tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Tapéta divat 2020 és 2021

A lakberendezési portálok 2020. évi tapétatrendjeit szemügyre véve, már első pillantásra is azt mondhatjuk: egy színekben kifejezetten gazdag tendenciáról van szó. Az idei tapétatrend a korábbi évekhez képest számtalan újdonságot hordoz magában nemcsak a kültéri tapéták vonatkozásában, de a beltéri falburkolatok tekintetében egyaránt, ideértve a konyhai és a mennyezeti tapétákat is. Ha madártávlatból tekintünk az idei év tapétatrendjére elmondhatjuk, a tapétagyártó cégek designereinek köszönhetően a klasszikus örök tapétától az egyedi színekkel és merész mintákkal kialakított design tapétákig mindent megtalálunk 2020-ban valamennyi korosztály számára, illetve a legkülönbözőbb stílusokban. De nézzük a részleteket!

A mély tónusos színeket felvonultató tapéták éve

Mivel az elmúlt néhány év gyakorlatának megfelelően, általában a lakberendezés szerteágazó világában a monokróm, mély tónusos színek továbbra is népszerűségnek örvendenek, a hatás alól az idei év tapétakollekciói sem vonhatták ki magukat. Már az első félév statisztikáiból is egyértelműen kitűnik, hogy míg 2020-ban az egyszínű tapéták csoportján belül, az un. uni tapéták kategóriájában a meleg, vonzó színek a legnépszerűbbek, a zsálya zöld, a mustár, az aranysárga, a szürke, a kék és természetesen a piros szín egyes árnyalatai továbbra is kedveltek maradnak.

Színek kombinálása? Igen, de csak egy stíluson belül!

A bátrabbaknak a lakberendezők azt tanácsolják, hogy utóbbi színeket nyugodtan párosíthatják egymással otthonuk vonatkozó helyiségeinek falfelületein, de csakis az azonos stílusú tapéták különböző variációinak csoportján belül. A 2020-as tapéta trend ugyanakkor egyértelműen elhozta az újra gondolt art decot, és a chintz stílusú tapétákat is, amelyek ugyancsak meglehetősen népszerűnek tűnnek a lakásfelújításban gondolkodók körében. Az előző években népszerű trópusi-botanikus minták idén szintén divatban maradtak, igaz utóbbi kategórián belül két irányzat egyértelműen kiemelkedik a csoportban. Egyesek a pasztellt, a visszafogott színeket, fekete-fehér kombinációkat, valamint az élénk kontrasztos együtteseket részesítik előnyben.

Trópusi és botanikus minták továbbra is az élen!

A trópusi-botanikus minták népszerűsége egyáltalán nem véletlen, az urbanizált közeg embere mindennapjaiban erőteljesen vágyik a természetközeliségre, nem utolsó sorban a környezettudatos életmódra való egyre jelentősebb mértékű áttérés jegyében is. A hétköznap embere előszeretettel tér vissza gyökereikhez, általánosságban véve a természet nyugtató közelségébe. Valljuk meg őszintén: egy kimerítő nap végén nincs is jobb érzés, mint egy meleg barátságos térbe hazajönni. Egy botanikus vagy trópusi mintás tapéta megteremtheti az oázis érzését gyakorlatilag minden otthonban legyen szó lakásról vagy éppen kertes családi házról. A lakberendezők a botanikus vagy trópusi mintákat felvonultató tapéták mellé rendszerint fa bútorokkat párosítanak, melyek valóban természetközeli, természetesen energikus tereket eredményeznek. Az ilyen tapétákkal burkolt falak által határolt terekben jó elidőzni és feltöltődni.

