tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Tapéta és poszter tiniszobába

A legtöbb gyermekes szülő tisztában van azzal, hogy egy éppen kamaszkorba lépő gyerek szobájának felújítása bizony nem egyszerű feladat. A korábban még versenyautókért vagy unikornisos tapétáért rajongó kisgyermek ugyanis néhány év alatt kinövi a falon ugrándozó mackókat és hercegnőket. A kamaszkorba lépő fiataloknak egyik pillanatról a másikra megváltoznak az igényeik. Szülőként rengeteget tehetünk azért, hogy serdülő gyermekünk szeressen otthon lenni és szívesen legyen a szobájában. A szoba hangulatának megváltoztatása iránti igény nemcsak a szülőben, a tinédzserkorú gyermekben is idejekorán felmerül. Hogy a tini szobája új valamint „menő” design-t kapjon és mindezt ráadásul gyorsan és látványosan érjük el, érdemes fellapoznunk egy jó tapétakatalógust.

Változó személyiség, új tapéta

A tiniszoba hangulatának megváltoztatásához nem elég beszerezni néhány kisebb bútort, illetve egyéb kiegészítőket, a szoba miliőjét leginkább egy jól megválasztott tapétával tudjuk megváltoztatni. Mivel azonban gyermekünk személyisége, habitusa, szükségletei és szokásai 13-14 éves korban jelentős változáson megy keresztül, szülőként akkor járunk el helyesen, ha a tapéta kiválasztásában a döntést alapvetően rábízzuk serdülő gyermekünkre, de azért irányítjuk is a döntését. Vannak olyan területek, melyben a tapéta kiválasztásánál a döntést nemes egyszerűséggel rábízhatjuk. Hagyjuk neki például, hogy ő határozhassa meg a témát, hagy találja meg ő a számára leginkább megfelelő dekorációt. Mivel a mai tiniket mindenekelőtt a zene, a sport, hírességek, rocksztárok, filmek, hobbi és alapvetően a divat érdekli, nyilván ezekre a témákra esik majd a választása. A tapétagyártó cégek designerei nem véletlenül alkalmazkodtak a tervezés során a szóban forgó témákhoz. A szülői „terelgetés” azért is fontos, mert az ízlés formálását már ebben a korban érdemes elkezdeni. Segítenünk kell őket abban, hogy később már maguk is képesek legyenek jól eldönteni, hogy mi az ami ízléses és mi az, ami nem.

Néhány töretlenül népszerű megoldás

Legyen szó tinédzser korba lépő lányról, vagy fiúról, szobája falfelületein a legtöbb kamasz szereti a emlékeit vagy éppen példaképeit megjeleníteni. Mivel az ilyen esetekben a falon szükség lesz megfelelő mennyiségű helyre, nem érdemes olyan tapétában gondolkodni, amelyeknek mintáit ki- illetve eltakarva zavaros összképet kapunk. A fát, téglát, terméskövet, graffitit utánzó tapéták nem véletlenül maradtak töretlenül népszerűek ebben a kategóriában. Egy kifejezetten fiús dzsungel minta nemcsak nagy divat a mai napig, de mozgalmasságot és életet visz a gyerekszobába. A tiniszobában alkalmazott hasonló darabok vitathatatlan előnye, hogy tapétázott falon további dekorációk, képek elhelyezését teszik lehetővé, ami – amennyiben ízlésesen van berendezve a szoba - egyáltalán nem válik a tapéta hátrányára. Hosszú évekig dekorálhatja a gyerekszoba falát, mert a tapéta stílusához illő új bútorzattal a későbbiekben ismét felfrissíthető a szoba enteriőrje

