tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Piros-bordó tapéták

Piros tapéta, ami élettel tölti meg az otthonodat

Egy jól megválasztott szín, csodákra képes a hangulatunkkal. Nem véletlen halljuk úton-útfélen, hogy olyan számunkra kedves színekkel vegyük körbe magunkat, melyek jó hatással vannak a közérzetünkre is. Nem láttam még olyat, aki sárgára festette vagy tapétázta volna a falát, esetleg olyan lakástextíliákkal, bútorokkal és kiegészítőkkel vette volna körbe magát, amikben a sárga dominál úgy, hogy közben alapvetően utálja a sárga színt. Nemcsak ruhatárunk összeállításánál számít, hogy milyen színeket viselünk szívesen, hanem otthonunkat is igyekszünk úgy berendezni, hogy az egymással harmonizáló és számunkra is tetsző árnyalatokból álljon.

Ismerd meg a piros árnyalatait

A piros és a bordó sokunk kedvenc színe. Magunkon. De nem a falainkon. Elsőre talán elképzelhetetlennek tűnik, hogy ilyenre tapétázzuk a falat, pedig némi odafigyeléssel, kreativitással és szépérzékkel semmi sem áll az utunkba: jöhetnek a piros falak és a hozzájuk legjobban passzoló berendezési tárgyak. Mivel a pirosnak és a bordónak is több árnyalata van, ezért, mikor ilyen színű tapétát választunk, ne az elsőre bökjünk rá, ami csak a szemünk elé kerül, hanem alaposan vizsgáljuk meg a hasonló alapú, de más-más árnyalatokat is. Hiszen nem mindegy, hogy vérpirost, avagy egy lágyabb, melegebb, narancssárgásabb árnyalatú pirost választunk, mint ahogy a burgundi vörös és egy lilás árnyalatú bordó is másféle hatást tud kelteni falainkon. Mivel a tapéta színét alapvetően nem egy szezonra választjuk, és az sem mindegy, hogy az otthon töltött óráinkban mennyire jó ránézni a falakra, ezért szánjunk időt az árnyalatok megismerésére is.

Piros tapéta = dinamikus, életteli otthon

A piros alapvetően egy dinamikus szín, ami melegséget áraszt. Egyes lakberendezési kutatások például azt is bebizonyították, hogy ha egy szobát pirosra festünk, vagy piros tapétával dekorálunk akkor ezzel a hőérzetünk is megnő. Persze lehetne ezen órákat elfilozofálni, hogy kevesebbet kell-e fűteni abban a szobában, aminek a falai pirosak, de tény, hogy a pirost egy jóleső melegséggel azonosítunk. Lakberendezési szakemberek azt ajánlják, hogy olyan helyiségekben használjuk bátran ezt a szín, amik alapvetően hűvösebbek, északi fekvésűek. Ebben az esetben nem a tér funkcionalitása a fontos, hanem, hogy mennyire hűvös a helyiség, így bátran nyúljunk piros tapéta után akár a hálószobánkról, akár a nappalinkról vagy egy előszobáról, konyháról legyen szó. Érdekességképp megemlítendő, hogy egyes kutatások szerint azokban a konyhákban, ahol piros a fal, illetve a piros szín dominál, az ember étvágya is megnő.

Nagy tereknél kifejezetten jól mutat a piros tapéta

A pirosnak egyfajta közelítő hatása van, így olyat falra használjunk piros tapétát, amit szeretnénk, ha közelebbinek tűnne (ha nagy a tér, például ez egy jó megoldás lehet, hogy szűkítsük). Egyike a legdominánsabb színeknek, így erőteljességét jó, ha valamivel ellensúlyozzuk is. Ilyenkor jönnek jól az okosan megválasztott dekorációs tárgyak, például néhány festmény, képkeret, kollázs a falra. Ha elegánsabbá szeretnénk tenni a helyiséget, a piroshoz jól passzolnak a bársony, a selyem és a különböző természetes textúrájú anyagok. Ha pedig igazán drámai hatást akarunk elérni, már-már színpadiast, kombináljuk a piros tapétát fekete kiegészítőkkel vagy mintákkal. Piros tapétát nem mindenki választ magának. A piroshoz önbizalom, bátorság kell. Mivel ez egy dinamikus, „mozgósító” szín, ezért főleg az extrovertált személyiségek nyúlnak szívesebben ilyen árnyalatú tapéták után.

Piros a feng shui szerint

Sokan ismerik, és még többen alkalmazzák a feng shuit otthonuk berendezésénél. A feng shui a négy elem közül a Tűzhöz társítja a pirosat, és olyan helyiségekbe ajánlja, ami lehangoló, élettelen, hiszen a piros az élet színe. Az olyan helyiségekbe nem ajánlja a tiszta piros tapétát, amiben nyugalomra van szükségünk, így azok, akik a feng shui útmutatását szeretnék követni, a hálószobájukat semmiképp se tapétázzák pirosra vagy annak árnyalataival, mert megzavarhatjuk ezzel a nyugodt, pihentető alvásukat. Ezzel szemben az előszobában már-már előírja a feng shui a piros tapétát, hiszen ez megemeli a jó energiák szintjét a lakásban, amit már az ajtón való belépésünkkor érezhetünk.