tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Üvegszálas tapéta, mint nagyszilárdságú falburkolat


Üvegszálas tapéta, mint nagyszilárdságú falburkolat

Ha üvegszálas tapétára gondolunk, akkor - nem elhanyagolható tradicionalitást maga mögött tudva - mindenekelőtt külső falak megerősítő burkolóanyagaként vált ismertté a téma iránt érdeklődő közvéleményben. A designerek fantáziájának köszönhetően, illetve a technológia fejlődésével a változatos szövési minták kialakulásával összhangban az üvegszálas tapéta előkelő helyet vívott ki magának a tapétákollekciók széleskörű variánsai között. Manapság az üvegszálas tapéta már az egyik legkedveltebb nagyszilárdságú falburkolat fajta, amelynek az élettartama eléri a több évtizedet is. Nem utolsó szempontként kell kiemelnünk, hogy a jó kivitelezéssel készült üvegszövet tapétás falakat soha nem lehet megunni, hiszen "átváltoztatásához", illetve az összkép megváltoztatásához csupán egy szimpla átfestés szükséges. Ráadásul a fal egyéb esetekben előforduló javítgatásai nélkül. A festés ugyanakkor az a terület, amelyet a legkülönfélébb módon lehet a divathoz és berendezéshez is igazodóan kivitelezni.



Az üvegszálas tapéta alapanyaga kicsit közelebbről

Az üvegszálas tapéta alapanyagáról annyit mindenképpen érdemes elmondanunk, hogy olyan finom üvegszál, melyet igen kifinomult technológiai eljárással különböző vastagságú fonallá sodornak és ezt a fonalat alakítják át változatos szövetté. Nem elhanyagolható pozitív tulajdonsága a fehér alapszínű - vagy egyes szóhasználattal élve - natúr üvegszálas tapétának, hogy meglehetősen nehezen égő anyag, pontosabban éghetetlen, sőt bizonyítottan a korrózióval szemben, illetve a vegyszerekkel szemben is ellenálló. Ez a tulajdonsága azért is fontos lehet, mert a rosszul szigetelt és a hőingadozás állandó hatásának köszönhetően esetlegesen nedves falak sem károsítják a felragasztott üvegszálas tapétánkat. Az üvegszálas tapétának további kedvező tulajdonsága, hogy annyira masszív és erős, hogy a mállásra vagy omladozásra hajlamos vakolatrészeket is megszilárdítja a fal felületén. Ez a tulajdonsága természetesen csak akkor működik, ha az üvegszálas tapéta az előzetesen már megfelelően előkészített falakra kerül és speciális, kimondottan üvegszálas tapétához készült ragasztót használunk a felületre történő felragasztásához. Az üvegszálas tapéta különösen ajánlott a manapág valóságosan „tömegszerűen” felújításra szoruló polgári lakások régi, repedezett vakolatú szobáinak tartós burkolására. Az üvegszálas tapéta alkalmazása kimondottan alkalmas olyan helyiségek vagy helyiségrészek tapétázására, ahol a falfelületek fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Ilyen helyiségek lehetnek például az előszobák, az intézmények termei vagy egyes irodák tárgyalóhelyiségei is.
Nem utolsó szempont lehet az üvegszálas tapétát felhasználni szándékozóknak az sem, hogy ez a tapétázási eljárás kimondottan alkalmas különféle anyagú dekoratív és egyben meglehetősen szilárd alapanyagok bevonására is. Ilyen anyag lehet például a beton, a gipsz vagy a faforgácslapok több típusa. Mivel az üvegszálas tapéták külső megjelenésükben kifejezetten a textiltapétákhoz hasonlatosak, ezért nem egy lakberendező számolt be írásaiban arról, hogy bizonyos szempontból igényesebb hatásúak az üvegszálas tapétákkal burkolt falak sok felhasználó szemében a hagyományosan tapétázottaknál.



Az üvegszálas tapéta és felhelyezésének sajátosságai

A modern eljárásokat és technikai fogásokat ismerő tapétázó mesterek szerint az üvegszálas tapétákkal sem annyira nehéz bánni, mint azt első nekifutásra gondolnánk. Nem nehezebb alkalmazni, mint a papír- vagy más korszerű tapétakollekciók termékeit. A más tapétatipusokhoz hasonlóan változatos mintázatú üvegszálas tapéták általában egy méter széles és harminc-negyven méter hosszúságú tekercsekben szerezhetőek be a tapétapiacon.



