tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Milyen tapétát válasszunk az ebédlőbe?

Mindannyiunk életében az ebédlő, illetve az étkező jelenti azt a színteret, ahol a legtöbb időt töltjük. Annak érdekében, hogy az itt eltöltött idő, a közös étkezések és beszélgetések kellemesek legyenek, a helyiségnek hangulatosnak és meghittnek kell lennie. Az étkezők esetében a falak - a lakás egyéb helyiségeihez viszonyítva - nagyságrendekkel jobban befolyásolják annak megjelenését. A lakberendezők szerint a tapétázás olyan, mint egy jól megválasztott smink. A tapéta nemcsak a lakásdekoráció hatékony eszköze, de stílusosan elfedhetjük vele a hibákat, illetve kiemelhetjük a helyiségek előnyös vonalait. Utóbbi az étkezők esetében fokozottan igaz, hiszen bár elsőre az ebédlő tapétázása hallatán a faldekorációra gondol mindenki, rengeteg egyéb praktikus funkciója is van. Egy jól megválasztott kollekció és némi kreativitás segítségével könnyen hangulatossá varázsolhatjuk a napi fő étkezéseknek színteret adó ebédlőt. Mielőtt hozzákezdenél, alaposan gondold át, tervezd meg!

A felújtás előtt álló ebédlő tervezése során az első kérdések között mindig azt kell feltennünk: melyik szín domináljon az ebédlőnkbe? A döntés egyáltalán nem könnyű, mert rengeteg olyan tényező befolyásolni fog a döntésünkben, amely alapvetően fogja meghatározni a kiválasztott falburkolat színre, mintára vonatkozó paramétereit. Amennyiben az ebédlő különálló helyiség sokkal egyszerűbb dolgunk van, hiszen csupán azt kell eldönteni, hogy a lakás egészével harmonizáló vagy attól inkább eltérő színvilágú ebédlőben gondolkodunk. El kell döntenünk egyebek mellett azt is, hogy az ebédlőben mire akarjuk helyezni a hangsúlyt, nevezetesen a teljes térben található lakberendezési tárgyak és dekorációk közül, melyiknek szánunk kiemelt funkciót.

Ezekkel a színekkel kombináljunk!

Tapéták segítségével olyan színeket és mintázatokat tudunk az ebédlő falaira csempészni, melyeket festékkel csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk elérni. Az ebédlő kitapétázása a falak festésénél kétségkívül nagyobb költséget jelenthet, ám megfelelő karbantartással hosszú évekre megoldhatjuk a falak kérdését. A stílus természetesen már meg fogja határozni azt is, hogy milyen színű tapétát válasszunk az ebédlőbe. Míg az évek óta hatalmas népszerűségnek örvendő skandináv stílusú konyhákban rendszerint a fehér szín uralkodik – kiegészülve lehetőleg minél több fa, illetve fahatású felülettel, addig a vintage stílusú otthonokban a konyha általában fehér és pasztellszíneket vonultat fel. Ezekben az ebédlőkben továbbá mindenekelőtt a nyersen hagyott valamint kifejezetten kopott hatású felületeket kombinálják a szóban forgó színben felragasztott tapétákkal. A romantikus stílusban berendezett otthonban az ebédlők falait az esetek túlnyomó többségében világos, meleg pasztell árnyalatú tapétákkal fedik. A minimalista ebédlő fehér és szürke, fémes felületekkel. A szinte örök divatnak számító mediterrán ebédlőkben egyértelműen a harsány és erőteljesen meleg színek dominálnak, melyekben központi helyet kapnak a hangsúlyos kőfelületek, nem ritkán utóbbiakat kovácsoltvassal kombinálják.

Ne csak a bútorok legyenek hangsúlyosak, a tapéta is!

