tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Barna tapéták

Barna tapéták a lakberendezésben

Egy lakás miliőjét elsősorban a szobákat határoló falak felületek színe, mintája és persze anyaga határozza meg. Jóllehet, a lakberendezők rendszeresen kiemelik, hogy a dekorációknak illetve más kiegészítőknek is kiemelt szerepe van, a falburkolat milyensége mégis irányadó. Szerencsére a tapétagyártó cégek designereinek köszönhetően a 21. században már viszonylag elérhető áron és könnyen beszerezhető tapétakollekciók révén számtalan variáció közül választhatunk, melyek segítségével nem egyszerűen felújíthatjuk, hanem modernné is varázsolhatjuk a falakat és a mennyezetet. A lakberendezők persze pontosan tudják, hogy milyen minta és legfőképpen milyen szín kell otthonunk belső tereinek megváltoztatására. Egy jól megválasztott barna vagy bézs színű tapétával a legelőnytelenebb tulajdonságokkal rendelkező lakásból is kellemes enteriőrt és kényelmes otthonbelsőt teremthetünk.

Amiért a barna és barna színárnyalatú tapéták különlegesek

A piacon fellelhető barna tapétákkal nemcsak életet, de magabiztosan új lendületet is adhatunk otthonunknak. A barna alapszínű vagy mintázatú tapéták különlegessége elsősorban abban rejlik, hogy önmagában és más színekkel kombinálva minden helyiségben megállják a helyüket. Nem véletlen, hogy a legtöbb modern-, klasszikus-, elegáns-, vidéki-, vintage-, design- és más tapétakollekció az esetek nagy részében tartalmazza a barna színt.
A barna színpszichológiája
A barna szín láttán a legtöbb ember az állati szőrmére, a gesztenyére, az avarra és általában valamilyen természeti szépségre asszociál. A barna a föld, a faanyagok színe, ebből adódóan egy kifejezetten természet közeli árnyalat, melyhez tudat alatt vagy tudatosan az anyaságot, a gondoskodást, a termékenységet és a szorgalmat párosítjuk. A barna valamelyik árnyalatával kitapétázott nappaliba vagy hálószobába lépve a legtöbben szilárdságot, megbízhatóságot és stabilitást érzünk. A barnával kitapétázott helyiségek kifejezetten inspirálóan hatnak az álmodozásra és a merengésre.Ilyen színekkel érdemes kombinálni
A barna egy meglehetősen populáris szín. Az elmúlt évtizedekben volt egy időszak, amikor nagyon népszerűek voltak a barna, bézs és cappuccino színkombinációjú tapéták. Utóbbi nem kizárólag a divatnak tudható be, hanem annak is, hogy a barna biztonságérzetet kelt. A lakberendezők ellenben hamar rájöttek, hogy a szoba egyhangúságának elkerülése érdekében érdemes a barna árnyalatait keverni, ám korántsem biztos, hogy két barna színárnyalat passzol egymáshoz. Utóbbi fokozottan igaz a vörös árnyalatú barna színeket felvonultató tapétákra, melyeket a rusztikus és mediterrán stílus használhatja előszeretettel, igaz az ilyen stílusú otthonok is csak csínján bánnak vele. Amennyiben tehát a barna szín tapéta formájában jelentkezik a falakon, mintázatában gyakran valamilyen élénkítő színnel kombinálva mutat jól. Egyebek mellett előfordulnak barna alapon narancs, piros, lila, világoskék vagy éppen drapp mintázatok is, amelyek egyrészt oldják a barna sötétjét, másrészt nagyon esztétikussá teszik az enteriőrt. A 2010-es évektől a barna kávébarna árnyalatai újra a lakberendezés kedvelt színévé váltak, mert nagyon könnyen illeszkednek a neutrális színekhez, ráadásul a sötétebb árnyalatú bútorainkat is kiemelik, amely meglehetősen általánosnak mondható valamennyi társadalmi közegben. Különösen kiegyensúlyozza a klasszikus világos bútorokkal berendezett lakások szobáit, mivel a barna alapszínű tapéta kitűnő hátteret ad a kiegészítőknek, kiemeli azok színeit és formáit. A színpszichológia szakavatott képviselői szerint a túl sok barna bizony rossz hatással is lehet az életünkre. Egyes vélemények szerint unalmat és visszahúzódást is kiválthat, mások komorságot sugározhat. Azok a lakásfelújítók tehát, akik nem szeretnének kockáztatni a lakás vonatkozó szobáinak színeivel, érdemesebb a barna bézshez és a drapphoz hasonló világosabb árnyalataiban gondolkodniuk.

A térérzetet valamelyest csökkenti

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a barna alapszínű- és mintás tapéták egy örökké divatos megoldást jelentenek, hiszen természetes anyagok tartalmazzák az árnyalatait. A barna alapszínű tapéta – lakberendezői szemmel – megoldást jelenthet azokon a helyeken, ahol a fehér és más világos színek- és minták csődöt mondanak. Azt is érdemes ellenben észben tartanunk, hogy egy meglehetősen „súlyos” színről van szó, amely a tereket szűkíti, így nem biztos, hogy előnyösen formálja optikai térérzetünket egy olyan szobában, amely kis alapterülettel, vagy alacsony belmagassággal rendelkezik. A barna tapéták ezzel együtt is rendkívül népszerűek, mert gyakorlatilag nincs olyan szín, ami ne mutatna jól velük, vagy mellettük.