tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Tapétastílusok a II. világháború után

Tapétastílusok a II. világháború után

A háború utáni korszakban az emberek szeme előtt az újrakezdés, a múlt szörnyűségeinek elfeledése lebegett, a gazdasági újjászületés pedig reményt keltett, és ez hol tudatosan, hol tudattalanul megjelent a művészetben, így természetesen a tapéták stílusában is.

Az 1950-es éveket a művészetekben nagyrészt az optimizmus jellemezte, az újjáépítéssel és a gazdasági csodával együtt pedig a belső terek díszítése is megváltozott, a lakberendezés világosabb, pasztell színekre váltott, hangulata teljességgel megváltozott a korábbi évekhez képest. A '60-as években jelent meg a jellegzetes amerikai stílus is, nagyobb, egyedi tapéta minták, extravagáns megoldások hódítottak. Európa bizonyos területein ugyanakkor ismét elkezdett terjedni a sötétebb, tekintélyesebb dekorációs stílus. Ez viszont nem vált általánosan meghatározóvá ebben a gyors és radikális változásokat hozó korszakban.

A '60-as évek szülötte a konstruktív funkcionalizmus stílusa is, amelynek alapja a korábbi alapok elvetése, az új stílus teremtése. Ekkoriban megnőtt a tapéták iránti érdeklődés, s nem csak művészeti szempontból. A sok ezer embernek otthont adó hatalmas lakótelepek létrehozása, a tömeges lakásépítések idején az átlagembert is elkezdték jobban érdekelni az olyan megoldások, amelyekkel saját lakásukat, amely egyébként több ezer másikhoz volt hasonlatos, egyedivé tehették dekorációk segítségével.

A tapéták elérhetősége természetesen ebben a korszakban is csak növekedett, az új gyártási technológiáknak és az alapanyagoknak hála viszonylag olcsóvá váltak, így hát rengeteg otthon falára kerültek ilyen falburkolatok. Megnőtt a kereslet a szintetikus anyagokkal bevont burkolatok iránt, a spárga és a parafa is kedvelt alapanyaggá vált, s ekkor jelentek meg a fémes tapéták is. Az ismétlődő, geometrikus mintázatok mellett nagyon kedveltnek számítottak a különféle természeti témákat megjelenítő tapéták is, amelyek optimista hangulatot keltettek, segítettek az embereknek elszakadni a mindennapoktól és vidámabb hangulatúvá tenni otthonaikat.

Ma persze már gyártanak olyan, festhető tapéta típusokat is, amelyek esetében utólag is kialakítható a stílus, olyanná formáljuk őket, amilyenné csak akarjuk.