tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Kifinomult és elegáns a barokk tapéta

A legízlésesebb tapéták közé soroljuk a barokk stílusúakat, melyek egyszerre retró hatásúak, elegánsak és nagyon dekoratívak. Persze csak akkor, ha letisztult, egyszerű bútorokkal és a berendezési tárgyakkal kombináljuk őket, hiszen ezek már önmagukban is annyi mintát és formát viselnek magukon, hogy ha erre még „rálicitálunk” hangsúlyos bútorokkal, textíliákkal, lehetséges, hogy a végeredmény kaotikus és ízléstelen lesz. Egy biztos: a barokk tapéták egyáltalán nem giccsesek, így nincs is miért félnünk tőlük.

Nem kell ahhoz nagy művészettörténeti ismeretekkel rendelkeznünk ahhoz, hogy tudjuk, a barokk a reneszánsz utáni korszak, ami Itáliából indult el. Különös hatású díszítőelemek sokasága, bonyolult minták és aprólékos díszítés jellemzi. Jó azt is tudni, hogy az első papír alapú tapéták is ebben a korban jelentek meg és ezek váltották fel az addig szőnyegekkel és egyéb textíliákkal borított falakat.

Bár elsőre lehet, hogy azt gondoljuk, hogy alapvetően inkább nagyszüleink ízlését tükrözné, ha barokk tapétával fednénk be falainkat, a valóság az, hogy egy modern és fiatalos otthon is meseszép lehet az ilyen tapétáktól. De nemcsak a számtalan szín- és mintakombináció nyújtotta lehetőségek miatt, hanem mert az elegancia bája és szemet gyönyörködtető volta soha nem megy ki a divatból. Napjainkban egyébként is hódit minden, ami klasszikus és retró és nincs ez másképp a barokk mintákkal sem. Mivel az ezeken megjelenő minták, formák és színek időtállóak, ezért garantáltan soha nem mennek ki a divatból.

Mi jellemzi a barokk tapétákat?

Gazdag formavilág, telitettség, dinamizmus és mély, erőteljes színek. A barokk tapéták kedveltebb alapszínei között megtaláljuk a zöld, a kék, a bordó, a barna, az ezüst és az arany hol halványabb, hol markánsabban megjelenő árnyalatait. Azok, akik szeretik a csillogást, a pompát és az arisztokratákra jellemző kifinomult stílust, nagy valószínűséggel az ilyen tapétákért is rajongani fognak.
Igazi egyéniséget kölcsönöznek minden lakásnak, ám nagyon kell figyelnünk arra, hogy a tapéta összhangban legyen minden más berendezési tárggyal is. A barokk mintájú tapéták nem azok, amiket csak úgy egy nyári lakásfelújítás alkalmával „feldobunk” a falra. Akkor érdemes barokk tapétát használni, ha az illik a bútorainkhoz vagy van legalább lehetőségünk a régiek közül néhányat lecserélni.

Hol használhatunk barokk tapétát?

Lakberendezők ajánlása szerint nappalikban és elegáns étkezőkben mutatnak igazán jól, de sokan szeretnek hálószobájukban is nyugovóra térni ilyen tapéták mellett. Egy biztos: olyan helyen használjuk, ahol nagy a falfelület és lehetőleg nem takarják bútorok, hogy jól tudjon érvényesülni. Egy barokk tapéta elé szinte vétek egy óriási szekrényt húzni, hiszen az nemcsak megtöri a mintákat, de túlságosan el is takarja őket. Hatásos még, amikor a falnak csupán egyetlen szakaszát fedi dús, barokk mintás tapéta, ám aki kevéssé szeretné elkötelezni magát e stílus mellett, csupán kísérletezgetne, keressen olyan falmatricát, aminek motívuma barokkos, ám egy falmatrica mégis könnyebben eltüntethető…
Nagyterű és polgári lakásokban igazán jól mutatnak. A barokk tapéták jellemzői kiválóan alkalmasak olyan helyiségekbe, ahol fontos, hogy gazdag, pihentető és fényűző legyen az összhatás.

A barokk tapétákat inkább a nők választják

Bár a tapéták alapvetően nem köthetőek nemekhez – kivéve, ha erőteljesen rózsaszínek –, mégis ha a barokk tapétákra gondolunk, finomságuk és lágyságuk miatt inkább a nőies báj és romantika jut először eszünkbe. A klasszikusabb stílust kedvelő hölgyeknek például kifejezetten ajánlott, hiszen remekül fogják érezni magukat az ilyen falak között. Remekül passzol hozzájuk például a biedermeier stílusú berendezés, ami csak ráerősít a tapéta alapvető eleganciájára.

Mi illik még a barokk tapétákhoz?

Szerintünk a minimál, amivel kombinálva rendkívüli térélményt kaphatunk. A mai modern enteriőr tervezés számára kiváló alapot ad egy átlátható, tiszta, mégis személyes, ha nem is barátságos tér kialakításhoz egy minimál alap, amit barokkak bátran kombinálhatunk úgy, hogy azzal biztosan nem fogunk mellé. Válasszunk semleges, hideg színeket bútorainkhoz: csontszín, fehér, világos szürke.