tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Tapéta eltávolítása és leszedése a falról

Tapéta eltávolítása és leszedése a falról

A tapétázott falak előnye vitathatatlan. Esztétikusak, tartósak, a festett falfelületekhez képest kevésbé koszolódnak. A tapétázás további vitathatatlan előnye, hogy a falfestéssel ellentétben nem jár sok kosszal, nincs szükség takarófóliára, állandó felmosásra.  A tapétatekercsekből levágott darabok egyszerűen és viszonylag gyorsan falra ragaszthatók. Bár a falfestékekhez képest a tapéták négyzetméterenkénti ára nagyságrendekkel több, előbbiekhez képest sokkal időt állóbbak. A tapétázott falakat is időnként fel kell újítani. A legtöbb otthontulajdonosban ilyekor azonnal felmerül a kérdésű: hogyan lehet megszabadulni a régi tapétától? Mivel többségük saját kezűleg szeretné megoldani a problémát, összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot, melyet a tapéták eltávolításának munkálatainál mindenképpen érdemes megfogadni. 

Régi tapéta leszedését ne spóroljuk meg!

Lakásfelújítások során a régi tapéta eltávolítására általában, akkor van szükség, ha új tapétával szeretnénk kitapétázni otthonunk vonatkozó helyiségeit, esetleg a tapéta eltávolítása, majd a falfelület glettelése után falfestés mellett döntünk. Előfordulhatnak olyan esetek, hogy a falon lévő régi tapéta még viszonylag jó állapotban van. Egyes szakemberek szerint ezek a régi tapéták – az átlapolások eltávolítása, illetve az így keletkező tapétacsíkok közötti felületek átglettelése után makulatúraként – helyükön maradhatnak. A tapasztalatok ellenben azt mutatják, hogy az új tapétát nagyon nem tanácsos a régire felragasztani. Gondoljuk csak meg, ezzel az eljárással nem kerülnek felszínre a falfelület hibái – és főleg egyenetlenségei – amelyek az új tapéta élettartamát bizony hátrányosan befolyásolhatják.

Tapétaeltávolítás lépésről-lépésre – nem mindegy milyen tapéta!

Bár a tapéták eltávolítására többféle eljárás és módszer létezik, a helyzet úgy áll: a tapétát könnyebb a falra ragasztani, mint onnan leszedni és a leszedés módját bizony a legtöbb esetben a tapéta fajtája határozza meg. Bármelyik eljárásról legyen is szó, ki kell jelentenünk: egyik technológia sem mondható éppen kellemes munkának!

Szimpla papírtapéta eltávolítása gőzölős tapétaleszedővel

A szobafestő mázoló és tapétázó szakemberek szerint a papírtapéták túlnyomó többségének leszedéséhez érdemes gőzölős tapétaleszedőt alkalmazni. Sok időt és bosszankodást spórolhatunk meg a technológia felhasználásával. Ezek az elérhető áron megvásárolható, - esetleg bérelhető – gőzölős tapétaleszedő készülékek forrásban lévő víz és gőz együttes alkalmazásával működnek. Utóbbiból eredően használatuk során mindenképpen tanácsos vízhatlan kesztyűt, igény esetén védőszemüveget viselni. Mivel a gőzölős tapétaleszedő nagymértékben párásítja, ezáltal szennyezi a levegőt használata során – gondoljuk csak meg, a forró gőz feloldja a régi tapétaragasztót is! – a gyermekeket mindenképpen tartsuk távol a munkavégzés helyszínétől. A régi tapéta eltávolítása után kenjük le a falfelüle­tet tapétaragasztó vizes oldatával, és hagyjuk egy napig száradni.

Ezekre figyelj, ha a tapétát mennyezetről távolítod el!

A barkácsáruházakban beszerezhető gőzölős tapétaleszedők alkalmazása semmilyen veszélyt nem jelent az emberre, hiszen – mivel a gőz a gép munkalapján keletkezik – az eszköz víztartálya csak hideg vizet tartalmaz.  A tapéta mennyezetről való eltávolítása a munkavégzés körülményei miatt valamelyest nehezebb folyamat. Mivel a tapéta leszedésekor a gőzölő készüléket egyik kezünkkel nyomjuk a tapétára, próbáljunk meg minél közelebb állni a plafonhoz, hiszen meglehetősen kényelmetlen testtartásban kell nyújtott karral tartani a tapétaleszedőt. 

