tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Fa hatású-fa mintás tapéták

A tapétakollekciók kuriózuma: famintás tapéta

Az otthontulajdonosok döntő hányada nagyon szeretne valódi faburkolatokat a padlóra vagy éppen a szobák falaira. Még akkor is, ha bizonyos helyiségekbe az nem kifejezetten lenne praktikus. A természetes fa szeretete az emberrel születik és esztétikai élményében a legtöbben egész életünkben szeretnénk részesülni. Borsos ára miatt ellenben sokan lemondanak róla. A tapétagyártó cégek designerei az ilyen igények kielégítésére tervezték meg a famintás és fahatású tapétákat, amelyek a 21. század fejlett technológiájának köszönhetően szinte a megszólalásig hasonlítanak a valódi fára. Ezek a tapéták tudatosan felhasználva egyrészt szemet gyönyörködtető látványt és melegséget sugárzó felületeket eredményeznek. Másrészt lehetőséget adnak arra, hogy nappalinkban, a konyhánkban, a hálószobánkban vagy éppen a gyerekszobában is élvezhessük a famintás burkolatok nyújtotta optikai előnyöket.

Amiben a famintás tapéták újat hoztak

Eléggé köztudott, hogy a faburkolatok egyáltalán nem újak a belsőépítészet világában. Gondoljunk csak arra, hogy mindennapjainkban már több mint fél évszázada ismertek a lambériázott-halszálkás felületekhez hasonló megoldások. A fa borítás funkciója ellenben – esztétikai értékén túlmenően – mindenekelőtt a fal sérülésektől és kosztól való megvédése volt. Napjainkban egyre inkább háttérbe szorult ez a funkció és a fa mintázatok falon történő megjelenítésénél sokkal inkább a dekorációs és esztétikai elemekre koncentrálunk.

Ezért népszerűek

A tapétagyártó cégek designereinek köszönhetően a tapétapiacon mára már a fához szinte megtévesztésig hasonlító, igen meleg árnyalatú és persze legtöbbször természetes színű és mintázatú tapéták állnak a vásárlók rendelkezésére. Ezek a tapéták az utóbbi években az egyik legnépszerűbb tapétaféleségek közé kerültek, amit elsősorban a variációk hatalmas számának köszönhetnek. Népszerűségük betudható továbbá a fa természetes hatásának is, mivel a fa melegsége minden lakásban hangulatos látványt biztosít. Ezeknek a tapétáknak a falra ragasztása kifejezetten praktikus lehet a ridegnek tartott, vagy éppen kevés fantáziával berendezett ingatlanok lakótereibe is. Az ilyen nem éppen otthonos helyiségekbe a famintás tapétán megjelenő erezettség valamint szálmintázat nagymértékben megváltoztatja az enteriőrt. Részint utóbbinak tudható be, hogy az elmúlt években már nem kizárólag a családi házak falain találkozhatunk ezzel a természet-közeliséget teremtő falburkolattal, hanem az áruházak, éttermek és egyéb üzletek belső tereiben is.

Tapéta, amellyel sokféle stílus teremthető

Famintás tapétával rengeteg hatást elérhetünk a lakberendezésben, legyen szó a rusztikus, kopott, a vintage öreg deszka, az antik, a modern vagy éppen az újrahasznosított faanyag stílusáról. Ezekkel a tapétakollekciókkal könnyűszerrel utánozhatjuk a palló, parketta, sőt egyes esetekben az intarziás parkettához hasonló felületeket egyaránt. A famintás tapétát ideális esetben a lakberendezők gyakorlatilag minden helységbe alkalmazhatónak találják a fal borítására, az előszobában, nappaliban, konyhában, étkezőben, hálószobában és egyes esetekben például a fürdőben is. A famintás tapéták manapság már a legtöbb gyártó kínálatában megtalálhatók, igény szerinti méretekben és színkombinációkban. Gyakran visszaköszönnek modern lakásokban a fehér faerezetes tapéták, akárcsak a meglehetősen sötét wenge, vagy macassar erezetét és színeit felvonultató darabok. A tapétapiac valódi kuriózumának számítanak azok a modern vagy rusztikus stílusban kapható famintás tapéták, amelyek mintázata nemcsak teljesen élethű, de felületükön még az erezet is kitapintható, sőt látható. Léteznek olyan tapétakollekciók továbbá, amelyek az utóbbi időkben kiegészültek mozaikos, csíkokra szelt, vagy a szintén igen kedvelt famintás alapon virágos, esetleg geometriai mintás dekorokkal. A meleg és természetes színt megjelenítő famintás tapétákon keresztül a legtöbb esetben elegáns hatás idézhető elő, bár ehhez megfelelő bútorokra és egyéb kiegészítőkre is szükség van. Legtöbbször háttér dekorációként alkalmazzák a famintás tapétát. Általában egy falat vagy falrészletet szoktak famintás tapétával kiemelni, a többit pedig a hozzávaló tapétával dobják fel. Igen kedvelt lakberendezési eljárásnak számít például a tévé mögötti falrész famintás tapétával történő burkolása. Újabban sokan alkalmazzák a borospince dekorációjaként is, mert rendkívül jól passzol a palackozott borok természetességéhez. A kategóriában külön említhetők azok a fahatású öntapadós matricák, amelyek felragasztása egyáltalán nem igényel szakembert, ily módon kiválóan alkalmasak faldekorációhoz és házilagos bútorfelújításokhoz egyaránt.