tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Dekorcsík felragasztása: hogyan csináljuk, hogy szép legyen?

Manapság a tapéta használata egyre inkább divatba jön. Ez nem is csoda, hiszen olcsó és egyszerű dekorációs elem, amivel a szoba hangulatát és térérzetét is befolyásolja. Ráadásul nem csak a színek, minták és anyagok kavalkádjával látnak el minket a gyártók, hanem a kiegészítő termékek széles választéka is a rendelkezésünkre áll. Ilyen termék a dekorcsík, vagy más néven bordűr. Eredetileg a bordűrt a tapéta és a mennyezet, illetve a tapéta és a padló elválasztásához találták ki, de a napjainkban már jóval kreatívabb módon is felhasználják.

Leggyakrabban színelválasztó vonalként szokták használni, de sokan az ajtót vagy az ablakot keretezik körbe vele. Festett falra és tapétára egyaránt feltehető, egyszerű és olcsó módszer, ha egy kicsit fel akarjuk dobni otthonunkat, de nincs lehetőségünk költséges felújításra. Egy jól megválasztott szegélycsík, némi kreativitás, és máris felfrissült a nappali vagy a háló. Rakhatjuk vízszintesen és függőlegesen is, lényegében csak a fantáziánk szabhat határt. Ugyanakkor van pár alapszabály, amit jó, ha tudunk, hogy igazán ízlésese legyen a végeredmény.

Milyen bordűrt válasszunk?

Dekorcsíkból is legalább olyan széles a választék, mint tapétából. Számos méretben megtalálható, a vastagtól a vékonyig. Egyszínű szegélycsíkot nem nagyon fogunk találni, azonban virágokkal, geometrikus formákkal, konyhákhoz kapcsolódó mintákkal, és gyerekeknek szóló díszítéssel ellátott bordűrök széles választékban kaphatóak. A felrakás szempontjából is eltérhetnek egymástól, választhatunk öntapadós bordűröket, és olyanok is, amelyeket a tapétához hasonlóan kell felragasztani.

Legtöbb esetben az ízlés dönt, de nem árt, ha szem előtt tartunk pár alapszabályt. A keskenyebb bordűr megnöveli a belmagasság érzetét, a szélesebb csíkkal pedig pont az ellenkező hatást érjük el, ezért érdemes figyelembe vennünk a szoba paramétereit, mielőtt szegénycsíkot választunk. A mások általános érvényű tanács, hogy ha vízszintes csíkot választunk, érdemes teljesen körbefuttatni a helyiségben, a függőleges csíkokat csak indokolt helyekre rakjuk. A függőleges bordűr kifejezetten alkalmas arra, hogy egy helyiségben két különböző hangulatú sarkot alakítsunk ki.

Hasznos tanácsok, mielőtt nekifogunk a munkának

Ha már kiválasztottuk a szegélycsíkot, akkor már csak fel kell ragasztanunk. Mielőtt nekiállunk a munkának, alaposan járjunk utána a helyes technikának, és nem árt, ha pár hasznos tanácsot is megfogadunk. Mivel a tapétákhoz és a bordűrökhöz kapható ragasztó nagyon gyorsan szárad, egyszerre csak egy falszakaszra ragasszuk fel, ne próbáljuk meg egyszerre az összes szegélyt felvinni a teljes helyiségben, még akkor sem, ha többedmagunkkal állunk neki a feladatnak. Ha kapkodunk, levegős lesz, vagy nem fekszik fel szép simán a felületre.

Ha nem tetszik az eredmény, azonnal módosítsunk, mert ha egyszer felragadt, már nem fogjuk tudni olyan könnyen leszedni. Amennyiben frissen tapétáztuk a falat, várjuk meg, míg teljesen megszárad, és csak azután tegyük fel a szegélyt. Az éleknél fordítsunk figyelmet arra, hogy jó alaposan nyomjuk a falhoz, különben nem tapad meg rendesen, és könnyen elválik a faltól. A bordűr végét érdemes egy kicsit hosszabbra hagyni, hogy később le tudunk vágni belőle, ha szükséges.

Öntapadós bordűrtől a ragasztózásig

A felragasztás menete attól függ, hogy milyen típusú szegélyt választottunk. Ha az öntapadós verzió mellett döntöttünk, akkor nem lesz túl nehéz feladatunk. Csak le kell húznunk a bordűr hátoldaláról a védőpapírt, és már ragaszthatjuk is fel a falra. Hamar oda fog tapadni, szóval ha változtatni akarunk rajta, azt még a felragasztás után közvetlenül meg tudjuk tenni, de később már nem. Egy apró trükk az öntapadós szegéllyel kapcsolatban, ha nem vesszük le az összes védőpapírt, hanem csak egy kicsit bontjuk, meg, az elinduláshoz, és később, ahogy simítjuk a falhoz, úgy vesszünk le szép apránként. Így szebb és simább lesz a felület.

A ragasztó használata sem bonyolult, csak kicsivel több odafigyelést igényel. Mindig a ragasztó leírásában található instrukciók alapján dolgozzunk, így megfelelő lesz az állaga és a sűrűsége. A ragasztás előtt a bordűrt vágjuk a megfelelő méretre, majd egyenletesen vigyük fel a ragasztót egy ecset segítségével a papír hátoldalára. Ügyeljünk, hogy a munkaasztalra ne kerüljön ragasztó, mert összekenhetjük vele a bordűr színes oldalát is. Érdemes harmonika formájúra hajtani a dekorcsíkot, így könnyebben fel tudjuk ragasztani.

A falra rakás helyes technikájáról

Mielőtt felragasztanánk a falra, először jelöljük ki a bordűr pontos helyét körben a falon. Mindig csak egy falszakasszal dolgozzunk, ne egyszerre az egész szobával. A sarkoknál mindig hagyunk rá egy kicsit, ami átnyúlik a következő falra, így nem kell aggódni, hogy nem illeszkedik majd egymáshoz tökéletesen a két darab. Egy simítókefe segítségével ki tudjuk nyomkodni a levegőbuborékokat, és a ráncokat is. A következő csíkot mindig úgy tegyük fel, hogy átfedje az előzőt. Arra ügyeljünk, hogy végig vízszintben legyen a csík.

Érdemes a falra ceruzával bejelölni több illesztési pontot, hogy ne csússzon el a csík, és ne legyen ferde. Ha végeztünk a lelógó részt hajtsuk vissza, és a jelölés mentén vágjuk le. Használhatunk ollót vagy szikét is, a lényeg, hogy egyenes legyen. A végén még egyszer menjünk át az egész szegélyen a simítókefével, hogy biztosan odatapadjon a falhoz. Végül egy nedves szivaccsal töröljük le a felesleges ragasztót. Némi odafigyeléssel a bordűr lesz a szoba éke, és évekig élvezhetjük a szoba meghitt hangulatát.