tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

A Vlies tapéta, azaz gyapotrostos, vagy gyapjúrostos tapéta

Miért válasszuk és hogyan helyezzük fel?

A Vlies tapéta azok választása, akik szeretnék a tapétázást gyorsan és egyszerűen megoldani. A hagyományos tapéták felrakása sokszor bonyolult, időigényes feladat, amelyet a szakember drágán végez el, ha pedig saját magunk pedig vágunk neki, könnyen véthetünk kicsi, ám annál nehezebben helyrehozható hibákat. A tapétázásnál fontos az is, hogy ne csak gyorsan, de lehetőleg hiba nélkül végezzük el az egész folyamatot – a Vlies tapéták e tekintetben is kézenfekvő megoldást kínálnak.

Mitől különleges?

A Vlies tapétákat más néven gyapotrostos, vagy gyapjúrostos tapétaként is ismerik. Gyártásuk során gyapotszálakat és kötőanyagot kevernek össze polimerekkel, ezért nevezik tehát nem szőtt textil burkolatnak. Ha a gyapotszálakból készült cellulózhoz még gyapjúszálat is kevernek, akkor lesz a vlies tapéta gyapjúrostos. Ez a legmodernebb tapétatípus, amely nem csak számtalan előnyös tulajdonságával és könnyű kezelhetőségével tűnik ki, de egyben teljes mértékben környezetbarát is. Nem csak magában használják, de egyre többször alkalmazzák hordozórétegként vinyl és műanyag tapéták felhelyezésekor is. Pontos anyagi összetevőit a tapétáknak a „Termék és környezetvédelmi nyilatkozat” tartalmazza.


A Vlies típus különlegessége az, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható tapéták nagy részével ellentétben nem egyszerű papír alappal rendelkezik. Ezeknek a speciális, könnyen kezelhető falburkolatoknak a hordozója nem szőtt textília, így minden más típusnál könnyebben felrakhatóak. Egyszerűen fel kell vinni a falra, mennyezetre, a lefedni kívánt területre a Vlies burkolatokhoz használt, külön erre a célra kifejlesztett ragasztót, erre precízen felrakni szárazon a tapétát, és már készen is van a művelet. A tapétát még csak be sem kell kenni ragasztóanyaggal. Ennek a kényelmes és a hagyományosnál nagyságrendekkel gyorsabb technikának az előnyei nem is a falak tapétázásánál ütköznek ki igazán, bár a könnyebbség itt is szembetűnő – leginkább a mennyezet beburkolását könnyíti meg, rengeteg energiát és időt takaríthatunk meg így.

Rugalmas, tartós, cserélhető és penészmentes

Nem ez az azonban egyetlen különlegessége a Vlies tapétának. Köszönhetően nem szőtt textília hordozójának, nem áll fenn a szakadás vagy gyűrődés veszélye, ami olyan vesződségessé teszi a hagyományos tapéták illesztését. Emellett arra is lehetőség van, hogy nedvesen vágjuk méretre és formára. Mivel képes a kisebb mozgásokat rugalmasan követni, kiválóan alkalmas tetőterek tapétázására is – ahol a hagyományosabb tapéták már rövid idő alatt elhasználódnak, hasadnak és szakadnak, ott a gyapotrostos Vlies hosszú távú, biztos megoldás. Rugalmassága révén arra is kiválóan alkalmas, hogy a falban a feszültség révén keletkező sérüléseket, repedéseket elfedje, áthidalja.

A rögzítési módszer előnye, hogy a fal burkolása közben, ha esetleg hiba történt volna, probléma nélkül leszedhető, majd a helyes módon visszahelyezhető a Vlies tapéta, a „csíkmentes” munka így garantált. Ugyanígy későbbi eltávolítása sem okoz gondot – szárazon is pillanatok alatt, könnyedén eltávolítható, méghozzá teljességgel maradék nélkül, ami a hagyományos tapétákról nem mondható el. Így akármilyen javítást vagy komolyabb munkálatot kell is esetleg végezni a falon vagy a falban, a tapéta egyszerűen lehúzható, majd ha végeztünk, probléma nélkül visszahelyezhető.

Gyakran alkalmazzák újépítésű házak esetében is, nem csak rugalmassága, de egyben kiváló lég- és páraáteresztő képessége miatt is, ami jól jön a hatékonyabb szigeteléskor is és garantálja azt is, hogy a tapéta egyáltalán nem penészedik majd.

