tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

A tapéta minták és színek hatása életünkre

A tapéta a kezdettől napjainkig mindig több volt mint puszta dekoráció. Cau Lun mester, a kínai papír feltalálója, kezdettől színezte a papírt és képzett művészek segítségével megjelentek az első tapéta minták. Ez az időszak egybeesik Krisztus történelmi időszakával, a római birodalom tündöklésével és a művészetek magas szintű művelésével. A kínai rizspapírra festett tapéták egyéniséget vittek a szobák falára, az alkotók alkalmassá tették a meglevő szobák belső megjelenésének  gyökeres átalakítását és stílust teremtettek munkáikkal.

A tapéta jellegét mindig a minta adja. Ha megfelelő képzelő- és kifejezőerővel rendelkezünk- lehetőségeink kitárulkoznak- képesek vagyunk belső értékeink és lakó tereink megváltoztatására.   A tapéták lehetnek tárgyszerűek, organikus, vagy absztrakt elrendezésűek.   Tárgyi megjelenésű minták esetén vizuális megjelenés a fontos elvárás. Absztrakt megjelenés esetén a tapéták mintái a mértani formák megjelenését helyezi az előtérbe és a képzelő erőre épít.   ScandinavianDesigners-2763 ScandinavianDesigners-2764 A texturált tapéták anyagszerűségükkel jelennek meg, és hívják fel a figyelmet magukra szobáink falain.    A tapétáknál a minta üzenetet hordoz és stílust fejez ki. A tapéták kifejező ereje abban van, hogy lehet ritmusos a minta elrendezése a helyiségek felületein, vagy laza elrendezésű, esetleg szigorú a minták elhelyezése.   A szigorú minták stabilizációs hatást fejtenek ki. Az ismétlődő mozgást kifejező minták kihívóak és élénkítik a szobát. A rendszertelenül elszórt tapéta minták természetes hangulatot keltenek.   A tapéta színei érzést fejeznek ki. A tapéta mintája és színe kéz a kézben jár érzelmeink hullámhosszán.   A tapéta színei - teremtsünk rendet a színek sokaságában  

Átlag ember százezer színárnyalatot képes megkülönböztetni egymástól. Ezeknek a színeknek a leírása rendkívül nehéz. Ha szép anyanyelvünkkel az mondjuk, hogy vörös bort ittam az este, akkor mindenki tudja milyen színre gondoltunk. Szláv nyelveken piros bort isznak. Rendkívül gazdag anyanyelvünk nem képes minden szín megnevezésére, ezért szükséges a színrendszerek létrehozása. Erre azért van szükség, hogy egymástól távol dolgozó és tevékenykedő emberek, mesterek, belsőépítészek, tervezők, ügyfelek, beruházók, más nyelven beszélők képesek legyenek azonos színekről dönteni, vagy egyeztetni. Többféle szín modell létezik és verseng a felhasználók kegyeiért. Ezek lehetnek henger formájúak, iker-kúpos vagy gömb alakúak.

mayerszinr

Minden rendszer alapját a szivárványból ismert tiszta színek képezik. Ezek a narancsszín, a zöld, a sárga, a kék, az ibolya szín, és a vörös. Ezekből az intenzív színekből állítjuk elő a sötétebb, világosabb, és a diszkrétebb színárnyalatokat.

color-mixtures

A vörös szín világosítva rózsaszín lesz. Ha sötétítjük akkor bíborszínt, tompítva pedig rőtes bronzszínű színárnyalatot állít elő. A narancs színből terrakotta színt, esetleg barackrózsaszínt állítunk elő. A sárgából olívzöld vagy világos sárga lesz.

A színrendszeren belül a színárnyalatot meghatározza az élénksége, és a telítettsége.

A telítettség a szín fényességét és a szín tisztaságát jelöli. A tiszta színek az építészetben ritkán fordulnak elő. A tervezők, belsőépítészek, lakberendezők inkább a pasztell és finom árnyalatait használják. A pasztell és a finom színek a tapéta katalógusokban folyamatosan jelen vannak.