tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Dekorcsík – hol és hogyan használjuk, hogy ízléses legyen?

Szegély- vagy dekorcsík, bordűr – megannyi néven lehet ismerős ez a faldekorációs megoldás, mely csakúgy mint a tapéta, reneszánszát éli. Teszi mindezt nem véletlenül, hiszen klasszikus és modern lakásokban egyaránt megállja a helyét, csak tudni kell okosan használni.
A jó hír, hogy akkor sem kell lemondanod a dekorcsíkról, ha úgy érzed, se ízlésed, se kedved megtalálni a tapétádhoz legjobban passzolót. A legtöbb tapéta gyártó cég termékeihez dekorcsíkokat is készít, így neked nincs is más dolgod, csak tapéta vásárlás előtt érdeklődni ezekről a lehetőségekről is. És ha megtetszik valami? Ne habozz, csapj le rá, míg találsz stílusban, mintában passzolót a falaidhoz!

Hova kell ragasztani a dekorcsíkot?

A szegélycsík elnevezés igazán beszédes lehet, hiszen a bordűr gyakorlatilag a határvonalakat jelöli a falon. Néhány évtizeddel ezelőtt el sem lehetett képzelni olyan otthonokat, ahol ne dekorcsík választotta volna el a tapétát a mennyezettől. Ez egyfajta ízléses átmenetet volt mindig a tapéta széle és a plafon között. Ma pedig csakis a fantáziádra van bízva, hogy hogyan használod ki a bordűrökben rejlő lehetőségeket – több van bennük, mint az elsőre gondolnád.

Ideális esetben a bordűr helye legtöbbször a mennyezet és az oldalfal elválasztásánál találkozik, színe pedig tökéletesen idomul a tapéta hangsúlyos színéhez vagy színeihez. Lehet mintás vagy egyszínű annak függvényében, hogy mit kíván (és bír el) a végeredmény, de a vastagsága is igen változó. Egy biztos: a bordűr otthonosabbá, szebbé, finomabbá varázsol bármely helyiséget a halótól a nappaliig, a dolgozószobától a gyerekszobán át.
Napjainkban viszont egyre gyakrabban találkozni olyan meghökkentő megoldásokkal is, mikor a szegélycsík teljesen eltérő színű, stílusú a faltól, ám mégis ízlésese hangsúlyozza, erősíti azt.

Hogyan lehet felragasztani a bordűrt?

Ahogy az a tapétáknál is lenni szokott, ezeket is felragaszthatod magad egy kis kézügyességgel és türelemmel. Az első lépés, mint a tapéták esetében is hogy elegyengeted a falrész egyenetlenségeit, hogy minél „simábban feküdjön” a falra.
Mindegy, hogy tapétaragasztó segítségével felragasztható vagy öntapadós dekorcsíkól van szó, a felragasztás során ügyelni kell arra, hogy a minta folytonosságát a szobánk falsarkainál biztosítsuk. A bordűrök falra történő felragasztásának megvan az az igen előnyös tulajdonsága, hogy akár már meglévő tapétára, akár festett falra utólag is minden gond nélkül felragasztható. Figyeljünk azonban arra, hogy amennyiben a bordűr ráragasztását tapétára szeretnénk kivitelezni, minden esetben használjunk speciális „bordűr ragasztót”.
Az öntapadós bordűr csík felragasztásának elengedhetetlen feltétele a tapétázandó felület szennyeződésmentes - mindenekelőtt pormentesség, zsírmentesség – állapota a hosszú élettartam elérése és a bordűr falfelületről történő „idő előtti” leválása érdekében.
Először mindig ceruzával jelöld ki előre a bordűr helyét, ha te szeretnéd feltenni. Figyelj arra, hogy mindig pontosan víz¬szintesen fusson, különben optikailag felborul a szoba egyensúlya. Ellenő¬rizd akár többször is, hogy ne legyen egyenetlen, illetve hullámos a bordűr, mert ez nagyot ronthat az összhatáson.

Mi mindenre jó még a bordűr?

Néhány évvel ezelőtt még csak vízszintes határolásra használtak keskeny csíkokat, de ma már egyre hangsúlyosabbak, színesebbek, extravagánsabbak lettek ezek a csíkok is. A lakberendezési trendek egyre jobban támogatják a merészebb faldekoráció megoldásokat, ráadásul már sokan döntenek akkor is mellettük, ha nyílászárókat, konnektorokat, vagy unalmasabb falrészeket szeretnének kiemelni.
Kiválóan alkalmasak arra, hogy kiemeljenek rejtett vagy elsikkadni látszó falfelületeket, keretet adjanak olyan elemeknek a falon, amik amúgy beleolvadnának a környezetbe. Emellett az is izgalmas, hogy a korábban egyébként még alig néhány centis szegélycsíkokat mára a szélesebb bordűrök váltották fel, melyek akár 20-30 centisek is lehetnek.