tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

A fal előkészítése tapétázáshoz

Mielőtt nekifog a tapétázásnak, bizonyosodjon meg arról, hogy rendelkezésére állnak a megfelelő eszközök a munkához.

 

 • ecset és roller
 • tapétaegyengető és tálca (EasyUp)
 • tapétaecset (papír tapétához)
 • függőleges mérték, pl. vonalzó és zsineg
 • colstok
 • éles olló
 • vödör, szivacs, víz
 • vonalzó
 • vágó vonalzó és jegyzettömb
 • védőpapír a padlóra
 • tapétaragasztó
 • ragasztó tábla

 

A régi tapéta eltávolítása, a fal előkészítése és alapozása

A tapétázásunk megkezdése előtt célszerű a régi falon levő tapétát alaposan megvizsgálni.
A CMC-vel, csirizzel és egyéb régi ragasztókkal rögzített tapéták a meszes vakolattal történő hosszú évekig tartó kapcsolatuk következtében elveszítették a ragasztó képességüket. Nem képesek az új tapétát elválás nélkül hosszú évekig magukon hordani, ezért célszerű a régi tapéta eltávolítása.

 

pic2

 

A régi tapéta eltávolításához a METYLAN TAPÉTALEOLDÓT ajánljuk.

 

A Metylan tapétaleoldó folyadék általában 0,5 literes kiszerelésben kapható. Könnyűszerrel eltávolítja a régi enyves festéket és a tapétákat. A bontási feladatoknál a használata következtében sérülés mentes marad a falszakasz felülete. Egy flakon tartalma 100-200 m2 tapéta eltávolítására elegendő. Az oldáshoz szükséges keverési arányokat a tapétaleoldó flakonjának az oldalán találja. A METYLAN TAPÉTALEOLDÓ FOLYADÉKOT korongecset, teddy henger, ecset segítségével lehet a felületre felvinni.

 

 

tapéta eltávolítása

 

A leoldó felvitele előtt sündisznó hengerrel, drótkefével, csiszoló papírral, sniccerrel érdesíteni kell a felületet a szükségletnek megfelelően úgy, hogy a tapétaleoldó behatolhasson a régi tapéta felülete alá, ahol az feloldja a régi tapéta ragasztót. Többrétegű tapéta esetén célszerű többször  beitatni a régi felérdesített tapéta felületeket. A benedvesített, beitatott tapétákat felülről lefelé könnyen lehet eltávolítani spakli segítségével.

 

 

 

 

A letisztított falakat a tapétázás előtt át kell vizsgálni.

A felületi szennyeződéseket olajos foltokat, rozsdát, kormot, kalapács, spakli, csiszoló papír segítségével távolítsuk el. Ha nincs szükség ezeknek a szennyeződéseknek vakolattal együtt történő eltávolítására, akkor alapozó festék, szigetelő anyag, festék ráfestésével különítsük el a szennyeződést a tapétától.  A feltáskásodott, fellazult felületeket szintén távolítsuk el.

 

Jó tudni!

A penész eltávolításához használjon penész eltávolító folyadékot. Penészes falak esetén a kiváltó okot kell megszüntetni! Ezek lehetnek hőhíddal kapcsolatos dolgok, vagy szellőztetési hiányosságok.  Összetettebb probléma esetén kérjen építésztől szakmai tanácsot.

 

Fal előkészítése azt jelenti, hogy az eltávolított tapéta és a régi festékrétegek lekaparása után a falfelületet gletteljük, a sérüléseket kijavítjuk, csiszoljuk és Metylan alapozóval alapozzuk.

 

előkészítés-1

 

Az épületgépészeti vezetékek helyét és a mélyedéseket javított mészhabarccsal javítsuk ki, ezzel a nagyobb sérüléseket eltüntetjük a tapétázandó falakról. A kisebb lyukakat és sérüléseket, hézagokat gipsz alapú javító anyaggal javítsuk ki.

 A felület finomsimításához javasoljuk a CEREPLASZTA termék használatát.

 

előkészítés-0

 

Az első réteg glettanyag felhordása után várjuk meg a felület teljes száradását. Ezt követően először durva, majd finom csiszoló papírral lecsiszoljuk a felületeket. A második réteget glettvassal rágletteljük az első rétegre, amelyet száradás és szilárdulás után vékonyan lecsiszolunk.

A pozitív sarkok megvédése érdekében alkalmazzunk fém él védőket. Ezek nagyon praktikus dolgok mert a sarkokban levő egyenlőtlenségeket eltünteti, segítségével könnyen gipszelhetjük egyenesre a falsarkot.

 

 

 előkészítés-2

 

 

A tapétázásra kerülő fal előkészítésének utolsó művelete a falfelület alapozása.

Erre azért van szükség, hogy a fal repedéseibe beszívódó alapozó anyag megkössön a hajszálcsövekben, és egyenletes szívóképességet biztosítson az egész felületre. E fontos technológiai lépés következtében a repedésekbe beszívódó, megkötött alapozó réteg megakadályozza, hogy a falfelület elszívja a tapétaragasztóból a vizet, ezzel biztosítja a tapéta tökéletes tapadását a falakon.

 

Ajánljuk a falak alapozásához a METYLAN ALAPOZÓT.

 

A koncentrátumot 1:1 arányban kell hígítani. Ahol erősen szív a fal pl: épületgépészeti vezetékek helyén, (mivel  vastagabb a vakolat) ott szükséges az alapozás megismétlése.

 

A falak alapozásához a Metylan tapéta ragasztókat megfelelő hígítási arányban is lehet felhasználni.

 

Az alapozást-előkenést lehet a tapéta típusának megfelelő tapétaragasztó  hígított oldatával is végezni. A használati utasítás a doboz oldalán megtalálható.

 

FONTOS: először mindig kimérjük a megfelelő vízmennyiséget és ehhez öntjük a ragasztót!

 

A doboz oldalán az előkenés címszó alatt megtalálható a keverési arány, amely a szárazanyag tartalom és a vízmennyiség arányát tartalmazza. Mindig a kimért hideg vízbe öntjük a szárazanyag tartalmat, és rövid ideig keverjük az utasításnak megfelelően.

 

Tapétázni a fal alapozása után teljes száradást követően legalább egy óra elmúltával lehet. A tapétázást megelőzően a falak száradása alatt lehet foglalkozni a szoba mennyezetének festési munkálataival.

 

Ökölszabály: a festési munkákat a mennyezet festési munkáival kell kezdeni!

 

 

 Letölthető útmutatók PDF formátumban:

>1. A régi tapéta eltávolítása, a fal előkészítése<

>2. A vakolat javítása<

>3. A fal alapozása<