tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Ne félj a sárga tapétától, inkább okosan használd azt!

Bár a sárga a vidámság és a boldogság színe, mégis kicsit idegenkedünk tőle. Ameddig öltözékünkbe szívesen csempészünk – főleg nyáron – sárga ruhákat és kiegészítőket, addig az otthonunk dekorálásánál kétszer meggondoljuk, hogy használjunk-e sárgát, és ha igen, annak melyik árnyalatát. Mert nagyon nem mindegy, hogy milyen sárgával vesszük körbe magunkat, ha pedig a falainkat szeretnénk sárgára varázsolni, kétszer olyan fontos, hogy alaposan nézzük meg, milyenek a sárga tónusai és azokból, melyik passzol leginkább otthonunk hangulatához.

Sárga tapétát először egy 19 négyzetméteres, általam csak űrkapszulának nevezett lakásban láttam. Általában kevés fény jutott be a galériázott szobába, hiszen az ablak egy belső udvar tűzfalára nézett, így a minilakás tulajdonosa úgy döntött, mikor beköltözött, hogy kelleni fog ide napfény. Vagy legalábbis valami, ami azt a hatást kelti... Természetes napfény híján használható alternatívákban kellett gondolkoznia, hiszen nem akart depressziósan kuksolni a sötét lakásában főleg, mert közeledtek a hosszú, téli esték. Így talált rá a megfelelő árnyalatú sárga tapétájára, amivel a téglalap alakú szoba egyik falát teljesen, míg a másik falát félkör alakban borította. Azt javasolták neki, hogy ne az egész szobát tapétázza sárgára, hiszen attól túlságosan nyugtalanító és vibráló lesz, hanem csak az egyik nagy falat, azt, amire egyébként is több természetes fény vetül. A másik oldalon fehéren maradt a fal, viszont két nagyobb félkört vágott ki sárga tapétából és azt ragasztotta oda, hogy azért ott is feltűnjön ez a nem mindennapi szín.

Mi jellemzi a sárga színt?

Erő, energia, vidámság, optimizmus. A Napot vagy egy végtelen repcemezőt juttat eszünkbe leggyakrabban. Életvidám, friss szín, ami rengeteg melegséget áraszt. Ha jól találjuk el az egyéniségünkhöz, ízlésvilágunkhoz illő árnyalatot, folyamatosan pozitív energiával tölthet fel, így kitűnő választás rosszkedv és borús, szürke napok ellen. Szinte bármilyen környezetben jól mutat, hiszen derűs és barátságos hatást kelt. A feng shuiban a Föld elem (jelleg) tipikus színe, stabilizáló hatást tulajdonítunk neki, így a lelki egyensúlyunkra is jó hatással van.

Hogyan válasszunk sárga tapétát?

Több dolog miatt is nagyon lehet szeretni a sárga tapétákat, ám ebből a két legfontosabb, hogy világosabbá és melegebbé képes tenni minden teret. Attól függően, hogy milyen árnyalatát, milyen színnel együtt használjuk, hűvössé és meleggé is ugyanúgy varázsolhat egy egyszerű teret. Rengeteg tónusa közül választhatunk; a napsárga vidámságot, a narancsosabb színvilág eleganciát, otthonosságot és melegséget sugall. De vigyázat, mert a sárga önmagában túl sok lehet és az erős, vibráló energiái miatt nem ajánlják, hogy túlzásba vigyük. Ha sárga a falszínünk, akkor fontos, hogy a szoba összes többi színe jól alkalmazkodjon a sárgához, határozottan kiemelkedjen, de ne domináljon mindent. A sárga különösen jól mutat natúr és semleges színek mellett, de az élénk színekkel, a pirossal, a zölddel, a kékkel, a naranccsal és még a pinkkel is jól megfér. Ha feketét használunk kiegészítő színként hozzá, nagyon retró hatást érhetünk el.

Milyen helyiségekbe ajánlott a sárga tapéta?

Mivel a sárga elősegíti a gondolkozást és a koncentrációt, ezért kiváló olyan terekbe, mint például egy dolgozószoba vagy irodahelyiség. A sárga színű tapétázott szobákban megszűnnek a vegetatív emésztési és keringési zavarok ezért konyhákba, ebédlőkbe is használhatjuk bátran. A sárgának sok árnyalata illik a fenyő, cseresznye és sötétbarna konyhaszekrényekhez, a legtöbb modern konyhabútorral és az inox gépekkel is jól mutat.
Lazítja az izmokat, oldja az idegességet, az optimizmusba irányítja a hangulatunkat, ezért mehet a nappaliba és a hálóba is, de csak mértékkel, hogy ne zavarja meg a nyugodt pihenést.
Gyerekszobába is jó választás lehet a sárga, hiszen elősegíti a mentális aktivitást és növeli a jókedved, így a gyerkőc pozitív hangulatú szobában cseperedhet. Abszolút jó hatással van a sárga a hőérzetünkre, így olyan helyiségekbe, ahova kevés napfény jut, illetve fekvése miatt hűvösebb is, bátran használjunk sárga tapétát.