tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Tapétázás kezdőknek

Otthonunk egy-egy helyiségének megváltoztatásához, a falak felújításához, a lakás enteriőrjének átalakításához egy jól megválasztott tapéta felragasztása rendkívül egyszerű és költséghatékony megoldás. Bár kétségtelen, hogy a tekercsben kapható új tapéta felhelyezése nem bonyolult eljárás, a régi tapéta leszedésének munkálatairól ez már nem mondható el. Utóbbiak leszedése és eltávolítása ugyanis meglehetősen sok kosszal jár. Tapéta segítségével már abban az esetben is teljesen új hangulatot kölcsönözhetünk otthonunknak, ha a vonatkozó helyiségnek csak egyetlen falát ragasztjuk le egy mutatós dekortapétával. Ne feledd: ha jól csinálod, szakember sem kell a tapétázáshoz. Érdemes tehát áttanulmányoznod azokat a tippeket, melyek megfogadásával a nap végére teljesen új tapéta borítja majd a falakat.

A régi tapéta leszedése – előkészületek

Mint fentebb utaltunk rá, a tapéta eltávolítása nem kis kosszal és felfordulással jár. A tapéta leszedése előtti első teendő a bútorok elhúzása annak érdekében, hogy kényelmesen hozzáférjünk a falakhoz. Azokat a bútorokat, amelyeket terjedelmük miatt nem tudunk kivinni a szobából, húzzuk a szoba közepére és takarjuk le fóliával, annak érdekében, hogy a későbbiekben a takarítással járó kellemetlenségektől megszabaduljunk. A régi tapéta falról történő eltávolítása nem kis porral jár, így védőszemüveg – igény esetén maszk – beszerzéséről is érdemes gondoskodni.

A leszedés menete

Régen tapétázott falfelületeknél gyakran tapasztalhatjuk, hogy a tapéta sarkai már elváltak a faltól. Ránézésre úgy tűnik ilyen esetekben, hogy csak nemes egyszerűséggel le kell tépni a tapétát, de ez sajnos nem megy ilyen egyszerűen! Akár kézi csiszolással, akár kis kézi csiszológép használatával minden esetben dörzsöljük át a falat. Ezzel az eljárással meg tudjuk lazítani a tapéta felső rétegeit, illetve gyengítjük is a ragasztót. A csiszolást nem lehet megspórolni önmagában már azért sem, mert az eljárásnak köszönhetően a gőz is könnyebben jut majd be a tapéta alá, ami végül majd leszedi a rétegeket. Szakemberek előszeretettel alkalmazzák – és persze laikusok is könnyen használhatják – a perforálót a következő fázisban. Az eszköz segítségével lyukakat vághatunk a tapétába. Ezt követően nincs már más dolgunk, mint megnedvesíteni egy használt ruhadarabot és azt ragasztószalag segítségével a tapéta felső részéhez rögzíteni. Ha ezt követően egész tapétafelületet meleg mosószeres vízzel lespricceljük, nagyjából 20-30 perc után a tapéta egyszerűen letekeredik a falról. A folyamatot megismételve értelemszerűen végig kell haladunk a szobán. A mosószeres vízzel történő spricceléskor mindenképpen kerüljük el a kapcsolók, a konnektorok és a lámpatestek környékét. Nincs olyan falfelület, amelyről a tapéta maradéktalanul eltávolítható a falfelületekről. Alkalomadtán maradnak kisebb tapétadarabok, melyeket kis kézi kaparóval eltávolíthatunk. A folyamat elvégzése után érdemes az egész falat vizes szivaccsal átdörzsölni annak érdekében, hogy előtűnjenek a visszamaradt ragasztó- és papírdarabok. Amennyiben gondosan és alaposan végezzük el a fenti folyamatokat, az új tapéta felragasztása már gyerekjáték lesz.

