tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Tapéta festése: melyiket lehet, melyiket nem, és mire figyeljünk?

A kitapétázott szobák falainak megjelenése egy idő után mindenkinek unalmassá válik. Ráadásul az egyéni ízlésünk, a lakberendezésben oly rugalmasságot mutató színtrendek, illetve dekorációs stílusok folyamatosan változnak. Amennyiben újítani szeretnénk környezetünkön, esetleg szívesen feldobnánk a lakást egy új színárnyalattal, a már tapétázott falak esetében nem feltétlenül szükséges újbóli tapétázásra gondolnunk. árnyalattal. Nincs másra szükségünk mint egy festőhengerre, diszperziós festékre és persze némi körültekintésre.

Ezekre figyelj, mielőtt a tapétafestésbe kezdesz!

A klasszikusan festett falak mellett nem véletlenül örvendenek nagy népszerűségnek a festett falak. Bár kétségtelen, hogy a falak festéséhez képest a tapétázási munka kevésbé fárasztó, nem is szólva arról, hogy a kisebb falhibákat is képesek elfedni. Mivel utóbbival egy tapétázott fal esetében már nem kell törődnünk a festés tapétára bizony gyerekjáték. Mindenképpen figyelembe kell vennünk ugyanakkor tapétafestés előtt, hogy egyáltalán alkalmas-e a falon lévő tapétánk festésre. Nem elhanyagolható szempont, hogy milyen a falon lévő anyag tapadása, illetve felülete, ahogy az sem, hogy mekkora a falon lévő tapéta nedvszívó képessége. A munkálatok megkezdése előtt minden esetben alaposan vizsgáljuk meg a festeni kívánt felületet. Mint fentebb említettük, ebben az esetben különösen fontos a falfelület tapadóképessége, valamint a szélek felpörgése, a lebegő felületekre, a falfelületen sérülések miatt esetlegesen keletkezett lyukak, illetve elváló részek. Ne feledjük ugyanis, hogy a tapéta ugyan eltakarja a falon lévő hibákat, ám a használatban lévő tapétán éppúgy lehetnek sérült részek, melyeket festés előtt javítani kell. A kisebb hibákat általában egyszerű glett foltozással el lehet tüntetni. Amennyiben az előzetes szemle során az tapasztaljuk, hogy az anyag szinte már magától leválik, érdemes megfontolnunk, hogy megéri-e a sérült tapétát egyáltalán visszaragasztani, esetleg célszerűbb az egész tapéta leszedése. Ám ha optimális esetben a sérült felületek helyreállítása mellett döntünk, a felváló részeket alámetszés után mindenképpen ragasszuk vissza, megnövelve ezáltal a festék számára a tapadást.

Minden tapéta alkalmas festésre? Sajnos nem!

A legtöbb otthontulajdonos azt hiszi, hogy a festéssel történő felújításra minden tapéta alkalmas. A helyzet sajnos nem így fest, mivel a festés sikeressége nagyban függ a falon lévő tapéta anyagától, illetve mint említettük a tapétázott felület állapotától. A szakemberek szerint mindenekelőtt a könnyű- és középnehéz papírtapéták, valamint a fűrészporos tapéták, esetleg az üvegfátyol tapéták azok az alapanyagok, amelyek megengedik a falfestést, sőt némi ügyességgel gyönyörű festett falfelületeket érhetünk el. Amennyiben a vonatkozó helyiségek falán vinil-, a gyapjúrost-, vagy éppen a habosított felületű tapéták vannak, ne fessük őket, mert könnyen eltávolíthatóak, ily módon alkalmatlanok a festésre. Amennyiben a falon tehát nincsenek nagy hibák, és a tapéta anyaga is megengedi a festést, kezdődhet a munka!

Amit a papírtapéták festéséről tudni érdemes

A könnyű- és középnehéz papírtapétákat – ilyen értelemben a papírtapétákat is - tulajdonképpen mindenféle diszperziós festékkel átfesthetjük. Mint fentebb utaltunk már rá, a régin tapétán található kisebb felületi sérüléseket érdemes a festés előtt gletteléssel eltüntetni. A papírtapéták festése előtti előmunkálatok esetén azonban a csiszolás szigorúan tilos, mivel ezek a munkafolyamatok olyan sérüléseket okozhatnak a régi tapéta felületén, melyet a festék nemes egyszerűséggel nem tud eltüntetni. Érdemes ugyanakkor a festéshez nem az az olcsóbb, hanem a valamivel költségesebb nagy fedőképességű egyrétegű festékeket választani, mert ezek vékony rétegben felhordva is homogén felületet képeznek, illetve az erősen mintás tapéták színeit is kiválóan eltüntetik. A festést minden esetben csak a glettfoltok megszáradását követően ajánlott megkezdeni, mert a szóban forgó glettfoltok nedvszívó képessége jóval nagyobb. A diszperziós festékek további előnye, hogy színtartóak és kopásállóak. A diszperziós festékkel lekent falfelületek később többször is átvonhatók, sőt rendkívül sokoldalúan díszíthetők is, némi többletráfordítással akár strukturált felület látszatát is kelthetjük. A régi tapétafelületek festéséhez finom velúr hengert célszerű használni, ami csökkenti a felhordott festék mennyiségét, és ezáltal sokkal többször lehet a falakat alapszínre festeni. Különlegesebb hatások, pl. antikolt felületek azonban többnyire plusz műveletekkel érhetők el.

A fűrészporos tapétát is gond nélkül festhetjük

Míg a papírtapéták a lakásfelújításban gondolkodók körében mindenekelőtt költséghatékonyságuk, valamint változatos díszítésük miatt kedveltek, a fűrészporos tapéták – ugyancsak költséghatékony alternatívát jelenő tulajdonságuk okán - a felületi strukturáltságuk miatt népszerűek. A fűrészporos tapéták egyik hátránya, hogy ezeket a falra ragasztásuk után mindenképpen át kell festeni. Ám ezt más tapétákkal is megtehetjük, ha meguntuk, és felújításukat festéssel szeretnénk a lecserélésüknél olcsóbban, gyorsabban és viszonylag egyszerűbben megoldani. A strukturált felület miatt a fűrészporos tapéták esetében némiképp bonyolultabb a hibák javítása, de még egy kezdő laikus festő számára sem megoldhatatlan feladat. Festésük viszont szinte kötelező, hiszen ettől lesz ez a felület ellenálló. A festék felhordásához használjunk festőhengert, a festékek közül pedig szintén a diszperziós ajánlott.