A falfelület pórustelítésének szükségessége

Az üvegszálas tapéta alkalmazásának egyik elsődleges fontosságú feltétele, hogy az idő múlásával szerkezetileg elfogadhatatlan, régi, laza, málló festést és - amennyiben a festés alatt más egyéb anyag is tálálható - a vinyl és papírtapéták darabjait, minden esetben el kell távolítanunk. Az üvegszálas tapétát teljesen pormentesített és a különleges eljárást igénylő pórustelítő bevonattal ellátott falakra lehet felragasztani.
Az üvegszálas tapéta felragasztását megelőző munkálatok előfeltételeként elvégzendő pormentesítést és az azt követő telítést, a porózus, nedvszívó felületek esetén pórustömítő, ugyanakkor gyenge vakolatoknál mély alapozóval célszerű kezelni. A pórustelítőt lehetőség szerint durva sörtéjű korongecsettel illetve - amennyiben ez nem áll rendelkezésre – festőkefével, vagy festőhengerrel hordjuk fel. Ez az eljárás azért szükséges, mert a pórusokba behatoló telítő szer kellő mélységben fogja tevékenysége elvégzése után megszilárdítani valamint lezárni a falfelületet. Amennyiben a javaslatoknak megfelelően ecseteléssel végezzük a tömítést, a szer mélyen behatol a fal szemcséibe, és közben az a kedvező tulajsonsága is érvénysül, hogy még a meglevő porszemcséket is leköti.



Az üvegszálas tapéta felragasztása

Miután a pólustelített falfelületek megszáradtak, első ízben jelöljük ki azokat a vezetővonalakat, amelyek majd a tapétázás klasszikus folyamata során az egymás mellé kerülő tapétacsíkok helyét mutatják. Ennek gondos elvégzése azért is különösen fontos, mert ez alapján kell az üvegszálas tapétát méretre vágni.
Külön fel kell hívni a felhasználók figyelmét arra, hogy mivel a szövési mintákat is pontosan és szorosan egymáshoz, a mintázat szabályos folytonosságát biztosítva és megtartva kell majd a falra ragasztani, ezért az üvegszálas tapétacsíkokat minimum öt-tíz cm ráhagyással vágjuk méretre. Az üvegszálas tapétához speciálisan e célra alkalmas ragasztót használjunk, amit más tapétaragasztóktól eltérően - és ennek kihangsúlyozása különösen fontos - vastagabban kenjünk a falfelületekre. Ennek kivitelezése azért fontos, mert az üvegszálas tapétát alaposan a ragasztórétegbe ágyazva, mintegy belepréselve kell felragasztani. A már előzetesen méretre vágott üvegszálas tapétát nem átfedéses módszerrel - mint sok tapétatípus falra történő felragasztása esetén - hanem pontosan és precízen egymás mellé illesztve, műanyag simítólapáttal nyomkodjuk a falra. A későbbi munkálatok elvégzése szempontjából szükséges megelőlegezni azt, hogy a tekercseknek mindig a külső oldala ragasztandó a tapétaragasztóval, a strukturált belső felülete pedig festendő. Erre különösen oda kell figyelnünk, mert már a méretre vágott darabokat is ennek megfelelően kell egymásra raknunk. Ragasztáskor a kívánt esztétikai hatás elérése érdekében a szövési mintákat pontosan illesszük egymáshoz, mert az illesztések helye nem lesz feltűnő, és a tapétázott felület egységesnek fog majd hatni.
Ha az üvegszálas tapétacsíkok felrakását övetően a ragasztó már tökéletesen száraz, az üvegszálas tapéta felülete bármilyen akril, latex, vagy diszperziós falfestékkel átfesthető, mint a Flutex, Unik, Levis Latex vagy a Harmoni Mix. A festés során ügyeljünk arra, hogy a festék teljesen fedje be minden egyes réteg felhordása esetén a kárpitszövet mélyedéseit is, hogy a falfelületek teljesen homogének legyenek, és kellően kiemeljék a tapéta szövött mintázatát. Arra ugyanakkor mindenképpen ügyeljünk, hogy az üvegszövet tapétákhoz ne használjunk nagy töltőanyag tartalmú festékeket, mert ezek eltömik a tapéta szövetmintázatát. A falfestéket a tökéletes fedés érdekében legalább két rétegben hengereljük a falra. Mivel az üvegszálas tapéta felülete többszöri festést is kibír, ezért az évek múltásával lakásunk vagy házuk bármely helyiségének felújítása során átfesthető. Így változó ízlésvilágunknak hódolva a későbbiekben is nyugodtan változtathatunk a falak színén.