tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Mosható és súrolható tapéta

Mosható tapéta konyhába Napjainkban a tapéta újra reneszánszát éli, gyakorlatilag annyi félét és fajtát kínál jelenleg a piac, hogy választani is nehéz. Miután eldöntötted, hogy teljes falat takaró, vagy díszítő- esetleg posztertapétát vásárolsz, nincs más dolgod, mint beszerezni azt egy megbízható helyről, és már kezdődhet is a munka – de itt ugrik a majom a vízbe: a tapéta sokszor hosszú évekre szól, így nem árt, ha olyanra esik a voksod végül, amit könnyűszerrel tisztán is tarthatsz.

De miért válassz inkább tapétát a festés helyett?

A válasz roppant egyszerű: a tapéta természeténél fogva alkalmasabb arra, hogy a kisebb falhibákat elfedje, illetve olyan színekben és mintákban is hozzájuthatsz, amit festékkel csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem is tudnál elérni. Tény, hogy ilyesmibe beruházni valamivel nagyobb költséget jelenthet, mint egy egyszerű falfestés, azonban megfelelő karbantartással hosszú évekre megoldottad a falak kérdését otthonodban. A mosható és súrolható tapéták esetében pedig a higiénia miatt sem kell aggódnod.

Miért érdemes mosható és súrolható tapétát választani?

Mosható tapéta konyhába Nos, ezt a kérdést kisgyermekes családoknak szinte felesleges is feltenni, mert jól tudjuk: a kis művészek bármelyik óvatlan pillanatban képesek újabb és újabb remekművel megörvendeztetni a szülőket a hatalmas, üres „festővásznon”, ők meg csak fogják a fejüket. Többek között az ő könnyebbségükre is alkották meg ezeket a praktikusan tisztítható felületeket, melyek olyan speciális anyagból készülnek, hogy meg se kottyan nekik egy kis (vagy akár rendszeres) súrolás. Szintén érdemes lehet nedves, párás helyekre ilyen tapétát helyezni – számos vásárló tart attól, hogy a fürdőszobába vagy a konyhába tapétát helyezzen, hiszen korábban ezekben a helyiségekben bizony rövid úton megtörtént a felület felhólyagosodása, esetleg leválása, és ez bizony nem a legesztétikusabb látvány, könnyedén tönkreteheti még a legszebben berendezett helyiségek hangulatát is. A mai technológiáknak és a speciális alapanyagoknak köszönhetően viszont már ez sem akadály: a víz- és páraálló tapéták kiállják a mindennapi élettel járó próbát, és szilárdan a helyükön maradnak akár a kád vagy a mosogató környékén is – emellett pedig könnyedén távolítható el róluk a zsíros, mosogatószeres, vízcseppes szennyeződés is.

Miből készülnek ezek a tapéták?

Az igényeket felmérve, majd összevetve korunk gyártástechnológiájával, olyan anyagokból kellett megalkotni ezeket a felületeket, melyek nem csak dekoratívak, de strapabíróak is. A legtöbb mosható és súrolható tapéta vinyl alapanyagú, számos designnal és mintával beszerezhető, hátoldaluk többnyire papír-, vlies- vagy textilalapú.

Mire figyelj a vásárlás során?

Mosható tapéta konyhába Amikor tapétát választasz, hihetetlenül fontos, hogy alaposan áttanulmányozd a termék csomagolását, melyen minden esetben piktogram jelzi, hogy mi az, amit még kibír a tapéta. A következő osztályokba lehet sorolni az egyes tapétákat:
  • Kevésbé vízálló tapéták: nem kérdés, az egyszerű papírtapéták a legkevésbé vízállóak, ami nagyjából annyit takar, hogy a felhelyezést követően a széleknél kifolyt ragasztót egy kissé nedves ronggyal bátran letörölheted
  • Mosásálló tapéták: ebben az esetben a vastagabb anyagól készül, jobb minőségű papír illetve a vinyl (PVC) tapétákról beszélhetünk. Ezek valamivel több nedvességet is képesek elbírni, azonban ne ess túlzásokba! A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy nedves ronggyal bátran áttörölheted a nagytakarítások alkalmával, de óvakodj a kifejezetten vizes törlőkendőktől.
  • Nagyon mosható tapéták: ezt a típust keresed, ha például kád környékére vagy a konyhába (de nem a mosogatóhoz, az egy másik típus lesz!) szeretnél tapétát tenni, hiszen bő vízzel eltüntetheted a keletkezett szennyeződéseket. Ezek alapanyagát vinyl és/vagy vlies adja.
  • Súrolható tapéták: a súrolható tapéták anyagát szintén a vinyl és a vlies fogja adni, azonban ennél a típusnál valamivel vastagabb tapétákról beszélhetünk – ez természetesen azt eredményezi, hogy sokkal strapabíróbb lesz a súrolással szemben a felület, ha ilyet választasz. Kisgyermekes családnak különösen javasolt a tapéták e fajtája.
  • Nagyon súrolható tapéták – ugyanazokból az anyagokból készülnek ezek is, mint a fent említett mosható illetve súrolható tapéták, azonban még vastagabbak, és még nagyobb igénybevételt bírnak ki sérülés nélkül, mint a korábban említett társai. Mondani sem kell: a gyerekszobába, a fürdőszobába, a konyhába (különösen a mosogató közelébe!) kifejezetten ajánlott felület lehet.

Mire figyelj felhelyezéskor?

Mosható tapéta konyhába Ha egyedül futnátok neki a tapétázásnak, az egyik legfontosabb dolog, hogy a kiváló illeszkedés érdekében érdemesebb híg ragasztóval dolgozni, másként felpúposodhat a felület. Dolgozzatok legalább ketten az ügyön: amíg az egyikőtök felhelyezi az adott felületre a tapétát, addig a másikótok ragasztózza a következő csíkot, illetve ellenőrzi, hogy megfelelő szögben került-e fel a falra a tapéta. Ha netán inkább szakemberre bíznátok a munkálatokat, számolnotok kell ezzel a plusz kiadással is, azonban nem kérdés, hogy megéri-e, hiszen tapéta esetében garantáltan hosszú évekről beszélünk.

Mi történik, ha egyszerűen megunod a mosható tapéta mintáját?

Mosható tapéta konyhába A gyártó erre is gondolt. Ha úgy gondolod, záros határidőn belül szívesen újítanál valamit otthonodban, akkor is érdemes lehet szétnézni a mosható és súrolható tapéták kínálatában. Ma már kapható olyan típusú, amely utólag is átfesthető, ám ebben az esetben ügyelj arra, hogy maga a festék is végül tisztítható felületet biztosítson – azonban ez esetben már nagyobb a kockázat a kopásra, foltosodásra a folyamatos és intenzív felületi igénybevétel miatt.