tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Tapétaszegély felragasztása

Manapság a tapéta nagyon divatos, ha fel szeretnénk dobni a szoba hangulatát. Sokan azonban nem mernek belevágni, és inkább a festést választják. De nem kell feltétlen csak az egyikkel vagy a másikkal beérnünk. A tapétaszegély egy olyan lehetőség, amivel a festett falakat is feldobhatjuk, és a szoba színvilágát is nagyban befolyásolni tudja. A tapétaszegély feladata többek között az, hogy megbontsa a monoton falsíkot, így érdekesebbé teszi a szoba látképét. Ráadásul a felrakása sem mondható túl bonyolultnak.

Ha új színt szeretnénk vinni otthonunkban, de a tapétázás túl nagy falatnak bizonyul, dönthetünk úgy, hogy kiválasztunk egy-két új színt a szobába, lefestjük, majd tapétaszegéllyel egy kis változatosságot viszünk bele. Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, és a tapétaszegélyek választéka is meglehetősen széles. Ahhoz, azonban, hogy választani tudjuk, tudnunk kell, hogy mit is értünk tapétaszegély alatt, és hogy milyen módok vannak a tapétaszegély felragasztására.

Mi az a tapétaszegély?

A tapétaszegély lényegében egy díszszegély, más néven bordűr, ami olyan anyagból készül, mint egy tapéta, viszont jóval vékonyabb. A bordűrök vastagsága öt-tizenöt centiméter között mozog, és változatos mintákban és színekben elérhető. Általában vízszintesen szokták felragasztani, kerülhet a közvetlenül a mennyezet alá, a székek vonalába, de akár a padló felett is húzhatunk ki tapétaszegélyt, bár ezt ritkábban szokták megtenni. Előfordul a függőleges használata is, mely segíthet a helyiségek elosztásában, elválasztásában is.

A bordűrök felrakásukat tekintve kétfélék lehetnek. Vannak öntapadós fajták, melyeket értelem szerűn nem kell ragasztanunk. Csak eltávolítjuk a hátoldalán lévő védőfóliát, és már tehetjük is fel a falra. Ha ilyen tapétaszegélyt választunk, megkíméljük magunkat a ragasztózás fáradalmaitól, ugyanakkor bizonyos előkészülteket ebben az esetben is meg kell tenni, mint például az alapos falelőkészítés vagy az előzetes mérés. A másik lehetőség, hogy olyan tapétát választunk, amelynek nem öntapadós a hátulja, vagyis a ragasztáshoz tapétaragasztóra lesz szükségünk.

Mire lesz szükségünk a tapétaszegély felragasztásához, és hogyan kell ezt elvégezni?

Ha öntapadós bordűrt választottunk, akkor igazából csak a bordűrre lesz szükségünk, illetve egy ceruzára, amivel kijelöljük a tapéta helyét. Ha nagyon alaposak akarunk lenni, akkor egy simítókefe is hasznos lehet, amivel az esetleges légbuborékokat eltávolítjuk. Ha nem ezt a megoldást választottuk, akkor több mindent is be kell szereznünk. Először is szükség lesz tapétaragasztóra, és egy ecsetre, amivel a tapétaszegélyre felvisszük a ragasztót. Emellett a már említett ceruza és simítókefe is kelleni fog.

A tapétaszegély helyét pontosan mérjük ki, és jelöljük be ceruzával. Ezután vágjuk méretre a bordűrt, és egyenletesen kenjük be ragasztóval. Úgy a legkönnyebb feltenni a falra, ha előtte harmonikaformára összehajtjuk. A szegély egyik végét helyezzük fel a falra, a kijelölt helyre, majd simítsuk fel. Ezután egy simítókefével is menjünk át rajta, hogy eltávozzanak a levegőbuborékok. A saroknál vágjuk le a felesleget, lehetőleg úgy, hogy egy kicsi átlógjon a következő falra. Ismételjük meg a műveletet a következő szegélycsíkkal, addig amíg körbe nem érünk.

Hasznos tippek és trükkök

A leírásból is látszik, hogy a szegély felragasztása nem egy túl bonyolult folyamat. Ahhoz, hogy a lehető legszebb legyen, van pár jó tanács, amit nem árt, ha megfogadunk. Mielőtt úgy tapétacsíkot ragasztóznánk be, a munkafelületet töröljük le vizes ronggyal, és várjuk meg, amíg a felület megszárad. A bordűr ragasztó nagyon gyorsan szárad, így ne próbáljuk meg az egész csíkot végigvinni a szobán, mindig csak egy-egy falra elegendő csíkot ragasztózzunk be.

Ha a fal, amelyre a bordűr kerül frissen tapétázott, akkor mindenképp várjuk meg, amíg a tapéta teljesen megszárad, és csak azután tegyük fel a szegélyt is. Az éleket érdemes alaposan lenyomkodni, mert ha nem így teszünk, a bordűr hajlamos elválni a faltól. Ha ezekre az apróságokra is odafigyelünk, akkor a munka könnyen fog menni, és az eredmény is szép lesz.