tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Öntapadós tapéta falra: így rakd fel!

A felújítást legtöbben a falakkal kezdik, hiszen egy új szín máris moderné és hangulatossá teheti a teret. Ha egyszínű falra vágyunk, a festés a megoldás, de ha merészebbek vagyunk, és érdekes textúrákat vagy egyedi mintákat szeretnénk, akkor a tapéta lesz számunkra az ideális megoldás. Rengeteg szín, minta és anyag közül választhatunk, jóformán csak a képzeletünk szabhat határt. A tapéta nagyon leterjedt megoldás, mivel egyszerű a használata, olcsó, és nagyon változatos.

A tapéta, megspékelve egy kis kreativitással, igazán egyedivé teheti otthonunkat. Nem kell ragaszkodunk a hagyományokhoz, és kitapétázni az egész szobát, és minden falat. Sokan csak egy falat, vagy csak pár tapétacsíkot raknak fel, máris egyedi és különleges lesz a helyiség. A bordűrökkel és egyéb kiegészítő termékekkel is kombinálhatjuk a tapétát. A használata nem bonyolult, de ha nem érezzük magunkat elég ügyesnek, vagy tényleg nincs kézügyességünk, akkor sem kell szakember után kutatni, csak öntapadós tapétát kell választani.

Mit kell tudni az öntapadós tapétáról?

Az öntapadós tapéta, ahogy a neve is mutatja, nem igényel sem ragasztót, sem szakembert. Csak a védőpapírt kell eltávolítani a hátuljáról, és egy kis odafigyeléssel már mehet is fel a falra. Lényegében olyan, mint a matrica, csak ebben az esetben nagyobb falfelülettel dolgozunk. Az öntapadós tapétákból is rengeteg szín és minta elérhető, nem kell aggódnunk, hogy ebből szűkebb lesz a választék, mint a hagyományos fajtából. Ráadásul nem csak a nappaliba vagy a hálóba használható, hanem akár a fürdőben vagy a konyhában is.

Szinte minden falfelületre felragasztható: festett falra, üvegre, fára, fémre, műanyagra, de még csempére is. Egyedül a fűrészporos tapétára való felragasztása okozhat gondot, de ebben az esetben használjunk hajszárítót, mivel a hő segíti a tapadást. Bár egy teljes falat át hajszárítózni nem épp egyszerű, de aki kitartó, és tényleg ragaszkodik az elképzeléséhez, ezzel is megpróbálkozhat. Hogy ez a megoldás egyszerűbb vagy a fűrészporos tapéta eltávolítása, azt mindenki döntse el maga.

Így kezdjünk neki!

A tapétát mindig zsír és pormentes felületre vigyük fel. Ez szobafal esetén talán egy kis portalanítást jelent, de konyhai vagy fürdőszobai csempe esetén ne sajnáljuk az időt az előkészítésre, mert különben nem lesz szép a végeredmény. A felhelyezés sokkal egyszerűbb, mint egy sima tapéta esetén, mégis célszerű, ha nem egyedül vágunk bele a feladatba. Az öntapadós tapéta felrakásához nem lesz szükség speciális eszközökre, minden kelléket valószínűleg meg fogunk találni az otthonunkban.

Esetleg egy tapétasimítót beszerezhetünk, de ez sem feltétlen fontos, ha csak egy-két csík tapétáról van szó. Ha az egész szobát szeretnénk kitapétázni, akkor már érdemes beszerezni egy ilyen eszközt, de készíthetünk is magunknak. Ezen kívül mérőszalagra és sniccerre vagy ollóra lesz szükségünk, illetve nem árt egy létra sem. Az ilyen tapéták arra is alkalmasak, hogy mintákat vágjunk bele, ilyenkor a tapéta hátuljára rajzoljuk fel a mintát ceruzával. Ha nem vagyunk elég biztosak magunkban, használhatunk sablont is, majd ollóval és sniccerrel vágjuk ki.

Hogyan ragasszuk fel a tapétát?

Az öntapadós tapéta egyik nagy előnye, hogy a hátoldala be van vonalkázva. Ez nem tűnhet fontosnak, pedig hatalmas segítség lesz a munka során. Hogy tökéletes lehessen a végeredmény, érdemes egy kis átfedést hagyni a tapétacsíkok között. Amikor nekiállunk a ragasztásnak, nem érdemes egyszerre leszedni a védőpapírt az egész tapétacsíkról. Először csak egy kis részt szedjünk le, majd ragasszuk fel úgy, hogy vízszintes legyen a teteje, az oldalai pedig merőlegesek a talajjal. Ezután fokozatosan távolítsuk el a védőpapírt, így pontosabb lesz az illesztés.

Ha mégsem vagyunk elégedettek az eredménnyel, leszedhetjük, és újra kezdhetjük az egészet. Az öntapadós tapéta másik nagy előnye, hogy van lehetőségünk hibázni, és bármikor korrigálhatjuk. Persze ez nem minden esetben igaz. Ha papír felület van az öntapadós tapéta alatt, akkor nem fogjuk tudni az eredeti falfelület sérülése nélkül eltávolítani, mert leszedésénél a papír is jönni fog vele, és így már nem fogjuk tudni újra felragasztani. Minden más esetben nem fog gondot okozni a korrigálás.

Milyen hibát követhetünk el, és azokat hogyan kell orvosolni?

Az öntapadós fólia azért is remek választás, mert igazából nem tudunk vele nagy hibát elkövetni. Ha ferde lett vagy nem tetszik mégsem a választott árnyalat, bármikor levehetjük, és kijavíthatjuk, vagy feltehetünk másikat. Persze a fent már említett papírfelület esetén erre nem lesz lehetőség, de a legtöbb esetben igen. A hagyományos tapétákkal ellentétben az öntapadós tapéta nem egy végleges megoldás, bármikor módosíthatunk rajta.

Megeshet, hogy buborékos marad a tapéta. Ilyenkor nem kell leszedni, és újrakezdeni az egészet. Elég egy tűvel kibökni a levegőbuborékokat, és máris szépen, hiba nélkül fog tapadni a felületre. Az is megeshet, hogy az éleken nem tapad eléggé, ilyenkor alacsony fokozaton vasaló vagy hajszárító használatával tudjuk orvosolni a problémát. Egy kis odafigyeléssel az öntapadós tapéta a legjobb választás, ha fel akarjuk kicsit frissíteni az otthonunkat.