tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Gyönyörű tapéták

Gyönyörű tapéták: olasz és svéd designerek tapétái

A tapéták manapság nagyon divatosak, ez nem is csoda, hiszen a mai technológiáknak köszönhetően a szín, forma és stílusválaszték sokasága miatt a lehetőségeinknek úgyszólván csak a képzeletünk szab határt. A tapétáknak köszönhetően nemcsak egy-két szín köszönhet vissza a falakról, hanem egyedi minták, sőt manapság már fotóminőségű képek is. A felrakásuk is sokféleképpen történhet, kerülhet fel csak egy-egy csík a szépen festett falra, kitapétázhatunk egyetlen falat is, de akár az egész szobában végigfuthat az általunk kiválasztott minta.

Az egyik legkeresettebbek a svéd és olasz designerek tervezte tapéták. Nem is gondolnánk, hogy a tapétákat is designerek készítik, ők álmodják meg ezeket a csodás színeket és mintákat, hogy aztán az otthonunk ékességei legyenek. Amikor tapétát választunk, mindenképp érdemes az olasz és a svéd design tapéták között is körülnézni. A svéd és olasz design tapéta egy gyűjtőnév, számos designer munkáját megtalálhatjuk. Ennek köszönhetően nemcsak egy stílushoz passzolhatnak ezek a tapéták, számos trend alapját képezik, így biztos találunk közöttük kedvünkre valót.

Milyen stílushoz passzolnak az olasz és a svéd designere tapétái?

Az olasz és a svéd design tapéták között épp úgy találunk a klasszikus irányzathoz illő darabokat, mint a modern stílushoz. Az idei tapétatrendek nem hoztak túl nagy változást az elmúlt évhez képest. A dzsungel minta még mindig nagyon divatos, ahogyan az antik hatású is. A geometriai formák szintén nagyon népszerűek idén, de a nagyobb virágminták is hódítanak. A textúrált tapéták is hódítanak idén, ez talán újdonságnak számít az elmúlt évekhez képest. Természetesen az olasz és a svéd disegnerek is követik a trendeket.

Az olasz tapéták inkább az antik hatás trendjét követik, de találhatunk geometriai mintás tapétákat is a kollekciókban. Emellett a minimalista irányzathoz kapcsolódó tapéták is megtalálhatóak az olasz designerek munkái között. A svéd design tapéták kollekciója kicsit nagyobbat merít az idei trendek terén, szinte minden trendhez tartozik valamilyen svéd tervezésű tapétakollekció, vagyis, aki szeretné a legújabb trendek jegyében felújítani az otthonát, a svéd design tapéták között megtalálhatja a tökéletes mintát és színt.

Honnan és mikor indultak az olasz design tapéták?

Az olasz design évek óta uralja a lakberendezési piacot, hiszen már a ’60-as évek óta hozzájuk kötődnek a legegyedibb irányzatok. Ha egy új divat elindul, biztosak lehetünk benne, hogy az olaszoknak közük van hozzá. Az olaszokra jellemző a tökéletesen kidolgozott minták, a színvilág és az utánozhatatlan minőségű anyagok használata, és nincs ez másként a tapéták esetén sem. Az olasz designre Itáliában, a Földközi-tenger, az Adria és az Alpok között húzódó területen indult hódító útjára.

Az olasz stílusra számos tényező hatott, kezdve a görögöktől az Ókori Róma művészein át az etruszkokig. Az olasz ízlésvilág kétségbevonhatatlanul egyedi, nem csoda hát, hogy a XXI. század designerei merítenek őseik kifinomult munkáiból. Az természetesen a tapétákra is igaz, legyen szó színről, mintáról, formáról vagy anyaghasználatról. Az olasz design kétségtelenül meghatározó eleme a lakberendezési piacnak, így a tapéták tekintetében.

Mi jellemzi az olasz design tapétákat?

Az olasz minőség kétségtelenül rányomja a névjegyét az olasz design tapétákra is. A legkiemelkedőbb minőségi tapéták között az olasz tapéták mindig helyet kapnak. De nemcsak a magas minőség miatt választják sokan az olasz tapétákat. A szépség és a harmónia legalább annyira jellemzi az olasz tapétákat, mint a magas minőség. Az olasz hangulat alapvető ihletői a vágy, a szerelem és az élet szépségének megjelenítése, azt a hangulatot pedig könnyen megteremthetjük az otthonunkba egy jól megválasztott olasz tapétával.

Az olasz designből süt a természet egyszerű és lenyűgöző szépsége, azt adják át a tapéták is a színek, formák és minták segítségével. Természetesen nem kell attól tartani, hogy az olasz stílus csak a régi olasz hangulat szerelmeseinek felel meg. A mai olasz tapéták a modern stílusjegyekből is merítenek, így egyszerre sugallják a régmúlt romantikáját a modern letisztultság mellett.

Mi jellemzi a svéd design tapétákat?

Nem is gondolnánk, hogy a svéd designerek mennyire uralják manapság a lakberendezési piacot. Pedig, ha lakberendezésről van szó, nem tudunk szó nélkül elmenni a svéd stílus mellett. A svéd stílus szeretetet természetesen nem új keletű, az új kollekciók mellett például a neves dán építész-designer Arne Jacobsen közel hetven éves tapétamintái is legalább annyira kelendőek. Persze a legnevesebb designerek munkái nagyon is elkülönülnek egymástól, ám mindegyikben felfedezhetőek azok az elemek, melyek egyértelművé teszik számunkra, hogy a svéd stílust képviselik.

A letisztultság ugyanannyira jellemző a svéd design tapétákra, mint az olasz stílus esetében, ám itt inkább a modernebb letisztultság dominál, míg az olaszoknál a több évszázadra visszavezethető régiesség. Ha a letisztult és modern stílus jegyében keresünk tapétákat, a svéd tapétákat mindenképp érdemes alaposabban is szemügyre vennünk. De milyen márkák és designerek munkáiból érdemes válogatnunk?

Milyen márkák közül válogathatunk?

Ha a svéd design tapéták között keresgélünk, a Hanna Wendelbo-Hansson név, az általa tervezett Falsterbo kollekció mellett nem szabad elmennünk, különösen ha a nyár könnyed hangulatát szeretnénk az otthonunkba varázsolni. A Legxington is egy népszerű és keresett márka, mely barátságos textil hatású tapétáival teszi kellemessé az otthoni hangulatot. A tapéták nevei New England legendás írói nevét viselik, és ezt az örökséget is szeretné megőrizni.

Hanna Werning is legendás név a svéd tapéták világában. Az ő nevéhez számos kollekció kötődik, például a Wonderland is, mely nevéhez hűen egy varázslatos világot próbál a tapétáink köszönhetően az otthonunkba csempészni. Egy mesés fantáziavilág elevenedik meg a tapéták a lenyűgöző minták és színek segítségével. Úgy tűnhet, hogy kifejezetten csak gyermekszobai tapétákról van szó, pedig egyáltalán nem így van.