Kortárs otthonok egyik idei trendje: geometrikus tapéták

Mások inkább a geometriai formák, valamint a színek tekintetében egyfajta átmenetes strukturált darabok iránt lelkesednek. Sokan vannak olyanok, akik otthonuk falán szívesen látják a szabályosság által teremtett harmóniát, illetve a falra ragasztott tapéta segítségével egy finom keretet kölcsönöznek a szobának. Nekik az idei tapétatrend továbbra is népszerű darabjait, a geometrikus mintás tapétákat javasolhatjuk. Nem árt ellenben figyelembe venni alkalmazásuk előtt a tapétázni kívánt helyiség adottságait, ugyanis a geometrikus tapéták a nagy falfelületeken mutatnak igazán jól. Nagy előnyük, hogy ezek a tapéták a hivalkodás életérzése nélkül képesek élettel és energiával megtölteni a helyiségeket. 2020-ban utóbbi kategórián belül a modern, letisztult vonalvezetéssel rendelkező geometrikus tapéták a legnépszerűbbek. Nem véletlen, hiszen bármilyen otthont stílusossá varázsolnak. A geometrikus tapéták sajátossága, hogy rajtuk egy vagy több minta keveredik trükkösen úgy, hogy azok más motívumokat hoznak létre. Ezek lehetnek lágy kör alakúak, határozott téglalapok, kockák vagy háromszögek, melyek vidáman illeszkednek egymáshoz, ezáltal pedig harmóniába kerülve új formákat hoznak létre. Ne felejtsük el továbbá, hogy ezeknél a daraboknál kifejezetten fontos a színek összhatása is, ugyanis optikai hatást érhetünk el precíz és átgondolt alkalmazásukkal. A 2020. éve tapétatrend nem véletlenül őrzi a geometrikus tapéták különböző kollekcióinak népszerűségét, ugyanis a lakberendezők geometrikus tapétákat általában hibás falfelületekre javasolják. Ezek a tapéták az optikai csalás eszközével élve eltereli figyelmünket a szoba falának hibáiról.

Fémes és virágos tapéták éve

Megfigyelhető ugyanakkor, hogy a 2020. évi tapétatrend egyes darabjai között egyre több fémes hatású tapéta jelenik meg, így hozva eleganciát és merészséget a térbe. Ezekre a tapétákra jellemző a foltos hatás a matt és fényes felület váltakozása. Ezekkel a különleges felületű tapétákkal karaktert adhatsz egy-egy olyan falszakasznak vagy kiugrásnak, amely könnyen válhat lakásod fókuszpontjává. 2020-ban is nagy népszerűségnek örvendenek a merész, intenzív virágmintás tapéták. A virágminták szabályos egymásutáni váltakozása nemcsak szabályosságot, hanem eleganciát és kifinomultságot kölcsönöz a helyiségnek. Érdekes módon a 2020. évi tapétatrendet szemügyre vége a gyerektapéták kategóriájában nem történt drasztikus irányváltás. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően népszerűek maradtak a pasztell színek, nem utolsó sorban a skandináv stílusra jellemző rajzolt formák. A gyerekek körében rendkívül népszerű unikornis 2020 további sztárja.

Továbbra is népszerű a retro

Jó néhány év eltelt már a Nagy Gatsby bemutatása óta, de az Art Deco motívumok iránti érdeklődés most ismét fellángolt. 2020. tapétatrendjét szemügyre véve kijelenthetjük, és tapétaminták között is egyre gyakrabban találkozhatunk az első virágháborút követő, leginkább az 1920-as évekre jellemző art deco korszak jellegzetes elemeivel. Ezek a tapéták felületükön keverik a modern geometriát a luxust kifejező színekkel és alapanyagokkal. A kollekció egyes darabjainak geometriai motívumait a részletek gazdagságával kidolgozott minták jellemzik, melyek előszeretettel vonultatják fel az arany, a fekete és az ezüst számos árnyalatát. Mint fentebb utaltunk már rá, 2020-ban egyfajta új irányzatként jelent meg a tapéták mennyezeten való alkalmazás. A mennyezeti tapéta semmi máshoz nem mérhető módon teszi karakteressé az adott helyiséget. A szóban forgó darabok rendszerint 60 centiméteres magassággal készülnek, szélességükben pedig három méret közül is választhatunk, amelyik számunkra a legideálisabb. Egyesek szerint a 2021-es esztendő nagy újdonsága a konyhai öntapadós tapéta lesz.