Amikor a legtöbb ebédlőbe belépünk, sokszor az lehet az érzésünk, hogy a konyhabútor, illetve a konyhapult hangsúlyosabb szerepet kap az ebédlőt határoló falfelületeknél. Bizonyos esetekben ez önmagában is jó megoldás lehet, mert a konyhabútor megragadja az ebédlőbe lépő tekintetét, de ne feledjük: egy jól megválasztott háttér előtt ezek is jobban mutatnak. Abban az esetben sem kell idegenkednünk az ebédlőben a tapétától, ha tudjuk, a falak nagyon igénybe lesznek véve. Ebédlőbe nem pusztán azért érdemes tapétát választani mert természeténél fogva alkalmasabb arra, hogy a kisebb falhibákat elfedje, hanem azért is mert számtalan színnel és mintázattal ellátott mosható tapéta áll már rendelkezésre a piacon. A mosható és súrolható tapéták esetében pedig a higiénia miatt sem kell aggódnod.

Nem csak a tapétán múlik – a bútorok és az étkészlet összhangja a tapétával

Természetesen az ebédlő hangulatossá tétele nem kizárólag a jól megválasztott tapétán múlik, hanem az egyéb kiegészítőkben és a gondosan megválasztott részletek „gazdagságában”. Amennyiben a falakat fehér, esetleg a beige különböző árnyalatait megjelenítő tapétával dekoráljuk abból a szempontból egészen biztosan jól döntünk, hogy utóbbiak, mint semleges színek semleges hátteret képeznek az ebédlők melegséget sugárzó fa bútorainak valamint az elegáns fehér porcelántárgyak számára. A cseresz¬nyefából készült tálalóasztal telt barna színe nagyszerűen társul az asztal, a székek és a padló¬burkolat halványabb fatónusához. Ne felejtsük el, hogy az ebédlőbe a fa padlóburko¬lat a legtökéletesebb. Nemcsak modern és higiénikus, de az elszórt morzsákat és egyéb szennyeződéseket is könnyű feltakarítani. Amennyiben az egységességet és meleg hatást kölcsönző főbb bútorok és a falakat borító tapéta összhangban van, a tányérokkal és az asztalterítővel egy kis színt vihetnénk a térbe. Utóbbi kifejezetten kifinomult látványt fog nyújtani. Évtizedekkel, sőt bő száz évvel ezelőtt a tálaló még olyan bútordarabnak számított, amelyben a kivételes alkalmakkal elővarázsolt kristálypoharakat és drága porcelántálakat tartották. Modern korunk lakberendezésében már kifejezetten hasznos kiegészí¬tőként funkcionál az étkezőkben. A falakat burkoló tapétához – vagy éppen fordítva - jól megválasztott tálaló szintén befolyásolni fogja az ebédlő összképét. Legalább ennyire fontos az otthontulajdonos egyéniségének megjelenítéséhez a jó minőségű por¬celán étkészlet stílusa is.

Érdemes mosható tapétát választani!

A kisgyermekes családok felnőtt tagjait talán felesleges is arról győzködni, hogy miért érdemes az ebédlő vagy éppen a különálló étkező falait moshatóm tapétával burkolni. A néhány éves gyermekek bármelyik óvatlan pillanatban képesek újabb és újabb foltokat csempészni a számunkra inkább festővászonnak, mintsem szép és drága falburkolatnak tűnő tapétára. A könnyen és hatékonyan tisztítható felülettel ellátott mosható tapéták olyan speciális anyagból készülnek, hogy éveken keresztül jól tűrik a különböző szennyeződésektől megszabadító súrolást és mosást. A nedves, párás helyeket is jól tűrik ezek a darabok, a szóban forgó helyeken is kiállják a mindennapi élettel járó próbákat, és szilárdan a helyükön maradnak a mosogató környékén is. A mosható tapéták ebédlőkben történő alkalmazásának van továbbá egy másik óriási előnye: amennyiben egy-két éven esetleg megunjuk és újra szeretnénk újítani valamit a szóban forgó helyiségen, ugyancsak érdemes alaposan körbe nézni a mosható és súrolható tapéták kínálatában. A tapétagyártó cégek innovatív szemléletének köszönhetően napjainkban már kapható olyan típusú mosható tapéta is, amely utólag könnyűszerrel átfesthető. Amennyiben az utóbbi mellett döntünk, érdemes ügyelni arra, maga a kiválasztott és felhordott festék is tisztítható felületet biztosítson. Ennél a felületnél nagyobb a kockázat a kopásra, nem is szólva a foltosodásról.