A gyapotrostos tapéta számtalan gyönyörű textúrával rendelkező változatban érhető el kereskedelmi forgalomban – egyszerű kezelhetősége mellett éppen szépsége az, ami miatt olyan sokan választják ezt a típusú falburkolót otthonuk dekorálásához. A Vlies tapéták nem csak színeket és mintákat alkalmaznak, sokkal több lehetőségünk nyílik ennél arra, hogy egyedivé tegyük otthonunkat. Az ilyen falburkolatok létrehozásához ugyanis napjainkban már a nyomott minták mellett olyan kivitelekben is elérhetőek, melyek létrehozásakor olyan különféle, a dekoráció célját szolgáló anyagokat használtak fel, mint a zsinórok, természetes vagy szintetikus eredetű szálak, háncs, de olyan Vlies tapétával is találkozhatunk, amely tollakkal vagy gyöngyökkel tűnik ki. Felületük lehet egyhullámos, kéthullámos, háromhullámos, illetve mosható és súrolható.

Előkészületek

A Vlies tapéta felhelyezése, mint azt korábban említettük, rendkívül egyszerű, ez az egyik hatalmas előnye más, kevésbé korszerű típusokhoz képest. Ugyanakkor vannak olyan alapvető tényezők, amelyekre még ennél a nagyon könnyen kezelhető, akár házilag is felrakható falburkolatnál is oda kell figyelnünk. A könnyebbség nem nemtörődömséget jelent, hanem azt, hogy ugyanolyan nagy odafigyeléssel és precizitással töredék idő alatt végezhetjük el a munkát. Mielőtt nekiállnánk a tapétázásnak, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a burkolni kívánt felület megfelel a kívánalmaknak. A kritériumok nem éppen teljesíthetetlenek – a falnak vagy mennyezetnek simának, száraznak és homogén színűnek lennie, s persze az sem árt, ha szilárd a felület. Figyeljünk oda arra, hogy Vlies tapéta esetén makulatúra, azaz csomagoló alap papír csík használatára nem csak, hogy nincsen szükség, de ez kifejezetten ellenjavallt. Amennyiben a falon korábbi tapéta- vagy festékmaradék található, azt alaposan el kell távolítani.

A tapéta felrakása

A Vlies tapéta egyik nagy előnye, hogy a ragasztót nem a tapétára, hanem közvetlenül a falra vihetjük fel, ami nagy könnyebbséget jelent. A ragasztó típusát precízen érdemes kiválasztani, hiszen a hagyományos tapétákhoz használt anyagok itt nem megfelelőek. Leginkább a Metylan Direct ragasztó alkalmazása ajánlott gyapotrostos tapéták felhelyezéséhez, szerszámként pedig a Metylan direkt ragasztóhenger.

A falfelületet előzetesen mélyalapozóval, vagy a ragasztó higított változatával kell kezelni, mielőtt a tényleges felrakást megkezdenénk. Hogy az előkenéshez pontosan milyen arányban szükséges a ragasztó hígítása, azt a dobozon is megtaláljuk, nem kell magunknak kísérletezni vele. Ha megvagyunk az alapozással, meg kell várnunk, amíg a ragasztó a falakba szivárogva, a repedéseket kitöltve megköt.

Ezt követően ismét be kell kennünk a falat tapétaragasztóval, azonban ezúttal nem hígítva, hanem igen sűrű, pudingszerű állagúra kevert anyaggal kell dolgoznunk. A ragasztómasszát a felrakni kívánt tapétacsík szélességére mintegy 20 centimétert ráhagyva kenjük a falra a henger segítségével. A gyapotrostos tapétát ezután ebbe a ragasztómasszába kell szárazon belesimítani. A simításkor ajánlatos az éles szerszámok mellőzése, különben könnyen felsérthetjük a tapétát, néhány ilyen kis hiba pedig már sokba kerülhet. Ajánlott inkább például a gumihenger, tapétázó lapát vagy tapétázó kefe használata, amelyek kifejezetten erre a célra gyártott eszközök. A simítást mindig a tapétacsík gondos, pontos elhelyezése után, a csík közepétől a szélei felé haladva végezzük. Bár a Vlies tapétánál nem kell gyűrődéstől tartani, javallott természetesen nagy gonddal és odafigyeléssel végezni ezt. A túllógó részeket ezután egyszerűen levágjuk, a következő tapétacsík felhelyezésekor pedig egyszerűen megismételjük a fenti folyamatot. Ha mintás tapétát használunk, márpedig a gyapotrostos tapéták legszebb darabjai természetesen ilyenek, mindig ügyeljünk arra, hogy pontosan illesszük a csíkokat.

Hol találok vlies tapétát?

Kínálatunk nagy része már vlies hordozójú tapéta. A svéd Eco és Borastapeter, Mr.Perswall gyárak minden tapétája ezzel a modern, egészségtudatos, környezetbarát anyaggal készül.