tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

A tapéta ápolása, karbantartása 1.

Az elkészült tapétázást olyan figyelemmel kell ápolni és karban tartani, mint amilyen odaadással készítettük. A tapéta ápolása és karbantartása kevés fáradsággal és kis költségekkel jár a tapétázáshoz képest és sokkal egyszerűbb feladat mint a hagyományosan festett falak tisztítása.

 

A tapétákra rakódott por és egyéb szennyeződések letakarítása:

 

A takarítás megkezdése előtt feltétlen tájékozódjunk a tapéta felületének minőségéről. Tapéta a gyártás kialakítása során lehet egy hullámos, mérsékelten vízálló. Kéthullámos gyengén lemosható. Háromhullámos nedvesen jól tisztítható. Kefe jelölés egy hullámmal 100 x jól lesúrolható. Kefe jelölés három hullámmal pedig azt jelöli, hogy a súrolást jól bírja. Ezek a tapéta címkén levő jelek az Európai Unióban rögzített szabvány jelek, melyek minden tagállamban gyártott tapétára vonatkoznak.

 

A tapétákra rakódott finom háztartási por eltávolításának legegyszerűbb módja a porszívó kefés toldásával való takarítás. Használható még partvis, vagy tollsöprű is, de ebben az esetben előfordulhat hogy a por a tapéta egyik feléről átszáll a felület másik felére. A porszívó takarítása közben vigyázni kell arra, hogy a szőrkefe ne okozzon mechanikai sérülést a tapétákon. Fontos a valódi textil tapéták takarítása. Tapasztalatok alapján a felületük porszívózása hat havonta ajánlott.

 

Szennyező foltok eltávolítása:

 

A tapéta felületén megjelenő folt észrevétele után gondoskodni kell annak eltávolításáról. Az első feladat a szennyező folt típusának a megállapítása szemrevételezéssel. A folt lehet szerves, vagy szervetlen anyagokat tartalmazó szennyeződés. A vizes mosással lemosható tapétákról a kéthullámos, háromhullámos, és a súrolható felületekről, mosószeres langyos folyadékkal lehet enyhe dörzsöléssel a tapéta szennyeződést eltávolítani. Olajos foltok eltávolításakor kis felületen végezzünk próba tisztítást.

 

Szennyező foltok eltávolítása:

 

Por, pókháló, koromfoltok:  porszívózás után falradírozás!

 

Kenőcs, zsír, olajfoltok:  Két, három hullámos, mosható, súrolható tapétáknál bioponos szivaccsal, enyhe dörzsöléssel takarítani. Papír tapétáról acetonos szivaccsal enyhén törölni.

 

Filctoll, golyóstoll: 96%-os alkohol, vagy szpirt.

 

Coca Cola, pezsgő, sör, szörpöt a tapétáról hajsamponos, mosószeres szivaccsal óvatosan törölgetni!

 

Gipsz, kréta szennyeződést  puha lószőr kefével lehet a legjobban letisztítani a tapéta felületéről.

 

Kence, olajfesték, zománcfesték, lakkfesték letakarítása a tapétáról, szén- tetraklorid, nitrohigító segítségével lehet. Vigyázni kell a vinil tapéták felületére, mert oldhatja. (kis felületen próbatisztítás szükséges).

 

Rozsdafolt: nehéz eset. Tapétáról ammónium-bifluorid segítségével lehetséges a tisztítása.

 

Bitumen, kátrány, aszfalt: esetleg acetonnal lehet próbálkozni. A vinil tapéták felületét oldhatja.

 

Feketekávé, gyümölcsfolt, kakaó, tejeskávé: erősen habzó nem színező hatású mosószerrel, szivaccsal enyhén dörzsölni.

 

FONTOS! AZ OLDÓSZEREK, HIGÍTÓSZEREK HASZNÁLATAKOR A MINDENKOR ÉRVÉNYES MUNKA-ÉS TŰZVÉDELMI SZABÁLYOKAT ELŐÍRÁSOKAT BE KELL TARTANI!