tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Arany tapéták

Egy merész, mégis mindenhol alkalmazhatóalternatíva: az arany tapéta


Mintás Versace? Exkluzív Adventure? Csíkos La Veneziana? A 21. század szobájában ezek a tapéták az olasz barokk, az empire és a biedermeier mintákat jelenítik meg egyebek mellett a zöld, bíbor, bordó és az arany színeiben. Egy jól megválasztott arany tapéta alkalmazásával eleganciát sugárzó, csillogó enteriőrt kaphatunk, ily módon mindenekelőtt a gazdagon dekorált otthonok kedvelői számára rejt jó lehetőségeket.  A tapétagyártó cégek designerei annak ellenére alkalmazzák az arany különböző színárnyalatait, hogy ez a szín – nem is szólva a lakberendezés egyéb területeiről – a kifejezetten megosztó színárnyalatok közé tartozik. 


Megosztó, mégis népszerű tapéták!

A lakberendezők – nem ritkán a tapétagyártó cégek tervezőivel összefogva – a mögöttünk hagyott évek során ékes bizonyítékát adták annak, hogy alapos tervezéssel az arany tapéták igenis megragadó színfoltját, sőt kellő körültekintéssel megválasztva kifejezetten egyedi megjelenését képezhetik az otthonunk ízlésvilágát tükröző enteriőrnek. Bár a falakon megjelenő arany különböző árnyalati mindig is a megosztó színek közé tartoztak – akár önmagában, akár más színekkel kombinálva – évszázadok óta nagy népszerűségnek örvendenek a modern társadalmakban. Az új évezred küszöbén úgy tűnik, megosztó tulajdonságaival együtt ismét nagyon felkapottá válik a lakásfelújításban gondolkodók között.


Nem csak minimál közegben!

Az arany tapétát a lakberendezők előszeretettel ajánlják minimál közegben, mert az általa közvetített fényűző attitűddel teremtik meg az adott enteriőr fő jellegzetességét. Egyszóval minimál közegben is képes a luxust, az eleganciát és pompát közvetíteni. Az arany a legtöbb emberben kellemes otthonos melegséget ébreszt, míg másokban némi vagánysággal keveredve a metálos hűvösség érzését idézi elő. A helyzet az, hogy az arany tapéták gyakorlatilag minden stílusba könnyen integrálhatók. Ez pedig a tapétázás sikere érdekében egy nem mellékes szempont!


„Mélyebb” színekkel kombinálva érvényesül legjobban!

A tapétaüzletek széles választékából azonnal kitűnik, hogy a modern tapétákkal ellentétben az arany tapéták más tapétastílusokhoz képest nagyságrendekkel részletgazdagabb, kidolgozottabb, illetve kifinomultabb mintákat vonultatnak föl, igaz egyszínű változataik szintén megtalálhatók. A mögöttünk hagyott évtizedekben az aranya tapétákon megjelenő romantikus inda- és virágmotívumok talán az egyik legkedveltebb tapéta minták lettek. A lakberendezők kis belső térrel rendelkező helyiségekbe az apró, de kidolgozott virágmintás arany tapétát javasolják, mert jelentősen növeli térérzetünket a szobában. Mégis azt kell mondanunk, hogy az arany tapéták vitathatatlan népszerűsége elsődlegesen abban rejlik, hogy a klasszikus tapéta színek az azokba integrált modern formavilággal együtt általában is újra divatossá váltak. Széleskörű divatossá válásukat segítette az a körülmény is, hogy a tapétavásárlók körében az aranyhoz hasonló mélyebb, tartalommal tele levő színek a legkeresettebbek. Ily módon azon már meg sem lepődhetünk, hogy az igazi klasszikus tapéták a zöld, a kék, a bordó, a barna, a bézs és a vörös mellett arany színben kaphatók. A klasszikus polgári korszak végéig a nagybirtokok illetve főúri kastélyok helyiségeiben szintén ezek voltak a legfelkapottabb színek az arany mellett. Napjaink felsőbb társadalmi rétegeiben mind gyakrabban láthatunk újra ilyen színű klasszikus tapétákat a falfelületeken.


Nem mindenütt mutat jól! Ezekre figyelj!

A lakberendezők egyöntetű véleménye szerint az arany tapéták alkalmazása előtt alaposan vegyük szemügyre azt, hogy milyen stílusú a lakás bútorzata. A kifogástalan összkép megteremtéséhez ugyanis az arany tapétához a megfelelő bútorzatnak is társulnia kell. Azt hiszem mindenki egyetért abban, nincs visszataszítóbb látvány annál, ha egy elegáns beige, szürkearany vagy éppen barnaarany tapéta mellé nagyon modern bútorok társulnak. Előfordul persze, hogy merészebb otthontulajdonosok párosítják őket, ám ezekben az esetekben az arany tapéta csupán díszítő jelleggel legyen jelen lakásunk vonatkozó helyiségében. Kizárólag ebben az egy esetben lesz harmónia a két stílus ötvözése során. Ha lehet, semmi esetre se erőltessük nagyobb fényes, esetleg csillogó bútordarabok háttereiként a falfelületeken. Összességében tehát nyugodtan kijelenthetjük: nincs olyan helyisége a lakásnak, ahol egy arany árnyalatot felvonultató tapéta ne állná meg a helyét. Persze csakis abban az esetben, ha megfelelő mennyiségben van jelen. Az arany tapéta kiválasztása előtt tartsuk szem előtt a kiszemelt szoba jellegét, fekvését, belmagasságát. Nagyon alacsony szobákba nem kifejezetten javasolt ez a tapétatípus. Ha figyelünk a részletekre az arany tapéta nem lesz sem tolakodó, sem giccses, sokkal inkább elegáns és kifinomult, modern, ezzel együtt mégis időtálló. Általánosságban elmondható íratlan szabály továbbá az is, hogy a tapétának a vonatkozó helyiségben található többi színnel is tökéletes összhangban kell lennie.