tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Tapéta: kimaradt darabok – mi kezdjünk vele?

Legyen szó akár főzésről, sütésről, magok ültetéséről a kertben, túlvásárolhatjuk magunkat. Lakásfelújításkor, építkezéskor is gyakran előfordulhat ez a probléma, akár a legalapvetőbb anyagoktól keresztül a tapétáig. Bármennyire is próbál előre tervezni az ember, a mérések nem mindig lesznek pontosak. Nehéz meghatározni egy szoba tényleges felületméretét- Az ajtó feletti rések, a pont nem jó szélesség, az ablakok, szinte akármi megzavarhatja a számításokat. Akár még a saját számolásunk is. Így jutunk el a folyamat végére oda, hogy felesleges tapétát vásároltunk.

A döntés ilyenkor a kezünkben van, kidobjuk a kukába, vagy felhasználjuk. Mivel senki sem szeret pazarolni és ha már egyszer a birtokában van, akár egy, vagy több minta érdemes megnézni, lehet-e még valamit kezdeni vele.

Nos, szinte bármit. Vannak módszerek, melyekhez elég akár csak egy ragasztó, de a többi ötlet is csak néhány eszközt igényel.

Csomagolópapír

Árban mindenképpen olcsóbb lenne hagyományos csomagolópapírt vásárolni, ám ha megmaradt a guriga egy része, a kisebb ajándékok elrejtésére is tökéletesen megfelel. Semmi másra nincs szükségünk, csak ragaszóra, esetleg egy kis masnira a tetejére.

Képkeretbe

Ha van otthon szabad képkeretünk és egy üres falunk, a szép mintát képkeretbe rakva tökéletes dekoráció lehet egy üresebb, kicsit egyszerűbb szobának. A falra akasztva egymás mellett igazán csinosan mutatnak egy kupacban a stílusban nagyjából hasonló világban mozgó darabok. Vagy pont az ellentét. Annyira eltérnek egymástól, hogy akár egy fehér, vagy bármilyen egyszínű falon olyan kompozíciót alkotnak, hogy új szintre emelik a helységet.

Továbbgondolva a folyamatot, ha kivesszük az üveget az elejéről, parafatábla helyett készíthetünk magunknak emlékeztető táblát. Ehhez felfűzhetünk néhány szalagot, vagy madzagot hosszában, majd erre apró csipeszekkel feltűzhetjük a dolgokat, de simán csak post-itekkel is elérhetjük a célt.

Szekrények, fiókok eleje

Legyen szó régebbi darabokról, vagy friss egyszínű bútorokról, egy kis frissítés egyiknek sem árt. Napjainkban kezdenek elterjedni, az egyszerű fehér, fekete darabok, melyeknek akár csak egy, vagy az összes fiókját tapétával leragasztva szinte egy új berendezési darabot alkothatunk. Ha megegyezik a szélesség, csak magasságra kell méretre szabni és kivágni a fogantyúnak a helyet, máris lehet ragasztani.

Ha nem szeretnénk ennyire feltűnően változtatni rajta, a fiókok belsejébe is ragaszthatjuk. Kellemesebb keresni egy virágmintával kibélelt rekeszben, mint egy sima egyszínűben. Tudat alatti motivációnak akár még tanuláshoz is kiváló lehet. Ha kinyitjuk a füzetekkel teli fiókot, a térlátásunkban megpillantjuk majd a vidám mintát, talán nem lesz annyira unalmas.

Könyvespolc

A technika és az alapvető logika megegyezik az iménti felhasználási móddal használttal. Szedjük ki a polcokat, és a könyvespolc hátsó felületére ragasszuk rá a tapétát. magukra a polcokra is lehet, ha esetleg nem könyvekkel teli, ahol amúgy sem látszódna. Vagy ragaszthatjuk csak a polcokat. Ha túl színes, vagy túl sűrű a minta és emiatt nem merünk teljes falakat tapétázni vele, jó megoldás lehet az is, ha az ajtó egy részére használjuk fel a megmaradt anyagot, így még több felületen lehet apró darabokban a kiválasztott motívum.

Lámpabúra

Ehhez természetesen kell egy megfelelő lámpa, melyet biztonságosan körbe tudunk tekerni az anyaggal. Figyelni kell itt azonban arra is, ha a búra nem szabályos henger, könnyedén elcsúszhat az anyag és kissé esetlen lehet a végeredmény. De ha sikerül, íróasztalra, ágy mellé olvasólámpának, vagy akár csak a nappaliban egy polcra is tökéletes.

Óra

Egyszerű faliórát viszonylag olcsón lehet vásárolni. Ha kicsit szétszedjük, a számokat leragasztva egy kör alakú formát vágva, a méretére szabva, ha a mutatók is külön darabban vannak, könnyedén felragaszthatjuk. Miután visszaraktuk a mutatókat, akár alkoholos filccel, vagy hobbiboltban kapható, ragaszható számokkal az órákat is visszavarázsolhatjuk rá. Ezután már csak az összeszerelés maradt hátra, és kész is az új, teljesen egyedi falióránk.

Lépcső

Habár nem minden lakásban, házban van emelet, az unalmas képcsőfokokat könnyen felvidíthatjuk egy-egy sáv mintás tapétával. A léc, amire lépünk maradhat a megszokott, azonban ha a padlóval merőleges részeire ragasztjuk, a lépcsőre nézve a színpompa tökéletes hangulatot adhat, legyen akár elkerítve, vagy egy szoba bármely részén. Elkészítése felettébb egyszerű, csak meg kell mérnünk a kívánt résznek, akkora darabot vágni a maradék tapétából és már ragaszthatjuk is.

Összességében tehát semmiképpen se gyújtsuk fel a maradék tapétát, rengeteg otthon elkészíthető kreatív ötlet létezik, mellyel fel tudjuk használni a felesleget. Nagy általánosságban nézve, elég csak egy jó ragasztó, tapétaragasztó, mely felfogja az anyagot a kívánt bútorra. Vannak olyan ötletek, melyek még néhány tárgyat, segédeszközt igényelnek az elkészítéshez, azonban egy kellemes hétvégi napra tökéletes családi program is lehet.