Még egy kis előmunkálat – a glettelés

Amennyiben a tapétát sikeresen és maradéktalanul leszedtük a falról az új tapéta felrakása előtt még lesz egy kis dolgunk, nevezetesen az évek során falba ütött szögek kiszedése harapófogó segítségével és a falfelületek trisóval történő tisztára mosása. Nyilvánvalóan a falfelületeket a régi tapéta felrakása előtt már kiegyengették, azért egy kis glettre szükségünk lehet a még megmaradt egyenetlenségek és például az eltávolított szögek után maradt rések betömítésére. Rövid Száradás után egy finom smirglivel óvatosan csiszoljuk egyenletesre a felületet. Sokszor persze a különböző egyenetlenségek javításánál gondot szoktak okozni a fal sarkai és az ajtók, illetve ablakok helyén található falélek. Ezeket biztosan javítani kell, hiszen nincs olyan háztartás, ahol ezek az élek bútortologatáskor ne sérülnének meg.

Az alapozást semmi esetre se hagyjuk ki!

Bár sokan az alapozást már nem az előkészítő munkálatok közé sorolják, az új tapéta felragasztása előtt még egy munkafolyamatról, nevezetesen az alapozásról sem szabad megfeledkeznünk. előkészítés utolsó lépéseként már csak a tapétázandó felületet kell kicsit beragasztóznod. Azok az otthontulajdonosok, akik nem vesznek igénybe szakembert a tapétázáshoz, rendszerint az alapozás kihagyása miatt szoktak bosszankodni. A nem kellően nedves falfelületek, ugyanis elszívják a tapétaragasztót, ami azt eredményezi, hogy a tapéta nem fog majd kellő mértékben tapadni a falfelületre. Az alapozáshoz értelemszerűen mindig annyi tapétaragasztót érdemes kikeverni, amennyire majd szükségünk lesz. Az alapozót érdemes ecset helyett hengerrel felvinni a falfelületre, filmréteget képezve ezáltal. A szükséges mennyiségről és a keverési arányról az adott termék használati útmutatójában találsz bővebb információt, de a szaküzletekben is kérhetsz tanácsot. Ne feledjük: az alapozás után legalább 1 napot érdemes várni a tapétázással.

De vajon mennyi tapétára lesz szükség?

Az alapozással nyert időt használjuk fel arra, hogy lemérjük a falakat és ennek megfelelően leszabjuk a tapétacsíkok hosszúságát, csak így lesz ugyanis a tapéták felragasztása teljesen zökkenőmentes. Mérjük le egészen pontosan a falakat a padlótól addig a magasságig, ameddig az adott tapétát tervezzük. Mindig hagyjunk rá a hosszúságra néhány centimétert, ugyanis a szükséges tapéta hosszúsága plusz-mínusz néhány centimétert egészen biztosan változni fog az egyes daraboknál akár a plafon, akár a padló egyenetlenségei miatt. A falak hosszának leméréséről se feledkezzünk meg, csak utóbbi adat birtokában leszünk képesek a tapétacsíkot kiszabni. Mielőtt elkezdődne a falak dekorálása, kapcsoljuk ki az elektromos eszközöket és persze – amennyiben ilyen az adott helységben van – a parketta- és egyéb padlóburkoló szegélyeket is távolítsuk el.

A tapéta felhelyezése lépésről lépésre…

Miután leszabtuk a szükséges méretű tapétacsíkokat, értelemszerűen a tapéta mintás oldalával lefelé terítsük vagy a tiszta padlóra, vagy egy nagyobb asztalfelületre. asztalra. Vagy egy jó széles ecsettel, vagy kisebb méretű hengerrel hordjuk fel a ragasztót a tapéta hátsó oldalára. Figyeljünk arra, hogy a ragasztó felhordását középről kifelé haladva végezzük és gondosan kenjünk be minden sarkot és az élek széleit is. A tapétázást mindig kezdjük a szoba valamelyik sarkánál úgy, hogy a szóban forgó darab fedje 2-3 centiméteres sávban a másik falat. Ezután folytatólagosan felhelyezhetjük a többi csík. Mintás tapétáknál például minden esetben ügyeljünk arra, hogy a mintákra ügyelve illesszük egymáshoz az egyes csíkokat. Ha a mintákat nem kell figyelembe venni, nemes egyszerűséggel tehetjük a tapétákat a falra átfedéssel is. Miután felhelyeztük a soron következő darabot a falra, egy tiszta, puha sörtéjű kefe segítségével óvatosan simítsuk a falra a tapétát, ebben az esetben is a közepétől kezdve a szélek felé.