tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Környezetbarát tapéták

Az ökológiai gondolat térnyerésével egyre nagyobb az igény, hogy otthonunk is megfeleljen a környezetvédelmi elveknek. A fő cél, hogy otthonunk kialakítása minél kevesebb környezeti ráfordítással járjon, és lehetőleg mentes legyen a toxikus anyagoktól. Ezeknek az elvek a követése a tapéták gyártása során is tetten érhetőek, így ma már a piac a környezetbarát tapéták viszonylag széles választékát nyújtja. Alábbi cikkünkben azt próbáltuk minél szélesebb körben bemutatni mi tesz egy tapétát környezetbaráttá.

 

Minek kell megfelelnie egy környezetbarát tapétának?

 

A legfontosabb tisztázni, hogy egy tapéta mikor érdemelheti ki a környezetbarát jelző. Nos, meglátásom szerint három elvnek kell megfelelni. Az első, hogy előállítása minél kevesebb környezeti terhet okozzonm és minél kíméletesebben bánjon a fogyó nyersanyagkészletekkel. Erről majd később bővebben, most lássuk a második elvet, ami nem más mint az egészséges otthon elve, azaz, hogy a tapéta és annak felhelyezése ne juttasson az otthonba mérgező vegyületeket.

A harmadik dolog pedig a méltányosság, a tapétáért fizessük meg azt az árat, ami az előállítója számára is méltányos. Ez az elv a fair-trade mozgalomtól eredeztethető.

 

textilalapú környezetbarát tapéta

 

Bánjunk takarékosan a környezeti erőforrásokkal!

 

Lássuk az egyes elveket részletesen. Először is a környezeti erőforrásokkal való gazdálkodás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan anyagú tapétát keressük, aminek előállítása nem igényel túl sok energiát és nem használ fel mást csak megújuló nyersanyagokat. Mire gondoljunk konkrétan? Még ma is igen széles a piacon a műanyag alapú tapéták köre. Ezek a tapéták, végső soron a kőolajkitermeléshez köthetőek, hiszen a műanyag, a tapéta alapanyaga kőolajból készül. Ez pedig erősen fogyatkozó energiahordozó, aminek ilyen módon történő felhasználása rendkívül pazarló. Azt is érdemes átgondolni, hogy a tapéta újrahasznosítható anyagból készüljön. Ilyen szempontból jó választás lehet a papírtapéta, amelynek anyaga a papír újrahasznosítható, és újság, vagy más papíripari termék készülhet belőle. Érdemes arra is ügyelni, amennyiben papír alapú tapétát választunk, akkor a tapétán legyen rajta a jelzés, hogy a papír alapjául szolgáló fa fenntartható erdőgazdálkodás révén került kitermelésre. Ezt általában a tapétán található FSC, PEFC jelzés mutatja. Ma már elérhetőek textil alapú tapéták is, ami szintén környezetbarát megoldásnak tekinthető. Ezek pamutból és cellulózból és más textilszálakból áll össze.

 

Egészséges otthon

 

A második elv a szennyezésmentesség, azaz, hogy otthonunkba ne kerüljenek toxikus vegyületek. Ennek két forrása lehet, egyik maga a tapéta. Sajnos még ma is készülnek vinil-alapú tapéták, amelyből, ha nagyon kis mennyiségben is, de kerülhetnek toxikus anyagok a szoba levegőjébe. Ezek helyett sokkal jobb megoldás a fentebb említett papír- és, textiltapéta. A másik forrás lehet a ragasztóanyag, amivel a tapétát a falra rögzítjük. A ragasztók általában oldószereket tartalmaznak. Ezek pedig párologhatnak, és így bekerülhetnek a helyiség légterébe. Ezen vegyületek közül némelyik akár daganatkeltő hatású is lehet. Ha ragasztóanyagot választunk, ügyeljünk arra, hogy az lehetőleg vízbázisú legyen, ez lényegesen csökkenti a kipárolgó vegyületek mennyiségét. Mindez nem jelenti azt, hogy a tapétázás rosszabb, mint a festék, sőt éppen ellenkezőleg, a festékek oldószertartalma is igen magas lehet. Ma már szerencsére léteznek olyan textilalapú tapéták, amelyek vízzel keverve felkenhetőek a falra, és így nem kell aggódnunk az oldószerek miatt.

 

Méltányosság elve

 

A harmadik elve a méltányosság elve. A ma elérhető termékek egy része a fejlődő világban készül, ahol olyan munkakörülmények és bérek mellett állítják elő a termékeket, amelyek semmiképpen nem nevezhetőek méltányosnak. Habár a tapéták közül ma még nemigen találhatóak olyanok, amelyek csatlakoztak volna a fair-trade mozgalomhoz, jó kompromisszum lehet, ha olyan tapétát választunk, amely gyártása hozzánk minél közelebb történt. Így a szállítás környezeti kárai csökkenthetőek, és bízhatunk abban is, hogy a munkakörülményekre vonatkozó és bérezési előírásokat is jobban betartják.

 

Természetesen a legzöldebb megoldás, ha a tapétát házilag állítjuk elő. Ezekről a lehetőségekről hamarosan részletesen beszámolunk blogunkban.