tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Karácsonyi poszterek: lakberendezési tippek

A karácsony közeledtével sok ember szeretné a lakását kicsit feldíszíteni, de anélkül, hogy túlságosan átbillennénk a giccses kategóriába. Ha az ünnepekről a rengeteg égő, világító mikulások és zenélő manók jutnak eszünkbe, akkor már bizonyára át is estünk a ló túloldalán. Ahhoz, hogy látszódjon a változás, viszont ne kergessen minket őrületbe a rengeteg sziporkázó dísz, sokkal egyszerűbb megoldásokhoz kell folyamodnunk.

Az idei évben a letisztult vonalak voltak felkapottak, az a fajta dekoráció, ami minimális eszközökhöz folyamodik. Akár úgy is hívhatnánk, hogy a kevesebb néha több módszer. Innen származnak a fehérre vagy valamilyen halvány színre festett falak és a sötétebb bútorok is. Ha követjük a trendet, akkor elpakoltuk a rengeteg porfogót, leszedtük a szekrényekről a felesleges díszeket, és talán még a bútorokat is fehérre festettük. Egy ilyen alappal sokkal könnyebb lesz a karácsonyi poszterek elhelyezése. Nézzünk pár tippet!

Figyeljünk a színekre

Első lehetőségként a színekkel tudunk játszani kicsit. Ahhoz, hogy ne fájduljon meg a fejünk a sok árnyalattól, keressük meg a dekorálandó szoba alapszínét. Ezt vagy a falak, vagy a bútorok adják meg. A régebbi stílusú nappalikban például hatalmas, falig érő bútor szokott lenni, ami teljesen letakarja a festéket. Ilyenkor mindig az ajtók színeit figyeljük, majd nézzük meg, hogy a szoba többi része tükrözi-e ezt az árnyalatot.

Ha a kevesebb bútor hívei vagyunk, akkor könnyű eldönteni ezt, hiszen csak a falat kell megnézni. Legyen az sárgás vagy rózsaszín, véssük a fejünkbe, mivel ezzel az alapszínnel kell dolgoznunk. Ezután végeznünk kell egy kis kutatást. A harmónia érdekében fontos, hogy komplementer színeket használjunk, ezt megtaláljuk az interneten. Ha például sárgás a fal, akkor annak a komplementere a lila, így választhatunk lila posztert.

Persze, ha a karácsonyra gondolunk, akkor éppen a piros és a zöld fog eszünkbe jutni. De mit tehetünk, ha ezek sehogy sem passzolnak a lakáshoz? Akkor válasszunk fekete-fehér posztereket. Nem baj, ha egy hatalmas karácsonyfát ábrázol, mivel a fekete és a fehér semlegesíteni fogja a környezetet, nem lesz zavaró, amikor belépünk a lakásba. Ugyanez elmondható az inkább sötét árnyalatokról. Egy olyan modern lakásban, ami a fa színt vette előtérbe, nyugodtan lógassunk fel akár fekete posztereket is. Ilyen lehet például a lidércnyomás, ami mellé tökéletesen passzolni fognak a szögletes asztalok és székek, akár a terítővel is rásegíthetünk.

Ha megtaláltuk a megfelelő színű poszter, akkor válasszunk olyan díszeket, akik ugyanolyan árnyalatúak. A sárga és lila kompozícióhoz ültethetünk az asztalra lila manót, esetleg tehetünk az ajtóba egy nehezéket. Nem kell túlzásba vinni, egy-két dísztárgy éppen azt a kinézetet fogja elérni, amire mindig is vágytunk. Nyugodtan tehetünk gyertyát az asztalra, de ez is legyen ugyanolyan színű, mint a poszter, mert így kész lesz a tökéletes összhang.

Mekkora a díszítendő helyiség?

A színek után a méretekkel is érdemes játszani. Beszéljünk először a panellakásokról. Itt az a szokás, hogy a helyiségek mérete apró, sok a bútor, és talán több falikép is lóg. Ha szeretnénk az apróság érzését megváltoztatni, akkor szedjük le az összes képet, és tegyük félre. Pakoljuk el a polcokra kihelyezett tárgyakat, hogy minél üresebb legyen a tér. Csak azt hagyjuk elő, aminek sehol nem találunk helyet.

Mikor nagyjából sikerült kiüríteni a nappalit vagy az előszobát, válasszunk egy hatalmas karácsonyi posztert. Minél nagyobb, annál jobb! Ne vegyünk belőle többet, hanem inkább egy óriást válasszunk. Tegyük ezt a falnak arra a részére, ahol a legnagyobb az üres felület. Fontos, hogy a poszter illeszkedjen a lakás többi részének a színéhez, vagy pedig legyen az ellentettje. Ha például úgy rendezkedtünk be, hogy szinte minden zöld, akkor egy óriás fekete-fehér vagy fekete-sárga poszter minden tekintetet magához fog vonzani.

Mi van akkor, ha nagyobb helyiségekkel vagyunk ellátva? A hosszú falaknál szintén alkalmazhatjuk az óriás méretet, azonban ez néha még nagyobbá teszi a teret. Ilyenkor az a legjobb, ha szétvágjuk a falat. Persze, ezt nem kell szó szerint érteni. Gondolkodjunk kisebb, de ugyanakkora méretű poszterekben. Válasszunk ki egy témát, ami lehet az ajándék, a havas táj, a télapó vagy bármi. Szerezzünk olyan karácsonyi posztereket, amik illenek a témához, de nem ugyanolyak. Az ajándék témánál például az egyiken lehet egy karácsonyfa, a másikon dobozok, a harmadikon kiskutya és így tovább.

Ha ezek megvannak, akkor helyezzük őket el a falon. Válasszuk a vállunkig érő magasságot, és tegyük a posztereket egymás mellé. Annyit helyezzünk el, amivel a fal egyik végétől a másikig érünk. Ezáltal messziről azt az érzést kelti, hogy kisebbek a falak. Ez főleg akkor tudjuk bevetni, amikor csak egy színnel kell gondolkodnunk.

Válasszunk egy témát

Harmadik lehetőségünk, ha egy témában gondolkodunk, és aszerint dekoráljuk ki a lakást. A karácsonyhoz választhatunk igazi téli témát. A poszter ebben az esetben lehet egy hatalmas havas táj, vagy több kisebb. A polcokra tehetünk fehér gyertyákat, és az asztalra fehér terítőt. Ha még jobban akarjuk élvezni a telet, akkor műhavat is vásárolhatunk, bár legyen mindig kéznél a porszívó. Legalább a gyerekek imádni fogják. Ilyenkor játszhatunk bátran a párnahuzatokkal, cseréljük le őket olyanra, ami illik az általunk kiválasztott témához.

A legfontosabb, hogy érezzük az egyensúlyt. Ha elkezdünk mindent tele pakolni tárgyakkal, akkor bizony átesünk a ló túloldalára, és zavaró hatást fog elérni. A téli hónapok során sok időt töltünk a lakásban, így muszáj a béke oázisává kialakítanunk. Tegyünk le a túl extrém ötletekről.

A poszterek előnye, hogy könnyen tárolhatóak, így cserélgethetjük is őket. Vásárolhatunk karácsonyi mintásat, ugyanakkor felkészülhetünk a melegebb hónapokra is. Ráadásul egy poszter a lakás bármelyik részén megállja a helyét, így használhatjuk a mellékhelyiségben és a szobákban is. A karácsony hangulata kicsit tőlünk is függ, engedjük el a fantáziánkat és építsük fel az általunk elképzelt világot karácsonyi poszterekkel és egyéb dísztárgyakkal.