tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Kék tapéták

Egy nyugtató falburkolat: a kék tapéta

A lakásban alkalmazott színek, és általában a lakberendezési stílus meghatározásánál otthonunk adottságainak figyelembevétele mellett kiemelten fontos az egyén ízlésvilágunk eldöntése is. Kiemelten nagy szerep jut ebben a színeknek, hiszen a különböző színvilágú falak és kiegészítők nem egyforma élettani és pszichés hatást gyakorolnak ránk. Az érzelemvilágunkra gyakorolt hatás tekintetében – noha a kék tapéták a zöld mellett az elmúlt években trend lett – a kék tapétáknak és különböző falburkolatoknak különösen ellentmondásos szerep jutott. A lakberendezők szerint amennyiben depresszióra és rosszkedvre hajlamos a szoba lakója, akkor nem feltétlenül kékben kell gondolkodnunk. Azzal senkinek nem árulunk el nagy titkot, hogy egy különleges tapétával rövid idő alatt és költséghatékony módon megváltoztathatjuk otthonunk hangulatát. A kék szín igen előnyös a lakberendezésben és nem igaz az a közismerten elterjedt téves nézet, hogy hideggé, rideggé teszi a helyiségeket. Ügyesen kombinálva és többféle árnyalatot használva, valamint egyéb színekkel kiegészítve egy kék tapétával kitapétázott felület garantáltan nem kelt hideg hatást. A kék színű tapéták sok lehetőséget magában rejtenek, mivel a tapéták felületén rengeteg árnyalatban megjelenik, kezdve a világos, finom pasztellkéktől a mély olajkékig.

Nem véletlenül népszerűek

Gyakorlatilag nincs olyan lakástulajdonos, aki ne kedvelné a kék színt. Legtöbbünkben az ég és a víz kékjét idézi. A kék árnyalataival tapéták formájában is kiválóan játszhatunk a lakásban. Egy kék alapszínű vagy mintázatú tapétával öltöztetett nappaliba, vagy hálószobába léve szinte azonnal a tisztaságra és a frissességre asszociálunk. Mindamellett, hogy a kék tapéta nyugalmat áraszt egyesek szerint az étvágyat és a vérnyomást is csökkenti, ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy hálószobában használva alvásunkra is kimondottan jó hatást gyakorol. Pihentető, nyugtató hatása miatt így értelemszerűen legfőképp a hálószobába vagy a nappaliba szokták ajánlani. A testre és a lélekre gyakorolt jótékony hatása miatt egy kék tapéta ideális választás azok számára, akiknek szükségük van a kikapcsolódásra egy hosszú munkanap után. Egy közelmúltban végzett angolszász kísérlet bebizonyította, hogy egy kék tapétával kitapétázott szobában legalább két órával többet lehet aludni, mint mondjuk egy mályvaszínű helységben, Igaz, utóbbi, az alvásos rekordlista utolsó helyére került. Utóbbiak miatt a lakberendezők előszeretettel javasolják a kék tapétát hiperaktív gyerekek szobájába.

Ezekben a helyiségekbe érdemes alkalmazni

Remek tértágító hatása jelentős mértékben befolyásolni tudja az optikai érzékünket, így egy viszonylag kisebb szobáknál előnyös lehet, főleg akkor, ha egy pasztell árnyalat mellett döntünk. A pasztellkék ugyanis a valamelyest zöldbe hajló árnyalatokkal ugyancsak nyugalmat áraszt. Ezzel szemben egy türkizkék alapszínű, vagy türkizkék virágmintás tapéta vidámságot és egyes változatai energikusságot képesek csempészni még a legkomorabb belső terekbe is. A lakberendezők szerint ugyanakkor egy jól megválasztott kiegészítőkkel alkalmazott olajkék tapétával méltóságteljes és elegáns hangulatot teremthetünk a lakásban.
Az elmúlt években meglehetősen kedveltek lettek az olyan kék alapszínű tapéták, melyekben egyrészt más színárnyalatok is megjelenhetnek, másrészt leveleket, indás növényeket, pillangókat vagy éppen egyéb klasszikus mintákat jelenítenek meg a falfelületen. A kék sötétebb árnyalatait felvonultató tapéták szintén valamelyest elegánsabb és férfiasabb enteriőrt kölcsönöz a szobáknak, ily módon inspiráló és teljesítménynövelő hatása miatt a lakberendezők általában legénylakásokba vagy dolgozószobába javasolják. A kék különböző árnyalatait – ha lehet – ne alkalmazzuk egy helyiségben, mert utóbbi valóban unalmassá, egyhangúvá és rideggé teszi a szobát. Érdemes éppen ezért a kék tapétát más, semleges színekkel is kiegészíteni. A kék tapétát bézs valamint barna színekkel vegyítve nagyon családias és barátságos miliőt eredményez a falakon. Érdemes ilyen környezetben még egy kis fehérrel is kiegészíteni a részleteket, hogy ne legyen túl sötét a tér. A lakásfelújításban gondolkodók egy része ellenben nem szereti a túl nagy változással járó átalakítást és a mozgalmas színeket sem. A kék tapéták ilyen esetben is jó megoldást jelentenek, ugyanis az egy színben megjelenő kobaltkékhez vagy türkizhez hasonló kék árnyalatú tapéták szintén nagyon jól mutatnak. Utóbbi megoldás különösen jól mutat azokban a szobákban, ahol a berendezés többsége fehér.