tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Praktikus választás – mosható tapéta konyhába, fürdőszobába és előszobába

A házbelső csinosításánál előbb-utóbb felmerül a kérdés: mivel burkoljuk a falat, főleg kényesebb helyeken, mint a konyha, fürdőszoba és előszoba? Ezeknél ugyanis várhatóan hamarabb és gyakrabban kerül szennyeződés a falakra. A vízálló falfestés van, hogy nem felel meg, vagy éppen nem szeretnénk mindenütt snassz, egyszínű falakat. Viszont azt sem szeretnénk, ha a könnyebb takaríthatóság és strapabíróság érdekében mindenhol csempe virítana. Mi lehet akkor a megoldás? Praktikussága végett egyértelműen a mosható tapéta!

Mosható tapéta konyhába Alap tudnivalók

Fontos, hogy tudjuk, a gazdag választékból melyik tapéta tudja kiszolgálni igényeinket, ehhez pedig legalább minimálisan ismerni kell tulajdonságaikat. A gondosan megválasztott tapéta hosszútávú megoldást nyújt a fal burkolására, védelmére, és esztétikailag is megfelelő, ezért jó tisztában lenni pár dologgal, mielőtt választunk.

A tapétázással kellemes hatás érhető el, ha a helység funkciójához igazodik a szín és a mintázat, melyek optikailag csalhatnak. Ha azt szeretnénk, hogy a helyiség magasabbnak tűnjön, függőleges irányú, elnyúló mintát válasszunk, mert a vízszintes alacsonyabbá teszi. Ha tágasabbnak szeretnénk láttatni a szobát, akkor a világosabb és apróbb mintákat részesítsük előnyben, mert a sötétek és nagyok összenyomják, szűkítik a teret. A tapétázás hátránya is megemlítendő, hiszen költségesebb, mint a festés és hozzáértést igényel, azonban ezzel szemben sok előnye van, mivel elfedhetőek vele a vakolat apróbb hibái, repedései, s gyorsan elkészíthető, javítható, légáteresztő és mutatós. A legfontosabb szempont viszont az, hogy hol kívánunk tapétázni. Kényesebb és vizes falfelületeken ugyanis nem alkalmazható bármilyen tapéta.

Tapéta körkép

Többféle anyagú tapéta kapható, melyekből nem árt egy rövid, alap áttekintő. Papír tapéta: A legegyszerűbb típus, árfekvése kedvező. Felülete sima, egyrétegű. Lehet egyszínű, ill. nyomott mintás, vagy duplex, dombornyomásos. Alapnak is használható további tapétaréteg felviteléhez. Könnyű, félnehéz vagy nehéz fajsúlyban kapható. Hab tapéta: Igen tartós, időtálló, portaszító és újrafesthető felületű, vastag anyagú tapéta, melynek az alsó rétege papír, míg a felső műanyag. Üvegszövet tapéta: Kellemes megjelenést biztosító anyaga üvegszálakból készül, s felhelyezést követően diszperziós lefestést kíván. Hosszú élettartamú, mérettartó, ütésálló, könnyen javítható, festhető, higiénikus. Gyapjúrostos tapéta: Textilszálakat és cellulózt tartalmazó, környezetbarát, lélegző, páraáteresztő, nem penészedő, dekoratív anyag. Felrakása egyszerű és gyors.

Fűrészporos tapéta: A legrégebbi, olcsó tapéta típus. Festhető, jól szellőzik, javítása könnyű, a falon rücskös hatást kelt. A költséghatékonyabb változata egyrétegű papírból készül, amibe farostot szórnak, felrakása emiatt óvatosságot igényel. A drágább, minőségibb változatát dupla rétegű papírból készítik, ahol a farost a rétegek közé kerül. Textiltapéta: Színhatása természetes érzetet nyújt, változatos szövésmintázatokkal kapható. Az alapja papír vagy vlies, felső rétege pedig pamut, len, gyapjú vagy selyem.

Vlies tapéta: Nagy kopásállóságú, strapabíró, vízálló, mérettartó, rugalmas, nyomott mintájú, nem szőtt, speciális textiltapéta, amivel egyszerű dolgozni, viszont gyúlékony. A ragasztó a falfelületre kerül, melyre a tapéta azonnal feltehető, ami cserénél szárazon, könnyen lehúzható. Festhető kivitelezésben, és szatén bevonattal is kapható. Vinyl tapéta: Tartós, felülete könnyen tisztítható és dörzsölés álló, nem sárgul, rendkívül jól tűri a nedves környeztet, fényellenálló. Alapanyaga műanyag, hordozója azonban papír, vlies vagy textilhátoldal, felülete műselyem. Változatos színekben és mintázattal kapható, valamint matt és selyemfényű felülettel is. Újrafesthető, és minta is nyomható rá utólag.

Praktikus választás
Mosható tapéta fürdőszobába

Amint a fentiekből kiderül, nedves, gyorsabban koszolódó környezetbe a könnyen karbantartható, széles szín- és tetszetős design változatokban kapható vinyl tapéta a legjobb megoldás, ha nem akarunk a csempék fugáinak tisztítgatásával bíbelődni, vagy ha nem kívánunk unalmas, egyszínű falakat magunk körül látni. Gyors, látványos és esztétikus eredmény érhető el vele, amennyiben a monoton, vízálló falfestés, illetve a porcelános ridegségű csempézés nem felel meg számunkra. Megfelelő tapétázással barátságos, meleg, kellemes környezetet teremthetünk azokban a helyiségekben is, ahol felfröccsenő anyagok, olaj- vagy egyéb gőz, pára, füst stb. veszélyeztetik a falburkolatot.

A vinyl tapéta ellenálló, nedvességre és dörzsölésre sem érzékeny, szappanos vagy mosogatószeres kefével könnyen tisztítható, súrolható, nedvességtaszító, vízpára és vízálló. Azonban a ragasztást nála még körültekintőbben érdemes végezni, hogy a végeredmény teljességében időtálló legyen, hiszen a tapéta hiába vízálló, ha a ragasztásba beférkőzhet a pára, például felhólyagosodás, felkunkorodás, felválás következtében! Ezért a falnak feltétlenül tisztának, száraznak, simának, lyukmentesnek kell lennie, amire aztán az alap réteg, vagyis a makulatúra kerül, melynek felragasztására erős műgyanta (Metylan) ragasztó ajánlott. Végezetül pedig felkerülhet rá a mosható tapéta.