tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Milyen tapétát válasszunk a babaszobába?

A gyerekszoba berendezése és azon belül a tapétaválasztás mindig egy izgalmas momentuma a babavárásnak. Bár a legtöbb szülő még a kezdetekkor úgy gondol erre, mint nyűgre, megoldandó problémára, amint meglátják, hogy mennyi színt, anyagot, mintát rejt magában a dolog, máris nagyobb kedvvel látnak neki. Így lesz a kihívásból lehetőség, egy gondból pedig az egyik legszuperebb közös ötletelés, már, ami a babaszoba berendezését és megtervezését illeti.

A tapéták előnyeiről

Berendezésnél egyre többen döntenek a minőségi, ám de könnyen cserélhető tapéták mellett, amik nemcsak önmagukban, de egymással kombinálva is jól tudnak mutatni.
Könnyen felhelyezhetőek és egyszerűen le is vehetőek, így ahogy a gyerkőc cseperedik, úgy lehet cserélni a szobájában a tapétát is. Mert egy gyereknél aztán tényleg nem lehet tudni, hogy éppen miért és mennyi ideig rajong még: a rózsaszín lehet imádnivaló és ciki is, de a kacsás tapéta is könnyen unalmassá válik, főleg, ha azt még a baba születésénél választottuk... Ráadásul nagyobb gyerekeknél gyakran fordul elő, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve megunják a kifestő vagy a rajzlap színezését és a falnak „esnek” neki.
Szinte minden szülő be tud arról számolni, hogy mekkora sokk volt, mikor először szembesült azzal, elég volt egyszer félrenéznie és csemetéje máris a falat firkálta. Filctollal, zsírkrétával, vagy ami csak a keze ügyibe került… Igazából mindegy is, hiszen ha nem tudjuk elrejteni egy odahúzott bútordarabbal (vagy ha nem letörölhető a rajz) bizony ott fog jó sokáig, de nagy valószínűséggel a következő festésig éktelenkedni a falon. Viszont ha tapéta borítja a falat, máris könnyebb a dolgunk.
Kicserélhetjük az összefirkált részt, ha van még a tekercsből, ráragaszthatunk egy színben odapasszoló mintás tapétadarabot, de az sem elképzelhetetlen, hogy egy hétvége alatt újratapétázzuk az egész helyiséget.
Summa summarum tapétával borítani a gyerekszobát nemcsak praktikus, de időtakarékos és olcsóbb megoldás is, mint falat festeni állandóan.

De a kisbaba az első hetekben nem is lát…

Való igaz, mert az első két hónapban még homályosabb a látásuk, majd ezután kezd csak „tisztulni” a világ számukra. Azonban egy babaszobát nagy valószínűséggel nem félévre tervezünk, így érdemes kicsit előrelátónak is lenni. Alapvetően az első pár hónapban a babaszoba funkciója az alvásra, etetésre, tisztába tevésre fog korlátozódni. Később persze már a babaszoba is inkább gyerekszoba lesz sok játékkal, mókával, kúszás-mászással, ám addig tényleg szinte csak ezekre a tevékenységekre lesz alaposabban kihasználva. Lehet, hogy az első két hónapban a baba még egyáltalán nem fogja értékelni, hogy milyen tapéta van a falon, ám később, amint a látása élesedik, elkezdi majd fürkészni a körülötte levő dolgokat. Igen, a tapétát is, a tapéta színét, mintáját, úgyhogy érdemes a végleges döntésnél ezt is figyelembe venni.
Nem kell túlságosan is élénk legyen a tapéta színe, inkább kompromisszumos megoldásképp ajánlott inkább valamilyen semlegesebb, visszafogottabb színt választani.
Élnénk, vibráló színűek lehetnek a szoba kiegészítői, a lakástextíliák, a játéktartó dobozok. Az élénk szín idegrendszerüket túlságosan is stimulálja, nem hagyja lenyugodni az érzékeket, ezért megzavarhatja a baba pihenését. Egy gyereknek különösen fontos, hogy ne pörögjön túl, hanem nyugalomra találjon. Szobájában ugyanis a legtöbb időt alvással tölti majd, különösen az első időkben. A sötét színű tapéták is kerülendőek, mert ezek amellett, hogy optikailag kicsinyítik a teret és elnyelik a szoba fényét, ami szintén nem jó.

A lányoké rózsaszín, a fiúké kék?

Az örök kérdés, hogy mégis milyen legyen a babaszoba tapétájának a színe. Vannak, akik a fehérre esküsznek, hiszen ezzel könnyű dolguk van. Egyszerű hozzá bútort és minden mást választani, mert az egyik legsemlegesebb szín. Egyaránt passzol lányokhoz, fiúkhoz, és ha idővel felcserélődnének a szobák, és mondjuk, a babaszobát egy nagyobb gyerekszobára cserélnénk, és a régi babaszobából vendégszoba lenne, így se kell már az újratapétázással bajlódjunk.
Vannak, azok a szülők, akik minden kíváncsiságuk ellenére is meg tudják állni, hogy ne érdeklődjenek a baba neméről, így nekik tényleg csodálatos meglepetés lesz ez a születés pillanatában. Azonban nekik úgy kell gondolkozniuk, hogy olyan színű legyen a fal, ami se nem túl fiús, de nem is túl lányos. Az ilyen „köztes” megoldású színekhez soroljuk a zöldet, a drappot, a sárgát, a halvány lilát és ezek árnyalatait is.
És ugye van még egy szülői csoport, a hagyománykedvelőek, akik ragaszkodnak a már jól bevált, klasszikus megoldáshoz miszerint a fiúkhoz kék, míg a lányokhoz rózsaszín fal passzol.

Bordűr tapéta babaszobába is

Ez a szegélycsík néven is ismerős megoldás sem újkeletű és ahogy az idő telt, úgy lepte el a piacot a sokféle bordűr tapéta. A babaszoba dekorációjában kettős szerepet tölthet be: az egyik, amikor az egyébként festett falon szeretnénk egy vidám motívumot megjeleníteni, akár úgy is, hogy a bordűr felett és alatt másfajta a fal színe lesz; a másik változat pedig, amikor a kiválasztott tapétánk mintáit szeretnénk feldobni valamilyen színes, kontrasztos sávval.

A tapéták az utóbbi években újra divatba jöttek és úgy tűnik, még egy darabig biztosan trendik maradnak is. Szerencsére ma már kismillió féle, kifejezetten gyerekszobába való tapéta közül választhatunk, és nem kell feltétlenül leragadnunk az egyszínű, sima verzióknál sem. Léteznek ugyanis olyan tapéták is, amik mesefigurákat vagy állatokat ábrázolnak.