tapetawebaruhaz

TAPÉTAWEBÁRUHÁZ

Tapéták, poszterek, bordűrök.

LÁSSUK
posztertapeta

POSZTERTAPÉTA WEBÁRUHÁZ

Poszterek széles választékban.

LÁSSUK
ontapados-tapeta

ÖNTAPADÓS WEBÁRUHÁZ

Öntapadós fóliák, üvegtapéták.

LÁSSUK
tapetabolt

TAPÉTABOLT WEBÁRUHÁZ

A legújabb webáruházunk.

LÁSSUK

Hallottál már a hangszigetelő és hőszigetelő tapétákról?

Szerző: Mészáros Árpád  Dátum: 2013.05.07 12:48

 

Ismeretterjesztő cikk! Kínálatunkban jelenleg nincs hőszigetelő, hangszigetelő tapéta. Köszönjük megértésüket.



Egy tapétával szemben sokféle elvárásunk lehet. Először is szeretjük, ha könnyen lehet vele dolgozni, nem kell hozzá szakembert hívni, így unalmas óráinkban vagy akár hétvégén mi is beburkolhatjuk vele a falat. Másodsorban nem elhanyagolandó az ára sem, hiszen a legtöbben nem szeretnénk vagyonokat költeni rá – főleg, mert többen pont azért válasszák ezt a megoldást, mert sok esetben olcsóbb, mint egy teljes festés. Jó, ha kevés piszokkal, rendetlenséggel jár, hogy ne kelljen napokat takarítanunk utána. És ugye ott van még az esztétikai megjelenés kérdése, tehát legyen a tapéta szép, egyedi, strapabíró, mutatós és minden, ami csak a szemnek tetszetős. A legtöbb tapéta teljesíti is mindezt, de vannak azok a speciális darabok, amik ettől is többet nyújtanak. Az egyik a vízálló típusú tapéta, de most nem erről fogunk beszélni, hanem azokról, amik hang- és hőszigetelők.

Mire jó a hőszigetelő tapéta?

Már a neve árulkodó, mert az ilyen tapéták használata növeli a belső falak hőtároló képességét. A hőszigetelő tapéta remek alternatívája annak, ha szeretnénk benn tartani a meleget, azonban nincs pénzünk megoldani az egyébként drága külső hőszigetelést. Felvihető a belső falakra anélkül, hogy ettől csökkenne a helyiség alapterülete, így ideális akkor is, ha kis lakást szeretnénk hőszigeteltebbé tenni.
A hőszigetelő tapéta másik neve a hőszigetelő-alátét tapéta. Szakemberek szerint sokkal olcsóbb és egyszerűbb hőszigetelő tapétát alkalmazni, mint belülről leszigetelni a falakat. Az ilyen tapétákat nem csak a falakra, de a plafonra is fel lehet ragasztani önállóan, amivel szintén meg lehet spórolni egy kis pénzt. Ez azért fontos, mert a legtöbb hő sokszor a rosszul vagy egyáltalán nem szigetelt tetőkön keresztül távozik (a meleg levegő felfele száll).
A szigetelő tapéta első ránézésre nem sokban különbözik egy hétköznapi tapétától. Egy szimpla papírtekercs, ami felragasztva sem néz ki másképp, mint akármelyik másik tapéta. A hőszigetelő alátét tapétával burkolt helyiségekben határozottan kellemes melegérzetet tapasztalhatunk. Felragasztásuk nem igényel glettelt felületet, de a falakról a laza festékréteget le kell kaparni, az olajfestéket pedig alaposan le kell dörzsölni. A hőszigetelő alátéttapéta felragasztásához csak kizárólag a termékhez ajánlott diszperziós ragasztót lehet használni, mert a szilárd tapadás csak ezzel biztosítható. Általában ajánlott 24 órát száradni hagyni, így biztosan tökéletes lesz a végeredmény.

Mitől ilyen jó hőszigetelők ezek a tapéták?

A tapéta magja egy habosított, hőszigetelő tulajdonságú polietilén anyag. Erre az anyagra nem helyezhető tapéta, ezért egy vastag papírréteggel vonták be, amire immáron bármilyen tapéta kerülhet. Ugyancsak jóváírható pozitív tulajdonsága, hogy tökéletesen fedi el a repedéseket a falakon és a plafonon egyaránt. Ebből a tulajdonságából fakadóan kiválóan alkalmazható tetőtérben és könnyűszerkezetes lakásokban is.

Mire jó a hangszigetelő tapéta?

Egytéglasoros lakásoknál erősen ajánlott olyan tapétát használni, ami amellett, hogy dekoratív, hangszigetelő is. Ha hosszú távon nem szeretnénk, hogy a szomszéd is részt vegyen a családi életünkben mindenképp érdemes ezt a megoldást számba venni.
A laminált tapéta például kiváló hangszigetelő. Bárki gyorsan felrakhatja a szerelési útmutató alapján, ráadásul nem jár akkora kosszal, amit egy átlagos takarítással ne tudnánk egy szempillantás alatt eltüntetni. És hogyan működik? A hang a porózus farostlemez alapú lapon halad át, a benne lévő szálakon a hanghullámok többszöri irányváltoztatásra kényszerülnek, és hosszú utat kell megtenniük, amíg teljesen átjutnak a hangelnyelő anyagon. Elsőre bonyolultnak hangzik, de amennyire kacifántos, annyira hatékony.

A folyékony tapéta mindkét tulajdonságot ötvözi magában

A japánok már több mint 350 éve ismerik és használják a folyékony tapétát, európai viszonylatban viszont csak pár évtizede jelent meg. A tapéta különlegesség textilrostokból, cellulózból, valamint dekorációs adalékanyagból áll. A folyékony tapéta környezetbarát, előállítási módjának és alapanyagainak köszönhetően. Az összes alapanyag közül a pamutrostból készült folyékony tapéta a legnépszerűbb, mert a növényi rostok kellemes, meleg felületet és komfortérzetet keltenek, tovább hang-és hőszigetelőnek sem utolsó. Előnyei között elmondhatjuk, hogy rendkívül ellenálló, nehezen szakad és bírja a nedvességet is. Utóbbinak köszönhetően fürdőszobákban, illetve nagyobb páratartalmú helyiségekbe is nyugodtan tehetjük. További előnyei között sorolhatjuk fel a javíthatóságát. Ha valamilyen oknál fogva megsérül a tapéta, egyszerűen hordjunk fel egy újabb réteget és olyan lesz, mint új korában. Folt, piszok során is ez a teendő, miután eltávolítottuk a sérült, koszos részt.