tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Görög mintás tapéta: mi az, és hogyan használhatjuk a szobától az irodáig

A görög minta, vagyis a csigaszerű geometrikus díszítés, elsősorban a korai görög kultúra részét képezte. Több módon is felhasználták ezt a dekorációs mintát. Ruházatok szegélyére festették, vagy szőtték, épületek peremére, padlóira, mennyezetére festették, de fellelhetőek még vázákon, dísztárgyakon, és eljegyzési gyűrűkön is.
A görög mintát eredetileg meandernek hívják, ami magyarul folyókanyarulatot jelent. Jelképként használták, ami elsősorban az örök életet, a bőséget jelentette, hisz a víz életet jelentett. Ha nem volt vízellátás, és kiszáradt egy folyó, nagy veszélyt jelentett az akkori ember számára. Az eljegyzési gyűrűkön pedig jelentése összetartozást, és örökkévalóságot jelentett.
A görögök a meander mellett, az olajágat is használták szimbolikus jelként. Csak gondoljunk az olimpiai játékokra, amikor a győztes, olajfakoszorút kapott a játékok végén. Az olajfa a békét, és a megnyugvást szimbolizálta.

Görög mintás tapéta

Ha görög minta szerelmesei vagyunk, akkor nem hiányozhat otthonunk faláról sem, mint dekoratív elem. Egy nappali vagy hálószoba elegáns éke lehet. Letisztult geometria jellemzi, mely egyben nívót, rendezettséget, magabiztosságot, nyugalmat sugall. Ezeket a vonásait lágyíthatjuk, vagy erősíthetjük a különböző színekkel. A nappalinkat és hálószobánkat elegánssá varázsolhatja, ha egy falunkat kiválasztva görögmintás tapétával fedjük be.
A görög mintás tapéta azért is időtálló klasszikus, mert egyben megjelenik benne a modern geometrikus forma, és az ókori elemek, melyeknek játéka ellenálhatatlanná teszi a kor előrehaladtával is.

Mint minden tapétaválasztásnál válasszuk ki, hogy milyen anyagú tapétával szeretnénk dolgozni. Anyaguk szerint léteznek: papírtapéták, vlies tapéták, vinil tapéták, textil tapéták, üvegszövet tapéták, és egyedi speciális tapéták. Grammsúlyra is léteznek különbségek: könnyű, középnehéz, és nehéz tapéták. Illetve vannak vízálló, súrolható, mosható, illetve kevésbé vízállóak is.
Attól függően, hogy hova szeretnénk a tapétát feltenni, nézzük meg milyen anyagú tapétára lesz szükségünk. Ha fürdőszobánkat, vagy konyhánkat szeretnénk például görögmintás tapétával bevonni, akkor vinil, vagy vlies tapéta lesz a legpraktikusabb megoldás, mert ezek megfelelően vízállóak, és moshatóak.
Egy görög mintás tapéta, mely textiltapétával készül, nagyon elegáns, meleg, otthonos, és egyben páratlan benyomást kelt. A textiltapétákat vlies, vagy papír hordozóra csatolják, a könnyebb felhelyezés érdekében. Egy másik előnye, hogy hangszigetelő hatással bír, így a kellemetlen zajokat is kizárhatjuk a hálószobánkból.
A görög mintás tapéta mivel erőt is sugároz, és egy komolyságot is tükröz nemcsak otthonunkat, hanem akár egy irodát is feldobhat. Ha sötétebb, vagy fekete fehér színt választunk akkor komolyabb hatást érhetünk el vele, mint például egy ügyvédi, vagy könyvelői irodánál. Ha világosabbat, akkor nyugalmat, kényelmet sugározhatunk általa, mint például egy ügyfélváró teremhez.

Görög mintás tapéta dekorcsík (bordűr)

A Görög mintás motívumot, mint az ókorban is, ma is előszeretettel használják szegélyek vagy a falak két színének különválasztásánál. Nagyon elegáns és dekoratív díszítő eleme lehet a görög mintás tapéta dekorcsík, más néven bordűr, egy szobának vagy folyosónak. Biztosan láttunk már hoteleket, ahol a szobákban ezt a motívumot használják a falak dekorálásához. Romantikus hangulatot kelt otthon a hálószobában, vagy akár a nappaliban is, de otthonunk mennyezetét is varázslatossá teheti.

Hogyan helyezzük a falra a dekorcsíkokat?

A tapétacsíkok különböző hosszúságban, és vastagságban kaphatóak, de gyártanak már megrendelésre elképzelésünk szerinti egyedi méretet is. Kaphatóak öntapadós csíkok is, melyeket egyszerűen csak le kell választanunk az öntapadó felületről, és már ragaszthatjuk is a kívánt helyre. Viszont arra ügyeljünk, miközben leválasztjuk, hogy ne húzzuk le nagyobb mennyiséget a csíkról, hogy ne ragadjon véletlenül máshova, és por ne érje, hogy jó minőségbe kerüljön a falunkra. Még mielőtt felragasztanánk, győződjünk meg róla, hogy falunk megfelelően tiszta, szennyeződésmentes, a megfelelő ragadásér. Legyen a közelünkben megfelelő vágóeszköz, ha a falak végéhez értünk, le tudjuk vágni a maradék anyagot, illetve helyezzük magunkat a legkényelmesebb pozícióba, ha kell székre, vagy létrára álljunk, hogy kezünk ne fáradjon el. Ha szükséges egy tiszta rongy is legyen kéznél, a simításhoz. Amikor ezzel készen vagyunk, akkor bele is vághatunk.
Tapéta csíkok kaphatóak nem öntapadós kiszerelésekben is, erre mindenképp figyeljünk, hogy milyen fajtát választunk, illetve, hogy tartalmazza-e a vásárolni kívánt termékünk csomagja a hozzá szükséges ragasztót is. Ha nem, akkor mindenképp vásárolnunk kell hozzá egy speciális ragasztót.