tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Lila tapéták

Egy sokakat megosztó színárnyalat: a lila tapéta

A számtalan tapétakollekció között a lila alapszínű – esetleg lila mintázatokat felvonultató –tapéták kétségtelenül a megosztó tapétafajták közé tartoznak. Utóbbi ráadásul fokozottan igaz a lakberendezés egyéb területeire. A tapétagyártó cégek designerei a mögöttünk hagyott években számtalan esetben bizonyították azt, hogy aprólékos tervezéssel egy lila tapéta kifejezetten megragadó színfoltját képezheti a lakás ízlésvilágát tükröző enteriőrnek.

Ezért vált újra divatossá

A közelmúltban egyre tarthatatlanabbá vált az a nézet, miszerint bár a lila egy rendkívül kellemes szín, csupán a nők kedvelik. A lakberendezők egyöntetű véleménye szerint a lila nemcsak egy erőteljes, de egy misztikus szín is. Misztikusságát és tradicionalitást sugárzó megjelenését elsősorban annak köszönheti, hogy a lila falburkolatok történelmi összefüggésben állnak az uralkodóházakkal. A lila szín utóbbival párhuzamosan ráadásul tökéletesen megtalálta helyét a modern lakberendezésben. Míg egyes lila árnyalatú tapéták serkentően hatnak ránk, addig a szín hűvös árnyalatai lehűtenek és spiritualitásra hangolnak. A lila világos árnyalatát felvonultató tapéták finom, nőies és lágy megjelenése fokozza az empátiát. Azáltal, hogy elősegíti az együttérzést, nyugalmat és egyben friss érzést is áraszt. A lakberendezők a lila színű tapétákat döntően olyan helyiségekbe ajánlják, ahol a pihenésé és a kikapcsolódásé a főszerep.

A lila tapéták titka nem csupán a színben rejlik!

A lila színt felvonultató tapétakollekciók különböző darabjait, a lakberendezők előszeretettel alkalmazzák minimál közegben. A lila tapéta által keltett attitűddel ugyanis könnyűszerrel megteremthető az adott enteriőr fő jellegzetessége. A lila alapszínű, vagy éppen a legkülönbözőbb lila mintázatokat felvonultató tapéták minimál közegben is képesek eleganciát és pompát teremteni. A tapétagyártó cégek designerei az egyes kollekciók lila tapétáit úgy tervezték, hogy a lakás legtöbb helyiségébe alkalmazható legyenek, az előszobától a nappalin át a hálószobáig bezáróan. A lila tapéta kiválasztása előtt viszont mindenképpen tartsuk szem előtt a kitapétázásra váró szoba jellegét, fekvését és nem utolsó sorban belmagasságát. A szakértők úgy vélik, hogy alacsony szobákba nem kifejezetten ajánlott ez a tapétatípus. A lakberendezők szerint, ha ügyesen figyelünk a részletekre, a lila tapétával burkolt falfelületek nem lesznek sem tolakodóak, sem giccsesek, sokkalta inkább elegánsak, letisztultak, kifinomultak és nem utolsós sorban időtállóak.

Mintázat és színárnyalatok

Az igazi értelemben vett modern tapétákkal ellentétben a lila tapéták az esetek többségében meglehetősen részletgazdag, alaposan kidolgozott és igen kifinomult mintákat jelenítenek meg felületükön. Az elmúlt időszakban a lila tapéták felületéről visszaköszönő romantikus inda- és virágmotívumok talán az egyik legkedveltebb mintázatok lettek. A lakberendezők a viszonylag kis belső térrel rendelkező szobákba előszeretettel ajánlják az apró, de kidolgozott virágmintás lila tapétákat, mivel utóbbi nagymértékben növeli térérzetünket.

A lakás bútorzatán is sok múlik!

Az már a fentiekből is kitűnik, hogy a lila tapétákhoz a szoba bútorzatának is illenie kell. A lila tapétának a szobában található bútordarabok színével tökéletes összhangban kell lennie.
A lakberendezők szerint nincs taszítóbb látvány annál, ha egy elegáns lila vagy lila mintás tapéta mellé nem megfelelő korú és stílusú bútorok társulnak. Ha mégis szeretnénk ilyen darabokat párosítani, ügyeljünk arra, hogy a lila tapéta, csak mint díszítő elem legyen jelen, ugyanis kizárólag ebben az esetben lesz harmónia a két stílus ötvözése során. Kiemelten fontos, hogy minél kisebb helyiségben használjuk a lila tapétát, annál inkább célszerű törekedni a fehérrel, vagy valamilyen világos színnel való párosítására. Egyes esetekben igen jól mutat nagyobb fényes, esetleg csillogó bútordarabokkal együtt.

Ezeket tartsuk be, ha lila tapéta mellett döntünk!

Amennyiben valamilyen lila színárnyalatot felvonultató tapétára esik a választásunk, fontos figyelnünk arra, hogy otthonunkban, ha lehet ne alkalmazzuk túl nagy felületeken. A lakberendezők úgy vélik, az sem szerencsés, ha a helyiség egyetlen színeként használjuk fel, mert egyes helyiségekben bizony akár nyomasztó is lehet. Ilyen esetekben érdemes olyan más alapszínnel társuló lila mintás tapétát választani, amely jelentősen elüt a lilától. Szinte nincs olyan helyiség, ahol a lila tapétát elütő színekkel párosítva ne tudnánk egy kifejezetten harmonikus vizuális egyensúlyt létrehozni. Előszeretettel alkalmazzák egyre szélesebb körben a nappalik falának alapszíneként.