tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Tapéta fiúknak, fiúszobába

A mögöttünk hagyott egy-két évtizedben egyre szélesebb körben alkalmaznak tapétát a gyerekszobák falain, mivel az otthontulajdonosok – a lakás más helyiségeihez hasonlóan - szeretnék azt gyermekük számára kellemesebbé, otthonosabbá tenni. A gyermektapéták tökéletesen alkalmasak arra, hogy könnyűszerrel gyermekünk karakteréhez igazítsuk a szobát. Utóbbi valljuk meg fiúgyermek esetén nem mindig könnyű, nem is szólva a korosztálybéli különbségekről. A tapétaáruházak polcain szerencsére ma már rengeteg fiús tapétát találunk az árban kedvezőbb kategóriáktól a nevesebb európai márkák minőségi termékeiig bezáróan. De nézzük a részleteket!

A fiús tapéták kiválasztásának általános szempontjai

Nemtől függetlenül 1-2 éves kortól gyakorlatilag minden gyermeknek szüksége van arra, hogy legyen olyan saját kisélettere, ahol saját kis kuckójában alhat, játszhat és amely leginkább karakterének megfelelő kiegészítőkkel rendelkezik. Bár gyermek és gyermek között jelentős eltérés lehet annak tekintetében, hogy mennyi időt tölt a szobájában, lakberendezők egyöntetűen megegyeznek abban, hogy a szoba legyen lehetőleg levegős, világos, mindenképpen egészségre ártalmatlan anyagokkal felszerelt és persze amennyire csak lehetéséges a bútorok és a falfelületek színeivel keltse fel a gyermeke érdeklődését, hasson inspirálóan a gyermek intellektuális és mentális fejlődésére. Utóbbi fiúgyermekek esetében az iskolakezdés idején fokozottan igaz lehet a. A tapétapiacon fellelhető gyerektapéta-kollekciók számtalan olyan darabot biztosítanak a fiúgyermekes családok számára, melyek nemcsak ötletesek, de sok esetben a fiúgyerekek körében elsősorban kedvenc mesehőseik, figuráik ábrázolásáért népszerűek.

Szín-és mintaválasztás – fókuszban a gyermek karaktere

A gyermektapéták a fentieken túl nemcsak azért fontos kiegészítői a szobának, mert betölti, és vidámmá, kedvessé, szerethetővé teszi a belső teret. Kifejezi a velünk élő gyermek szülő iránti érzelmét, és a szülő szeretetét a gyermeke iránt. Ha fellapozzuk a tapétakatalógusokat, esetleg már a helysízen böngésszük az üzlet tapétakollekcióinak egyes darabjait, azonnal észrevesszük, hogy a fiús tapétáknak – ahogy a lányos daraboknak is - tulajdonképpen három csoportja van, amely a korosztályának szellemi állapota szerint a 0-tól 2 éves korig, a 2-től 6 éves korig terjedő kategória, valamint 6 és 14 éves kor közötti fiúk számára tervezett kollekciók csoportja. Természetesen egy általános iskolás fiúgyermek szobájának falaira minden esetben a szülő választja ki a tapétát, még akkor is, ha a boltban kikéri a gyermek véleményét. Ha szülőként választunk tapétát fiúgyermekünk számára, az ár-érték arány, az alapanyag és más hasonló szempont mellett ajánlott figyelembe venni gyermek karakterét. Amennyiben a fiúgyermek visszafogottabb, már-már csendes jellemű, illetve nem túl aktív, kiváló választás lehet egy, a feleületén valamilyen élénk alapszínű, ha lehet vörös, sárga, esetleg zöld árnyalatot megjelenítő tapéta. A fiúgyermekek többsége ezzel szemben általában élénk, sok esetekben már-már hiperaktív. Egy folyamatosan pörgő fiúcskára kifejezetten nyugtatóan fog hatni a világoskék, halványzöld vagy valamilyen krémes árnyalatú tapéta. A gyermekes szülők többsége persze pontosan tudja, hogy ízlés dolgában nem feltétlenül érdemes tapétázás előtt kizárólag a gyermekre hagyatkozni, a kínálatot böngészve gyakran a szobájába nem illő stílusú darabokhoz ragaszkodnak, ellenben érdemes elvinni őket a tapéta kiválasztásakor. A fiúgyerekek többsége rendszerint kedveli az élénk színeket, tehát valószínű, hogy élénk falakat látnának szívesen szobájukban. A szülő feladata, hogy gyermekük jellemvonásainak fényében korrigáljon, majd együtt közösen megtalálják a gyermek által választott szín legtökéletesebb árnyalatát. Minták tekintetében a fiúszobába szülő és gyermek egyaránt számos egyedi mintázatot felvonultató tapéta közül választhat. A nem ritka esetben művészi tervezésű tapéták között minden fiú megtalálja a számára megfelelőt, érdekeljék akár a bolygók, az utazás, az autók, az állatok vagy a növények. A gyerektapéták döntő többsége könnyen tisztán tartható, a legtöbb ilyen darab vízálló, mosható, sőt egyre több olyan is kapható, amely súrolható. Utóbbinak köszönhetően ezek kisgyerekes családoknak is kiváló megoldást jelentenek, hiszen amennyiben a gyermek összerajzolja a tapétát, egy nedves ruhával nagyon gyorsan és könnyedén el lehet távolítani az alkotást a falról.

