tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Mióta tapétáznak?

A  XX. századot megelőző évezredekben a nomád népeknél szokás volt a jurták, sátrak belső felének a borítása állatbőrökkel, nemezzel , esztétikai  és hőszigetelési célok elérése érdekében. Kelet Európában és Kis Ázsiában a mai napig a lakásokban díszes szőnyegekkel borítják az otthonok falait. Magyar őseink vándorlásaik során, a gyors helyváltoztatás miatt, magas tökélyre vitték a jurták belső felének díszítését, a „falra valót” és a lakott tér falainak kulturált megjelenítését.
 

 
 

A letelepedést követően, a falazott épületek megjelenésével a vezetők palotáinak falait damasztokkal, brokáttal, és egyéb nemes szőnyegekkel, textíliákkal kezdték borítani és megindul a falkárpitozás kialakulása. Megjelenik a különleges, magas szellemi és anyagi értékkel bíró, kimagasló művészeti teljesítményt tartalmazó selyem textíliák falkárpitként való alkalmazása. Ezeken a selyem festményeken magas színvonalú művészeti ábrázolások jelennek meg.

 

Amikor Kínában felfedezték a selyem gyártását, mintegy négy ezer évvel ezelőtt, a birodalom vezetőinek szobafalait egyre többször burkolták a festett selyem falkárpitokkal. Megjelennek a selyem falkárpitok, a tapéták ősei.

 

Magyarországon a selyem és textilkárpitok magas társadalmi beosztással bíró középületekben, műemlék épületekben, és jómódú polgárok falain jelennek meg. Nyugat Európában nagy hagyománya van a selyem textil tapéta gyártásának és forgalmazásának. Kiemelkedő gyártók és felhasználók az olaszok, belgák és a németek.

 

Távol keleti országokban( Kambodzsa, Japán, Kína…) változatlan nagy népszerűségnek számítanak az ősi selyem kárpitok, a modern selyem tapéták ősei. 

 

A papír tapéták megjelenése egyidős a papír feltalálásával. A papírt a kínai származású Cáj Lun találta fel Krisztus születése előtt 105-ben.

 

 

 

A kínai rizspapír tapéták drága előállítása miatt, kb 150 éve indulhatott be a tapéták tömeggyártása Európában, a kapitalista fejlődés megindulásával. Ezzel a termelési és gyártási technológiával mindenki számára hozzáférhetővé vált, kedvező áron, a szobák falainak tapétával való burkolása. Megjelennek az első tapétagyárak Európában, mint például a Rasch 1861, ECO, BORASTAPETER, PARATÓ, Marburg, As-Creation, hogy csak néhányat említsünk.

 

Ma már mindenki az igényeinek, ízlésének  pénztárcájának megfelelő tapétákat vásárolhat szaküzletekben, áruházakban, designer lakberendezési elárusító helyeken. A klasszikus, modern, retro, fiatalos, textil, gyermek és egyéb tapéta stílusokat válasszuk bátran, mert ezzel  a tapétákban rejlő lehetőségekkel harmonikussá alakíthatjuk a környezetünket és az otthonaink falait. Kérjük, látogassák a Hajlék-2000 kft Tapétacenter csoport tapéta szaküzleteit Budapesten, és vásároljanak a tapéta webáruházainkban. A szükséges információkat a weboldalunkon megtalálják.