tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Geometriai mintás tapéták

Geometrikus tapéták, ha nem félsz a rendhagyó dolgoktól

Nagy falfelületeken mutatnak igazán jól a geometrikus tapéták. Ezek élettel, energiával töltenek meg minden helyiséget anélkül, hogy túl hivalkodóak lennének. Napjainkban igen népszerűek ezek a modern, letisztult vonalvezetéssel rendelkező geometrikus tapéták, melyek bármilyen otthont stílusossá varázsolnak.

Bár sokan idegenkednek tőlük mondván, nagyon megnehezítik a lakberendezést, a helyzet az, hogy a geometrikus mintával díszített tapéták nemcsak nagyon divatosak, de lakberendezés tekintetében is hálásak. Hogy miért? Mert alapjáraton ezek a tapéták annyira dekoratívak és mutatósak, hogy melléjük elég már csak szimpla, egyszínű bútorokat összeválogatnunk. A végeredmény pedig biztosan remek lesz.
A geometrikus tapéták sajátossága, hogy rajtuk egy vagy több minta keveredik trükkösen úgy, hogy azok más motívumokat hoznak létre. Ezek lehetnek lágy kör alakúak, határozott téglalapok, kockák vagy háromszögek, melyek vidáman illeszkednek egymáshoz, ezáltal pedig harmóniába kerülve új formákat hoznak létre.
A geometrikus tapétáknál fontos a színek összhatása is, hiszen ez is rásegít az optikai illúzióra. Vannak tapéták, melyek inkább lágyabb, visszafogottabb árnyalatokkal játszanak – fehér, bézs, tojáshéj, szürke, barna és ezek tónusai –, míg ott vannak azok a típusok, melyeken erőteljesebb, harsányabb színek olvadnak össze.
Már önmagukban is rendkívül különlegesek a geometrikus tapéták, ám ha megtaláljuk berendezés szempontjából a mintákhoz, színekhez legjobban passzoló bútorokat, kiegészítőket igazán szemet gyönyörködtető végeredményt érhetünk el velük.
A lakberendezők geometrikus tapétákat nem ritkán hibás falfelületekre javasolják, mivel az optikai csalás eszközével élve eltereli figyelmünket a szoba falának egyébként zavaró egyenetlenségeiről, hibáiról.

Hova ajánlunk geometrikus tapétát?

Gyakorlatilag bármilyen helyiségben jól mutatnak. A szobáktól az irodákon keresztül egészen a sötétebb és szűkebb folyósokon, előszobákban át bárhol megtalálják a helyüket. Érdemes úgy gondolkozni, hogy minden olyan helyiségbe ajánlott, ahol nem félünk a tapéta karakterességétől és vibrációjától. Hálószobába talán csak emiatt az egy dolog miatt nem annyira javaslott, ám van, akit ez sem tart vissza attól, hogy hálója falát geometrikus tapétával fedje.
Arról pedig, hogy geometrikus tapéta kerüljön-e a gyerekszobába vagy sem, megoszlanak a vélemények. Egyesek azt mondják, hogy jó, mert stimulálóan hat a fejlődésben levő gyerek érzékszerveire, míg mások pont emiatt az erőteljes hatás miatt vélik azt, hogy jobb ezt inkább itt elkerülni.
Egy viszont biztos: ha a geometrikus tapétát otthonunk egyéb kiegészítőivel helyesen használjuk az eredmény biztosan exkluzív lesz. Ám ha nem vagyunk maximálisan biztosak a helyes használatukban, kérjük ki egy hozzáértő segítségét. Bár a geometrikus tapéták tekercsben remekül mutatnak, ha nem megfelelő helyre kerülnek, illetve ha nem megfelelő arányban használjuk őket, sokat ronthatunk a szoba és a lakás összképén.

Milyen stílushoz passzol a geometrikus tapéta?

Már a 20. század elejétől jelen vannak a tapéta-felhozatalban a geometrikus minták és mindig megtalálták a helyüket a kor lakberendezési stílusaihoz igazodva. Igazi jollyjokerek a tapéták körében, hiszen csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy milyen stílust alakítunk ki általa. Ha például kedveljük az art décot és a romantikát, egy elegáns fehér-bézs tapéta geometrikus mintákkal remekül fog passzolni néhány modernebb, kecsesebb világosabb bútorhoz. De ha vintage vagy kifejezett retró rajongók vagyunk, szinte biztos, hogy akkor is megtaláljuk a helyét a lakásban egy geometrikus tapétának. Ha nem is a falon, akkor a mennyezeten, hiszen nem ritkán látni olyan ötletes megoldásokat, főleg nagy belmagasságú szobáknál, hogy a plafont dekorálják geometrikus tapétával.
A geometrikus minták játékosabbá teszik az összképet, így bátran használjuk ezt a típusú tapétát akár retró, akár minimál vagy century modern stílusban is.

Fontos a pontosság!

Bár nem túl nagy ördöngösség egy tapéta felhelyezése, így mi magunk is könnyedén elboldogulunk vele, egy geometrikus tapétánál kicsit más a helyzet. Mivel ez alapjáraton egy bonyolultabb mintázatú tapéta, ezért ennél nagyon fontos a precizitás és a pontosság, hogy minden minta, vonal összefüggő legyen.