Színezhető tapéta kisfiúknak

A gyermekes szülők egy jelentős része panaszkodott már arra, hogy a néhány éves gyermek letakaríthatatlan módon összefirkálta az új falfelületet. A hasonló esetek elkerülésére – pontosabban inkább a jelenséghez igazodva és alkalmazkodva – alkották meg a tapétagyártó cégek designerei a színezhető tapétát. Mivel a rajzolás a gyermek számára maga az alkotás, a kreativitás lehetősége, a tapétafelületek lehetőséget nyújtanak számukra az önkifejezésre. Az általában 3 éves kortól ajánlott darabok hatalmas előnye nemcsak abban rejlik, hogy ezek a falmatricák könnyen felragaszthatók és leszedhetők, filccel vagy színes ceruzával is kiszínezhetők. A filc nedves kendővel letörölhető, a ceruza pedig leradírozható. A színezhető tapéták további nagy előnye, hogy egyrészt segítenek a fiúk vizuális kultúrájának a kialakításában, továbbá eligazodni a színek világában, másrészt izgalmas és kreatív elfoglaltságot nyújtanak a gyerekek számára.

Tapéták kamasz fiúk számára

A lakberendezők szerint egy kamasz korú fiú esetében már kissé komplikáltabb lehet a tapéta-választás folyamata. Ebben a korban gyakran a sötétebb színeket kedvelik a gyerekek, melyek negatív hatással lehetnek a viselkedésre. Nem szükséges azonban például rögtön eltiltani a gyereket a fekete színtől. Lehet kisebb felületen alkalmazni és valami vidámabb színnel keverni. Egy élénkebb sárga, narancssárga, rózsaszín vagy lime-zöld garantáltan feldobja a helyiséget. A gyermekpszichológusok kutatásai szerint sötétkék és a barna nyomasztóan hathat, az élénk vörös pedig növelheti a kamaszfiúknál az agressziót. A tapétagyártó cégek designereinek köszönhetően ma már számos olyan kollekció tartalmaz kamaszok számára is megfelelő darabokat, amelyek segítségével könnyen kialakíthatunk egyszerűen rendben tartható, otthonos, mégis férfias ez a kamasz fiúk számára kialakított enteriőrt. Ha egy kamaszfiú szobájába megfelelő mintát választunk, még arra sem lesz szükség, hogy képeket rakjunk a falra. Utóbbit természetesen a jól megválasztott minták teszik lehetővé. Az elmúlt évek lakberendezési trendjeit szemügyre véve úgy tűnik, hogy a minták vonatkozásában a nonfiguratív minták, a különböző geometriai alakzatok, nem egy esetben a portrék, illetve különböző feliratok átvették az „uralmat”. Sok kamaszfiú kifejezetten kedveli, ha a különböző városok neveit köszönnek vissza a szobája falán.