Divat és fiatalosság – néhány igazán látványos megoldás

A tiniszobák többségének falát ellenben mégsem a fentiekhez hasonló „időtálló” megoldások díszítik. Ez a korosztály ugyanis mer nagyot álmodni, mindennapjaikban elengedik a fantáziájukat és bizony vagy tudatosan, vagy tudat alatt, de sokszor merészebbek a felnőtteknél akkor is, ha a szoba kitapétázásáról van szó. Kritikusabbak is egyúttal, ráadásul nem egyszer jobban tudják, hogy mit akarnak, mint mi felnőttek. Részint ezzel magyarázható, hogy egy kamasz korú fiú esetében már kissé komplikáltabb lehet a tapéta-választás folyamata. Ebben a korban gyakran a sötétebb színeket kedvelik a gyerekek, melyek negatív hatással lehetnek a viselkedésre. Nem szükséges azonban például rögtön eltiltani a gyereket a fekete színtől. Lehet kisebb felületen alkalmazni és valami vidámabb színnel keverni. A fekete-fehér kombináció utóbbiak mellett például egy olyan megnyugtató páros, amellyel szinte lehetetlen melléfogni. Letisztultságot és természetességet áraszt. Ehhez a két alapszínhez bármilyen élénk színt vagy színeket mellérendelhetünk, tökéletesen fog mutatni. Egy élénkebb sárga, narancssárga, rózsaszín vagy lime-zöld garantáltan feldobja a helyiséget. A gyermekpszichológusok kutatásai szerint sötétkék és a barna nyomasztóan hathat, az élénk vörös pedig növelheti a kamaszfiúknál az agressziót. Ma már számos olyan kollekció tartalmaz kamaszok számára is megfelelő darabokat, amelyek segítségével könnyen kialakíthatunk egyszerűen rendben tartható, otthonos, mégis férfias ez a kamasz fiúk számára kialakított enteriőrt. Ha egy kamaszfiú szobájába megfelelő mintát választunk, még arra sem lesz szükség, hogy képeket rakjunk a falra. Utóbbit természetesen a jól megválasztott minták teszik lehetővé. Az elmúlt évek lakberendezési trendjeit szemügyre véve úgy tűnik, hogy a minták vonatkozásában a nonfiguratív minták, a különböző geometriai alakzatok, nem egy esetben a portrék, illetve különböző feliratok átvették az uralmat. Sok kamaszfiú kifejezetten kedveli, ha a különböző városok neveit köszönnek vissza a szobája falán.

Fiatalosság, látvány és divat

A tapétaüzletek választékát böngészve a tinédzserek számára tervezett tapétákról három fogalom egészen biztosan elmondható fiatalosság, látványosság és divatosság. Az ideális tiniszobai tapéta átmenet a színes, kisgyermeknek szóló típusok és a komoly, felnőttes tapéták között. Legjobb, ha olyan mintát sikerül választani, ami hosszú évekig a falon maradhat. Míg a lányoknak a különböző kollekciók adott korosztálynak szóló darabjai számtalan vidám, színes mintát kínál, kedvünkre válogathatunk a virág-, levél-, állat- és divatmintás tapétáink darabok közül. Mind fióknak, mind lányoknak jó választás lehet a geometrikus mintás tapéta, ugyanis a tapétapiacon egyaránt található közöttük lányos, illetve fiús színvilágú darabok is. Ez a színpompás játékosság garantálja, hogy a szoba hangulata ne legyen unalmas. Mint általában a legtöbb tapéta, a feliratos tapéták is egyszerűen tisztán tarthatók. Többségük részint vízálló, részint súrolható felülettel rendelkezik. A legtöbb feliratos tapéta – azon túlmenően, hogy igen dekoratív – önmagában is a szoba kiegészítője lehet. A feliratos tapétákon az utóbbi években a minták érdekes módon kissé háttérbe szorultak, helyet adva a sokkal közkedveltebb nonfiguratív feliratoknak, illetve geometriai alakzatokra jellemző formációknak. A legújabb feliratos tapétákon elvétve portrék is megjelennek. A feliratos tapéta azért is örvend nagy népszerűségnek, mert nagyon jól harmonizál a modern bútorokkal, így a hazai tapétapiacon nagy valószínűség szerint mindenki megtalálja a számára legjobban megfelelő stílust. Különösen fontos ugyanakkor, hogy a gyermeket bevonva jól válasszuk meg a tapétán szereplő felirat milyenségét. Ebben az esetben „öltöztetve” lesznek a falak gyermekünk szobájában akkor is, ha a festményekhez, bekeretezett képekhez és fényképekhez hasonló kiegészítőket nem szeretnénk kihelyezni a szoba falaira.