 

Kevés házban van légkondicionálás, de találékony nép vagyunk. A házilagos légkondicionáláshoz elegendő egy szobai ventilátor is! Nincs más feladatunk, mint egy kis jeget behűteni, majd egy edényben a ventilátor elég helyezni. A gép máris nem csak keveri a levegőt, hanem hűti is egyben. Megoldást jelenthet az is, hogy hidegvizes törülközőket terítünk szét a lakásban. Vigyázat, ez azonban növeli a páratartalmat is, amitől nehezebben elviselhető a meleg, ezért ezt ne vigyük túlzásba!

 

Szellőztessünk, de hogy?

 

A kinti levegő még naplemente után is melegebb, mint a benti, ezért csak akkor szellőztessünk, ha már valóban hűvösebb van kint, mint bent. Ezt hőmérővel ellenőrizzük, mert a szellőztetéskor a légmozgás miatt hidegebbnek érezzük a levegőt, mint amilyen valójában, pedig ha idejekorán kezdünk szellőztetni, lehet, hogy csak a lakást melegítjük fel. Ha már kezd lehűlni a levegő, először az északi és keleti ablakokat nyissuk ki, itt több fokkal is hűvösebb lehet, mint a napsütötte oldalakon.

 

Ne most együk degeszre magunkat!

 

Az alkohol, de a koffeintartalmú italok is dehidratálják szervezetünket, ezért ezeket érdemes kerülni hőség idején. Hasonló módon nem érdemes evéssel sem elütni az időt. A fehérjegazdag táplálék lebontása hőt termel, és így belülről fűti testünket. Együnk könnyű, lédús ételeket.

 

Csapjuk be magunkat!

 

A hőérzet szubjektív dolog, és ha az összes fenti trükköt már bevetettük, jöhet az öncsalás. Tartózkodjunk olyan helyiségekben, amelyekben a hideg színek dominálnak, a tapéták vagy a padlózat fehér, kék, vagy zöld színű. Ezeket a helyiségeket akár két fokkal is hűvösebbnek érezzük, mint meleg színű szobákat.

Végül egy jó tanács: ne pancsoljunk túlságosan. Bár a zuhany lehűti testünket, de növeli a helyiség páratartalmát. A párás meleg viszont sokkal nehezebben elviselhető, mint a száraz meleg. Ha lehet, tartsuk zárva a fürdőszobát, és a párát azonnal szellőztessük ki.