Tapéta eltávolítása

Át is itathatjuk a falat

A papírtapéták többségének eltávolításához nem feltétlenül szükséges gőzölős tapétaleszedőt használni. Főleg vékonyabb tapéták esetén nemes egyszerűséggel meleg víz, illetve folyékony mosószer és egy kevés ta­pétaragasztó híg oldatával át is itathatjuk a tapétát. A tapétaragasztó híg oldatának bekeverését a szakemberek azért javasolják, mert a vizet a tapétán tartja. Amennyiben gondosan és mindenütt beáztattuk a falfelületet, nincs más dolgunk, mint 25-30 per­cig ázni hagyni. Ezt követően kezdhetjük el spaknival a tapéta fellazítását. A tapétát minden esetben lentről felfelé haladva kaparjuk, de a folyamat közben nagyon vigyázzunk, nehogy belevájjunk a spaklival a vakolatba. Ha ez megtörténik, csak plusz munkát csinálunk magunknak a falfelület javítása során. 

Ezekre nem árt odafigyelni!

Nyilván külön részletezni nem szükséges, hogy a víz és az elektromosság együtt halálos veszélyt jelent minden emberre! A falfelületek áztatása előtt épp ezért elővigyázatosságból mindig áramtalanítsuk a lakás vonatkozó helyiségét. Ügyeljünk arra is, hogy amikor a villanykapcsolókhoz, illetve konnektorokhoz érünk, próbáljuk meg víz nélkül eltávolítani a tapétát. Ne lepődjünk meg akkor sem, ha a falfelülethez makacsul ragaszkodó régi tapéta- és ragasztófoltok eltávolításához esetleg még egy áztatásra is szükség lehet.

A lehúzható és PVC-tapéták eltávolítása

A tapétagyártó cégek a PVC-tapétákat készítésük során viszonylag vékonyabb fedőréteggel látják el. Részint ebből adódóan a fedőréteget egészben könnyen lehúzhatjuk a tapéta eltávolításakor, ám jó ha tudjuk, hogy egy alapréteg marad utánuk a falon. Azt sem árt észben tartanunk, hogy ez az alapréteg – legyen bármennyire is egyenletes, és sima a szóban forgó falfelület – egyáltalán nem alkalmas átfestésre. Ám amennyiben gondosan le van ragasztva, alapozó tapétaként megfelelő lehet valami­lyen új falburkoló anyag alá. Amennyiben valamilyen oknál fogva mégis el kell távolítanunk az alapréteget, a fent már részletezett eljárással vízzel itassuk át az alapréteget, majd spakni segítségével lentről felfelé haladva kaparjuk le.

Néhány problémásabb eset: dombornyomású, mosható tapéták és a linkruszta

A tapétaleszedés kétségtelenül problémásabb eseteit jelentik a dombornyomású tapétákat és a mosható falburkoló anyagok. Ezek döntő többségének ugyanis nincs külön alap­rétege, ily módon meglehetősen nehéz őket eltávolítani a falakról. Szakemberek ezeknél a tapétáknál azt javasolják, hogy a falburkoló anyagok felületét előbb valamilyen durva dörzsölő eszközzel vagy speciális tapétakaparóval érdesítsük fel, majd a gőz vagy a víz segítségével – ami így nagyságrendekkel könnyebben beszivárog a tapétá­ba – kaparóval távolítsuk el. A linkruszta falburkolat eltávolítása azért nehéz, mert ezeket a tapétaféleségeket rendkívül erős ragasztóanyag­gal rakják fel a falfelületre. A fentebb már részletezett módon forró vízzel és tapétakaparóval előbb lazítsuk fel a régi tapéta szerkezetét, majd a kellő átnedvesedés után darabokban emeljük le a falról. A munkafolyamat során mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a tapétával együtt még véletlenül se szedjük le a va­kolatot. Végezetül áztassuk fel és távolítsuk el a maradék ragasztóanyagot is. Legyen szó bármelyik tapéta eltávolításáról, munka közben védjük a szemünket, a kezünket és a hajunkat a forró ragasztótól, különösen akkor, ha a mennyeze­ten dolgozunk!