tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Türkiz tapéták

Türkiz tapéták alkalmazása a lakásban

Az otthonunkba leginkább illő tapéták kiválasztásához – mint általában a modern lakberendezésben – sokszor nem árt egy kis bátorság és vakmerőség. A tapétagyártó cégek designereinek köszönhetően ma már a hazai tapétapiac olyan változatosságban kínálja a kollekciókat, hogy igazán van lehetőségünk játszani a kreativitásunkkal. Aki a lakberendezési trendeket figyeli, az pontosan tisztában van vele, hogy minden évnek megvannak a divatos színei és a hozzá tartozó minták. Kétségtelen, hogy a tapéták színvilágában is van néhány időtálló megoldás. Vannak ugyanakkor olyan merész, mégis mindig alternatívát jelentő megoldások is, amelyek látványával nem lehet betelni. Egyebek mellett ilyenek a türkiz színű mintás tapéták is.

Örök frissesség – szinte minden helyiségben jól mutat

A vonatkozó helyiség falain megjelenített színek kiválasztásánál nem pusztán a szoba adottságait kell figyelembe venni. Különösen fontos szem előtt tartani az abban lakók egyéni ízlésvilágát is. Az különböző színben burkolt falfelületek ugyanis más-más élettani és pszichés hatást gyakorolnak az emberekre. Ez a megállapítás a türkiz alapszínű, illetve türkiz mintázatokat felvonultató tapétákra különösen helytálló igaz. Ugyan a zöld mellett néhány évvel ezelőtt még a kék szín különböző árnyalata is trend lett, bizonyos értelemben a türkiz tapétáknak kissé ellentmondásos szerep jutott. Kétségtelen, hogy a türkiz színt felvonultató tapétakollekciók kékes és zöldes árnyalatai örök frissességet kölcsönöznek a szobának. A lakásnak gyakorlatilag nincs olyan helyisége, ahol ezek a tapétadarabok ne mutatnának jól. Még mielőtt azonban a türkiz színt felvonultató tapétakollekciók valamelyike mellet döntünk, nem árt tisztában lennünk a türkiz egy-egy alapvető jellemzőjével. Nem minden árnyalat mutat ugyanis jól a különböző funkciókkal rendelkező helyiségekben.

Ami igazán feldobja az enteriőrt: türkiz tapéták mellé türkiz kiegészítők

Bár az egyes helyiségek megfelelő árnyalatának tekintetében van némi megkötés a türkiz esetében, a kevesebb néha több elv azonban itt nem igazán érvényesül. A falra felvitt türkiz tapéták mellett ugyanis minél több tárgyon jelenik meg a türkiz árnyalat, annál harmonikusabb lesz a szoba. A számunkra leginkább megfelelő türkiz tapéta kiválasztása azért is elsődleges szempont, mert a türkiz esetében mindig érdemes a falszínhez választani a lakástextilt. Csak így fog megvalósulni ugyanis a teljes összhang. Türkiz tapétákhoz a lakberendezők maximum még egy-egy aktívabb színt javasolnak, ellenkező esetben komolytalan, az összképet tekintve már-már zavarba ejtő lesz a szoba.

A legkeresettebbek: textilhatású, geometriai- és virágmintás türkiz tapéták

A fentiekből is kitűnik, hogy a türkiz tapéták több értelemben is forradalmasították alakberendezést. A színpszichológia szakavatott képviselői korábban azt tanácsolták, hogy amennyiben hajlamosak vagyunk a depresszióra, ne döntsünk a kék – különösen annak sötétebb árnyalatai – mellett. A türkiz tapéták esetében ez a megállapítás már nem állja meg a helyét. A türkiz tapéták az elmúlt években kifejezetten népszerűek lettek a lakberendezésben, hiszen a felületükön felvonultatott színárnyalatoknak és mintázatoknak köszönhetően egyáltalán nem kölcsönöznek „ridegséget” a helyiségeknek. A különböző tapétakollekciók türkiz kínálatából is látszik, hogy az egyes darabok felületén a szóban forgó szín a világostól, a mélyebb árnyalatokig igen sokféle változatban visszaköszön. A kínálatból is látszik, hogy a türkiz alapszínű tapétákon leggyakrabban az igen látványos virágmintázatok, geometriai formák jelennek meg. különösen közkedveltek a textilhatású felületek, amelyek visszafogott de mégis vidám színek elbűvölő kombinációival keltik életre otthonunkat. Ha szeretnénk a türkiz segítségével nőies miliőt teremteni a lakásban, akkor fókuszáljunk a lakástextilekre és a kiegészítőkre, hisz a függöny, a bútorszövet és a párna színeinek egysége megadhatja a szoba karakterét. A finom, lágy motívumok jól érvényesülnek a türkiz színnel.

Alkalmazási területek

Mivel a türkiz szín láttán a legtöbben a kék égre és a kék tengerre asszociálunk, illetve a végtelen átlátszó magasság és mélység szimbóluma, kifejezetten jól érvényesül a hálószobában. A türkiz tapéta az alvásra is kimondottan jó hatást gyakorol. Nem véletlen, hogy nyugtató és pihentető hatása révén döntően a hálószobába vagy a nappaliba szokták ajánlani a lakberendezők. Egy jól megválasztott kék tapéta tehát ideális választást jelent azok számára, akik egy hosszú nap fáradalmai után ellazulást és kikapcsolódást igényelnek. Hiperaktív gyerekek szobájába alkalmazva pozitív hatásuk rövid időn belül érzékelhető.