tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

A tapéta ápolása, karbantartása (falradírozás)

Az elmúlt évszázadokban a paloták és uralkodók, később polgárházak épületeinek használatakor a falfelületek különbözően szennyeződtek. Ez összefüggött a fűtési rendszerek kialakításával, működtetésével. A palotákban a nyitott égésterű kandallók használatakor a kicsapódó égéstermékek a belső terekbe kerültek és a légáramlás következtében a falakon csapódtak le. A tapétázott és festett falakon az épületfizikai adottságok miatt a hőhidas helyeken páralecsapódás alakult ki és itt megindult a falfelületek foltosodása. A fertődi Eszterházy kastély porcelán kályhái már egy magasabb komfort fokozatú fűtést és a fafűtéssel való működtetése révén, tisztább levegőjű szalonokat fűtöttek. A tapéta díszítéssel egy időben felmerül ezen  falfelületek  tisztításának az igénye is.

 

Korán kialakult egy egyszerű gyors megoldás a gyakorlatban, amivel a takarításon kívül még enyhén fertőtlenítették is a tapétázott falakat. Ez nem volt más mint a falradírozás!

 

A falradír anyaga sűrűre főzött lisztcsiríz , vagy tésztagyurma, amelyhez kimért mennyiségű rézgálicot (rézszulfátot) tesznek csíraölő hatása miatt. Ez az anyag a penészes tapéta tisztításakor is penészroncsoló hatású.

 

A falradír előállításának egyszerű módja a következő: Sérülés mentes zománcozott vagy acél lábosban 1 liter vízben 5-6 dkg kristályos rézgálicot (rézszulfátot, gálickő) kell feloldani, majd az oldatot felforralni. Forrás közben állandó kevergetés mellett a folyadékhoz 1 kg nullás lisztet kell hozzákeverni. Fontos követelmény a csomómentesre való keverés, mert a falradír minősége akkor lesz megfelelő.

 

A csomómentes kialakítás módja megfelel a háziasszonyok tésztafőzési gyakorlatával. A főzött anyag kihűlése után a falradír  használatra kész.

 

A falradírozás lényege, hogy a rugalmasan képlékeny anyagból férfi ököl nagyságú darabot formálunk és a szennyezés helyére nyomkodjuk. Gördülő mozgással gyengéden rágyúrjuk a falra úgy, hogy a falradír a tapétáról és a falról a szennyeződést magába szedje.

 

A falradír gyurma addig használható amíg a felvett szennyeződéssel nem telítődik, és nem hagy nyomot a tapéta felületén.

 

A falradír kiválóan eltávolítja a korom lepedéket, amely elektrosztatikusan is jól tapad a festett falakra és tapétákra. A zsírkréta és golyóstoll szennyeződéseket is el lehet tüntetni a felületekről.

 

Újszerű módon is lehet falradírt készíteni modern szintetikus mosószerek segítségével. Ezek lehetnek Biopon, Ultra, Tomi család és egyéb kiváló Henkel mosószer család termékei. Az elkészítés a következő: 1 liter vízhez 1dkg rézgálic adagolása, forró vizes oldatba 5-6 dkg mosószer adagolása, és az előzőekben leírt módon 1 kg nullás liszt hozzáadás csomómentes keverés közben. 

 

Ezzel a típusú falradírral jól lehet tisztítani az olaj, tinta, golyóstoll, zsírfolt szennyeződéseket.

 

A falradír elkészítése közben fontos követelmény a munkavédelmi és tűzvédelmi előírások betartása!

 

JÓ FALRADÍROZÁST KÍVÁNOK!